„Mes nesame pasyvūs stebėtojai, – TV stočiai „Rossija 24“ pabrėžė Rusijos ambasadorius NATO Aleksandras Gruško. – Mes reguliariai imamės karinių priemonių, kurias manome esant reikalingas, kad subalansuotume šį niekuo nepateisinamą pajėgų stiprinimą“.

Su Rusija besiribojančios NATO šalys jau kurį laiką jaučia jos grėsmę. Ypač po Rusijos įvykdytos Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos NATO stiprina savo buvimą regione.

Kaip jau skelbta anksčiau, Jungtinės Valstijos padidins savo karinį dalyvavimą Rytų Europoje, atsakydama į „agresyvios Rusijos“ veiksmus, ir dislokuos šiame regione papildomą šarvuotąją brigadą, trečiadienį paskelbė Amerikos kariškiai.

Šios brigados elementų nuolatinis rotavimas prasidės nuo 2017 metų pradžios; tuomet JAV armijos kontingentą Europoje sudarys trys visiškai sukomplektuotos kovinės brigados, nurodė JAV pajėgų Europoje štabas. Brigadą sudaro apie 4,2 tūkst. karių.

„Šis armijos įgyvendinimo planas toliau demonstruoja mūsų stiprų ir subalansuotą požiūrį į NATO sąjungininkų ir partnerių palaikymą dėl agresyvios Rusijos (veiksmų) Rytų Europoje ir kitur“, – sakoma JAV pajėgų Europoje vyriausiojo vado generolo Philipo Breedlove'o pranešime.

„Mūsų sąjungininkai ir partneriai matys didesnius pajėgumus, – pridūrė jis. – Jie matys šarvuotosios brigados, aprūpintos modernesne technika, dažnesnį buvimą savo šalyse.“

Sustiprinus Pentagono dalyvavimą Europoje JAV pajėgos suintensyvins karines pratybas visose sąjungininkų šalyse ir rengs mokymus, naudodamos naują karinę techniką.

Šarvuotoji kovinė brigada turi apie 250 tankų, ratinių pėstininkų kovos mašinų „Bradley“ ir savaeigių haubicų „Paladin“, taip pat 1 750 ratinių transporto mašinų.

Kiekviena šarvuotoji brigada bus dislokuojama devyniems mėnesiams ir atsigabens savo įrangą.

Regione jau laikoma technika bus suremontuota ir modernizuota, o vėliau perkelta į Belgiją, Nyderlandus ir Vokietiją, nurodė kariškiai.

Rytų Europos lyderiai pasveikino šį sprendimą.

Rusija ne kartą perspėjo nedislokuoti nuolatinių didelių NATO pajėgų palei jos sienas.

Kai kurios NATO narės, tokios kaip Vokietija, taip pat skeptiškai vertino bet kokį nuolatinį stiprių pajėgų dislokavimą, sakydamos, kad tai pažeistų 1997 metų susitarimą tarp transatlantinio Aljanso ir Rusijos.

Tačiau naujasis JAV planas apeina šią kliūtį, nes tos pajėgos techniškai nebus nuolat dislokuojamos Rytų Europoje – brigados bus nuolat rotuojamos, sakė JAV pareigūnai.

JAV kariuomenė Europoje nuolat laiko apie 62 tūkst. karių.