Penktadienio vakare Rusijos Užsienio reikalų ministerijos oficialioje „Facebook“ paskyroje dar kartą buvo akcentuojama Lietuva. Šį kartą paskyroje publikuota žinutė, kurioje atsakoma į Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos pateiktą medžiagą apie sovietinio režimo nusikaltimus. Kokios konkrečiai publikacijos turimos omenyje - tekste nenurodoma.

Įraše cituojamas Rusijos Užsienio reikalų ministerijos informacijos ir spaudos departamento vadovo Artiomo Kožino atsakymas į žurnalistų klausimą apie Lietuvoje egzistuojantį sovietų istorijos naratyvą ir Lietuvoje paplitusį Sovietų sąjungos lyginimą ir bendradarbiavimą su nacistine Vokietija.

Įraše A. Kožinui užduodamas klausimas apie tai, kaip šis galėtų pakomentuoti Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos išplatintus infografikus, kuriuose Sovietų sąjunga lyginama su nacistine Vokietija.

A. Kožino atsakymas: „Kaip jūs žinote, Baltijos šalys ir Lietuva vykdo nuoseklią istorijos falsifikavimo politiką ir teisina nacius bei jų nusikaltimus“.

Atsakyme taip pat teigiama, kad „Lietuvos diplomatų pateikta versija dar kartą patvirtina Vilniaus siekius sumenkinti Sovietų sąjungos vaidmenį vaduojant Europą nuo Hitlerio vergovės“.

„Tai neabejotinai yra istorinių faktų iškraipymas ir visiškas melas. Kalbant apie medžiagos pateikimą ir formą, tai be abejonės yra tik pusė tiesos“, – teigiama pranešime.

Tai jau antras Rusijos URM bandymas pateikti savitą istorijos versiją. Kiek anksčiau šią savaitę Rusijos URM išplatino kitą pranešimą, kuriame buvo reaguojama į žurnalisto Andrius Tapino inicijuotą akciją prieš Rusijos Federacijos istorijos iškraipymus.

Akcija kilo po to, kai paskyroje buvo išplatintas pranešimas, kuriame Lietuvos partizanai prilyginami naciams.