Aurimas Navys

Palangoje vykusioje konferencijoje „Lūžio taškas“ kalbėjęs informacinių operacijų karininkas Aurimas Navys vardijo pavyzdžius, kaip Lietuvoje bandoma paruošti dirvą tolesniam karui.

„Karas vyksta ne tik Ukrainoje. Karas vyksta ir Baltijos valstybėse. Žinoma, tas karas, kuris vyksta, nėra toks, kokį jūs įpratę matyti, - konferencijoje kalbėjo A. Navys. - Karas Lietuvoje vyksta, bet jis vyksta ne jūroje, ne žemėje. Karas vyksta informacinėje erdvėje“.

Nuo tulpių iki laidų vinječių

Renginio dalyviams karininkas vardijo daugybę pavyzdžių, kurie, anot jo, iliustruoja jau keletą metų Lietuvoje suintensyvėjusią propagandą, kuri itin lengvai pastebima simbolikoje.

2005 m. Lietuvos teritorijoje nukrenta neva mokomasis rusų naikintuvas.

„Žiūrėkime, kas vyksta po pusmečio. Kalbama, kad Baltarusių ir rusų ambasadorių žmonų padovanoti tulpių svogūnėliai Vilniaus miesto savivaldybei su tam tikru planu, kaip juos pasodinti prieš Šv. Petro ir Povilo bažnyčią. Pavasarį jie išdyksta į penkiakampę žvaigždę. Įdomu ir tai, kad Britų ambasada yra visai šalia“, - sovietinės simbolikos skverbimąsi į Lietuvos erdvę iliustravo A. Navys.

Karininkas pabrėžė, kad simbolika informaciniame kare yra itin svarbi.

„Labai įdomu tai, kad staiga pasipila televizijose įvairiausių šou, kurie taip pat naudoja žvaigždę - „Lietuvos talentai“, „Lietuvos diena“ ir panašiai“, - kalbėjo konferencijoje A. Navys. Jis taip pat pademonstravo laidos „Kažkas atsitiko“ vinjetės stop kadrą, kuriame matyti Antrojo pasaulinio karo didvyrio ordinas.

Kitose ES šalys tokių paminklų nematė

Prie informacinio karo priemonių karininkas priskyrė ir nuolat į Lietuvą per valstybines šventes atvykstančias koncertuoti Rusijos žvaigždes ar grupes.

Pasak jo, sovietinė simbolika Lietuvoje platinama ir per kompiuterinius žaidimus. A. Navio teigimu, apie 60 proc. Lietuvoje platinamų kompiuterinių žaidimų yra įrašomi Rusijoje.

„Taip labai paprasta prieiti prie paauglio ar jaunimo, kuris nuolat žaidžia tuos žaidimus“, - teigė jis.

Informacinio karo požymių karininkas mato ir žaidime „PSI: Sibiro konfliktas“, kuriame taip pat naudojamas žvaigždės simbolis.

„Šitas žaidimas yra apie tai, kad Sibire nusileidžia ateiviai. Čia yra Raudonoji armija. Įdomiausia, kad jei žaidi už ateivius, visada pralaimi, tiesiog neįmanoma. Gali laimėti žaisdamas tik už Raudonąją armiją“, - pasakojo A. Navys.

Pastebimas ir vis gausėjantis blogerių ir socialinių tinklų aktyvistų, kurie šlovina komunizmą. Problema su socialiniais tinklais, tokiais kaip „Facebook“, pasak konferencijos dalyvio, yra ta, kad socialinis tinklas nėra Lietuvos jurisdikcijoje, todėl čia sovietinė simbolika gali būti platinama, kiek norima.

Vis dėlto, pasak karininko, Lietuvoje daugiausia propagandos skelbiama per televiziją. Lietuvoje apie 97 proc. gyventojų nuolat žiūri televiziją. Rusiškus kanalus – apie 22 proc. Tai sudaro apie 406 tūkst. gyventojų.

„Pakeisti konstitucijai reikia 300 tūkst. gyventojų, - priminė A. Navys. - Įsivaizduokite, kas nutiktų, jei Rusijos propaganda paveiktų visus, kurie žiūri tuos kanalus“.

Karininkas paminėjo ir filmo „Ekskursantė“ atvejį. Vien pavadinimas, pasak jo, kuria įvaizdį, kad į Sibirą buvo keliaujama vos ne savo noru. Filme, pasak jo, lietuviai piešiami kaip nedraugiški ir priešiški.

Bando įteigti, kad nėra atskiros lietuvių tautos

„Istorijos klastojimas žengia toliau. Rusų kaimynė Baltarusija, kuri konflikte yra sąlyginai nuo Rusijos priklausoma, Kremliaus spaudžiama, ima transliuoti savo istoriją. Jei atimsime valstybės šaknis iš Lietuvos ir atiduosime jas Baltarusijai, tai turėsime naują darinį. Ką gi sako Kremliaus ruporas per Baltarusiją? Sako, kad iš esmės Saulės mūšį laimėjo baltarusiai, kad Lietuvos didikai buvo baltarusiai. Baltarusiai gana sunkiai išgyvena dabar, bet pagalvokite, kad jie randa pinigų atstatyti pilis, statyti Vytautui, Mindaugui ir kitiems paminklus. Tai daroma dėl to, kad Rusijos propagandos mašina nori parodyti, jog dvi tautos yra iš tiesų viena“, - svarstė A. Navys.

Blogiausia, karininko teigimu, kad paminklai, primenantys sovietinius laikus, vis dar kyla ir Lietuvoje. A. Navys paminėjo paminklą netoli Marijampolės, kurio pastatymas buvo inicijuotas Karo paveldo instituto ir Rusijos ambasados.

„Nežinau nei vienos Europos Sąjungos ar NATO valstybės, kurioje stovėtų paminklas okupacinei kariuomenei. Čia yra paminklas, kuris sako – Rusijos imperatoriškiems kariams“, - pridėjo pašnekovas.

Konferencijoje pranešimą skaitęs karininkas išgyvena, kad pagal dabartinę Rusijos strategiją Krymo aneksijos situacija, kai teritorija užimama be kraujo, gali pasikartoti.

„Ką daro Rusija? Ji paruošia visuomenę taip, kad paskui tik užtenka įvesti kariuomenę, - teigė A. Navys. - Informacinio karo tikslas – palaužti visuomenę priešintis“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2809)