Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis laidoje „Info komentarai“ trečiadienį aiškino, jog tokio Rusijos sprendimo buvo galima tikėtis.

„Taip, mes to tikėjomės. Visos šalys, kurios solidarizavosi su Čekija. Bet aišku apgailestaujame, kad Rusija vietoje to, kad peržiūrėtų savo pačios veiksmus – nežudytų, nenuodytų, neokupuotų, nepažeistų visų įmanomų civilizuotos bendruomenės raudonų linijų, ji imasi atsakomųjų veiksmų prieš tuos žmones, kurie nieko bendro neturi su tais piktavališkais veiksmais, kuriuos Rusija daro“, – laidoje „Info Diena“ sakė parlamentaras Ž. Pavilionis.

Jo teigimu, ir Rusijos išsiunčiamas vienas Lietuvos diplomatas ir ambasados techninis darbuotojas.

Kol kas nėra aišku, ar Lietuva tikrai pateko į „nedraugiškų“ valstybių sąrašą.

„O dėl tų sąrašų tai mes laukiame oficialaus pranešimo, mes nelabai suprantame, ką reiškia „draugiška“ ar „nedraugiška“ šalis. Mes draugiškai palaikome civilizuotas normas, Ukrainą, kur šiuo metu esu, laikome ją draugiška valstybe. Nepalaikome ir draugystės su tais teroristais Donecke ar Luhanske, su tais 100 tūkst. karių, kurie kėsinasi į Ukrainos teritoriją“, – aiškino Ukrainoje viešintis parlamentaras.

Diplomatų išsiuntimas iš Rusijos apsunkins ne tik ambasados darbą, aiškino Ž. Pavilionis.

„Tai apsunkins ambasados darbą, bet apsunkins ir pačios Rusijos bandymą suderinti tuos santykius su vakarais. Nes mes esame tie, kurie tiesia tiltus pačiai Rusijai, tikėdamasi, kad ji vieną dieną taps tokia kaip mes. O išsiųsdama vakariečius ji pasilieka tik su autokratinėmis šalimis. Ir tai yra kelias į niekur. Jeigu pati Rusija žudo savo ateitį su civilizuotomis Vakarų šalimis, čia yra jos pasirinkimas“, – aiškino Ž. Pavilionis.

Žygimantas Pavilionis

Seimo narys teigė, kad ambasadų uždaryti neteks.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž. Pavilionis aiškino, jog šis sąrašas yra „labai garbingas“.

„Mes dar tiksliai nežinome, ar ten atsidūrėme, lauksime oficialių pranešimų, ar net kažkokių veiksmų, kurių galima imtis prieš mūsų ambasadą Rusijoje. Tada žiūrėsime, svarstysime, tarsimės su sąjungininkais ir imsimės adekvačių veiksmų. Jei tokių veiksmų bus imtasi. Bet tikėkimės, kad mes ten neatsidursime. O kaip žmogus, ne kaip jau oficialus atstovas, galiu pasakyti, kad tai yra labai garbingas sąrašas šalių, kurios visada kovodavo už universalias vertybes, už tarptautinę teisę. Ir niekada nepritardavo jos laužymui“, – tikino Seimo narys Ž. Pavilionis.

Kasčiūnas: tik nereikia gąsdintis

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas laidoje „Info Diena“ ketvirtadienį teigė, kad iš Rusijos siunčiami diplomatai galėjo būti atrinkti politiniais motyvais.

„Tai yra visiškai politiniai sprendimai. Be jokios abejonės, jei Lietuva kažką išsiuntinėtų iš Rusijos ambasados čia, turėtume aiškius kriterijus. Dažniausiai žmones, kurie veikia su priedanga. Lietuva Rusijoje tokios veiklos nevykdo, natūralu, kad ir tas diplomatinis korpusas nėra pats didžiausias. Tai gali būti žmonės, atsakingi už santykius su Rusijos URM, Dūma, galbūt su visuomeninėmis organizacijomis. Tai galėjo būti ir atsitiktinė atranka, čia daugiau simbolinis veiksmas“, – sakė L. Kasčiūnas.

Laurynas Kasčiūnas

Politikas ragino nesigąsdinti – aiškaus politinio svorio šis sprendimas kol kas neturi.

„Tik nereikia gąsdintis. (…) Kol kas tai reiškia tik tiek, kad apribojamos galimybės ambasadoms samdyti darbui Rusijos teritorijoje gyvenančius piliečius. (…) Dabar gal kainuos brangiau, bet atsivežti vieną ar kitą darbuotoją iš Lietuvos nebus taip sudėtinga. Aišku, gali būti apribojimai ir mūsų ambasadoriaus veiklai, tas tikrai gali būti. Kol kas tai didelio politinio svorio neturintis sprendimas“, – aiškino Seimo narys.

L. Kasčiūnas priminė, kad į šį sąrašą tikėtina pateks ne tik Lietuva.

„Įtrauks ir kitas šalis. Ir čia Europos Sąjunga ir Vakarai turi labai aiškiai pasakyti, kad šio statuso sukūrimas. Ir jei viena ar kita šalis bus spaudžiama, tai turėtų būti traktuojama kaip ataka ir spaudimas ne vienai valstybei, bet visiems Vakarams kartu, kad Rusija negalėtų žaisti „geriečiai, blogiečiai“, – sakė L. Kasčiūnas.