Iranietiški dronai išsiskiria specifiniu savo garsu, kuris primena mopedo burzgimą. Būtent tokius garsus naktį išgirdo netoli Kyjivo esančio miesto gyventojai. Negalutiniais duomenimis, į šį miestą, kuris yra gerokai arčiau Baltarusijos, nei prie fronto linijų Donbase ar Charkivo srityje, čia per vieną naktį pataikė mažiausiai 6 tokia dronai. O jie neša 40 kilogramų bombas.

Ukrainos kariškių duomenimis, šie iranietiški dronai apgriovė pastatus ir pataikė į infrastruktūros objektus. Ten kilo stiprus gaisras.

Pastaruoju metu rusai vis dažniau naudoja šiuos nebrangius, bet veiksmingus ginklus, nes aiškiai pradėjo taupyti gerokai brangesnes sparnuotąsias raketas.

Beje, Iranas tvirtina, kad dronų Rusijai nepardavė. Kita vertus, nors Irano bepiločiai ir pridaro ukrainiečiams problemų, tai negali sustabdyti kontrpuolimo. O jis – ypač dešiniakrantėje Chersono srityje vyksta labai sparčiai. Ten jau išvaduota apie 1000 kv. kilometrų.

Rusai tvirtina, kad kitaip nei per panišką atsitraukimą Charkivo srityje, dabar rusų pajėgos atitraukiamos organizuotai. Ir ginklų ir amunicijos jie nemėto. Nors ukrainiečių nufilmuoti kadrai sako visai ką kitą.

Liūdniausia, kad aptikta dar daugiau rusų nusikaltimų įrodymų. Ir tai ne tik kankinimų kameros, bet ir dėžė pilna auksinių dantų protezų, kuriuos išlupo okupantai. Tai dar kartą priminė Kremliaus ir apskritai paskutinio šimtmečio Rusijos režimo panašumą į vokiečių nacistus.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis paragino įkurti tarptautinį tribunolą rusų nusikaltimams ištirti.

„Visus Rusijos okupantų nusikaltimus Ukrainos žemėje reikia ištirti, o nusikaltėlius – patraukti atsakomybėn. Visus nusikaltėlius, bet privalome patraukti atsakomybėn ir tuos, kurių sprendimai visą tai pradėjo, tuos, kurie padarė pirminį nusikaltimą. Nusikaltimą, kuriame sutelktas visas rusų okupantų parodytas blogis.

Ir mes vis dar neturime institucinio pagrindo, kad Rusijos politinė ir karinė vadovybė būtų patraukta atsakomybėn už agresijos nusikaltimą“, – kalbėjo Ukrainos lyderis V. Zelenskis.

Eiliniams išvaduotų Ukrainos kaimų ir miestų gyventojams dabar tenka skubiai ruoštis sunkiai žiemai. O tai tikrai yra nelengva, nes pastaruosius pusę metų jie gyveno savo apgriautų daugiabučių rūsiuose.

„Nebėra darbo, nėra pensijų, nieko. Jokių algų, mes neturime nieko. Mūsų vaikai negauna atlyginimų ir neturi darbo. Ar tai gyvenimas? Nebegaliu daugiau to tverti“, – emocingai kalbėjo viena ukrainietė.

Sugrįžę Ukrainos policininkai ir komunalinės tarnybos bando padėti, bet visų pirma reikia viską išminuoti.

„Mes čia tik dvi dienas, negalime visko iš karto sutvarkyti. Suprantame, kad jums reikia šviesos ir kitų dalykų“, – gyventojams aiškino policijos atstovas.

Ukrainos vadovybė atmetė kaip niekinius V. Putino trečiadienį pasirašytus užgrobtų Luhansko, Donecko, Zaporižios ir Chersono sričių aneksijos dokumentus. Ir pažadėjo visas teritorijas atsikovoti, taip pat – ir Krymą.

Tam JAV skyrė dar vieną 625 milijonų dolerių karinės paramos paketą.

„Mes labai atidžiai stebime ukrainiečių šaudmenų suvartojimo rodiklius ir karinių pajėgų tipus, kad įsitikintume, kad jie turi to, ko reikia kontrpuolimui“, – kalbėjo JAV Gynybos sekretoriaus pavaduotoja Laura Cooper.

Taigi, rusai vis labiau verčiami ieškoti netradicinių karybos būdų. O ką tik mobilizuoti rusai akivaizdžiai susidūrė su tikrai rusiškais kariavimo metodais. Ir atrodo, kad per pastaruosius 100 metų jie visai nepasikeitė. Socialiniuose tinkluose plinta įrašai, kuriuose mobilizuotas karys koją bando įkišti į autą, kuriuo avėdami, anot jo, kariavo dar jų seneliai.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: