A. Anušauskas po susitikimo žurnalistams taip pat sakė, kad įvykiai Bučoje tikriausiai paskatins tarptautines organizacijas veikti aktyviau.

„Žiūrint iš tarptautinių organizacijų pusės, aš manau, kad ir Jungtinių Tautų, ir Raudonojo kryžiaus, ir kitų organizacijų, kurios stebi situaciją Ukrainoje, reakcija bus aktyvesnė. Iš Hagos tribunolo pusės prokurorų jau dabar gali būti pradėtas tyrimas, nelaukiant netgi oficialių Ukrainos valdžios kreipimųsi, nors jie jau yra“, – žurnalistams komentavo ministras.

Tai, pasak jo, galėtų atrodytų panašiai kaip Serbijos variantas. A. Anušauskas taip pat pastėbėjo, kad rusų pajėgos Rytų Ukrainoje gali žymiai didėti.

„Pajėgumai Rytų Ukrainoje turi potencialą dvigubėti nuo dabartinių pajėgumų, kurie dabar sukoncentruoti. Rusija, atitraukusi pajėgas nuo Kyjivo, Černihivo, Sumų, tas kryptis Rytų Ukrainoje gali žymiai sustiprinti – visi pajėgumai ten gali padvigubėti“, – akcentavo krašto apsaugos ministras.

Rusijos pajėgos, pasak jo, neapsiriboja tik Donecko ir Luhansko sritimis.

„Vystyti didelių mastų puolimus visomis kryptimis Rusija kaip neturėjo, taip neturi pajėgumų, nes jos praradimai labai ženklūs. Prarasti trečdalį pajėgumų, kurie buvo sutelkti prieš Ukrainą, reiškia prarasti labai daug“, – komentavo A. Anušauskas.

Jis pakomentavo ir įžūlų Rusijos kreipimąsį į Jungtines Tautas dėl įvykių Bučoje.

„Tie banditai, kurie vykdė tuos nusikaltimus, jau yra dalis identifikuoti ir aš manau, kad bus identifikuoti. Rusija skuba užbėgti už akių, kad atsakomybė tiesiogiai nebūtų perkeliama jų politinei vadovybei, bet iš esmės tai nieko nekeičia.

Nusikaltimai yra įvykdyti, jie užfiksuoti ir aš manau, kad kuo greičiau tarptautinis tribunolas įsitrauks į šį savo tyrimą, tuo geriau“, – akcentavo A. Anušauskas.

Jo vertinimu, kol kas nėra požymių, kad rusai gražintų savo pajėgas prie Kyjivo.

Rupšys: galimas šalutinis poveikis po įvykių Bučoje

Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys po pirmadienį įvykusio susitikimo su šalies vadovu Gitanu Nausėda teigė, jog Rusija iš Kyjivo regiono atsitraukė dėl kelių priežasčių.

„Viena iš puolimo krypčių buvo Kyjivo užėmimas. Iš pradžių izoliavimas ir jo užėmimas. Dabar, matyt, to sumanymo tenka atsisakyti dėl įvairiausių priežasčių. Pirma – jie negeba to padaryti su turimomis pajėgomis ir tuo pasipriešinimu arba gynyba, kurią demonstruoja ukrainiečiai. Jie atsisako šio sumanymo.

Matyt, kad tas pajėgas pergrupuos į kitas kryptis – spėjama, greičiausiai, kad tai bus rytinėje kryptyje – Donecko, Luhansko puolimo kryptyje, ten greičiausiai juos panaudos. Bet čia tik spėjimas, prognozė. Viskas pasimatys, kai aiškiai bus matoma, kur jie tas pajėgas permeta“, – sakė V. Rušpys.

Paklaustas, ar įmanoma, kad rusų kariuomenės pajėgas dar kartą bandys grįžti Kyjivo link, V. Rupšys teigė, jog „visi variantai yra įmanomi“.

„Kaip seksis jiems kitose kryptyse, kokie jų tikslai ir uždaviniai ten. Aš galiu tik spėti, kad jų pagrindinis uždavinys dabar yra pasiimti, okupuoti Luhanską ir Donecką“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

Jis teigė, jog Rusijos pajėgų elgesys Bučoje jam yra sunkiai suvokiamas.

„Bet kalbant apie Rusijos karių elgesių, man tai nieko naujo ir nieko stebinančio. Jeigu pasižiūrėtume istoriškai, kaip jie elgiasi okupuotuose kraštuose... Imkime kad ir Rytų Prūsiją, mes tą nutylime, bet per 4 mėnesius, net pokario 3 mėnesius praktiškai registruota per 1,4 milijono išžaginimų arba moterų savižudybių apie 200 tūkstančių po jų išniekinimo. Tai nieko nestebina, kaip jie ten elgiasi“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

Jo nuomone, veiksmai Bučoje gali turėti ir šalutinį poveikį – ukrainiečių perdėtą agresiją.

„Vertinant visą tą, ką mes matome, kokias pasekmes matant juos išstūmus iš tų teritorijų, greičiausiai šaltai mąstant, turbūt kiekviena valstybė, jos piliečiai, kurie gali susidurti su jais, gali aiškiai įvertinti, kas gali nutikti, kaip reikia evakuoti civilius gyventojus, kaip juos apsaugoti, kaip reikia kariuomenei elgtis prieš tokį agresorių.

Aišku, šalutinis poveikis, bijau, kad jis gali būti lemiamas ukrainiečių tautai ir kariuomenei, tai gali sukelti atsakomuosius veiksmus ir perdėtą agresiją“, – sakė V. Rupšys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją