Profesinės sąjungos sekmadienį Vilniuje rengia protesto akciją, reikalaudamos sparčiau didinti mokytojų atlyginimus. Aktyvisto Andriaus Tapino suburti renginio organizatoriai ragina sustabdyti antradienį numatomą kitų metų valstybės biudžeto priėmimą ir mokesčių reformą, skirti papildomų lėšų mokytojų atlyginimams kelti. Jie demonstracija žada išreikšti paramą streikuojantiems mokytojams. Vyriausybės duomenimis, penktadienį streikavo 1115 pedagogų – tai sudaro 2,5 proc. visų pedagogų.

Vyriausybė reikalavimus atmeta kaip nepagrįstus ir teigia, kad kitų metų biudžetas ir darbo apmokestinimą mažinanti reforma leis padidinti pajamas tiek viešojo, tiek privataus sektoriaus darbuotojams. Premjeras perspėjo, kad biudžeto priėmimo sužlugdymas sukeltų chaosą.

Ekonomistas Nerijus Mačiulis rašo manantis, kad šiandieninės protesto akcijos dalyviai reikalaus pagarbos ir pinigų. „Pagarbos iš valdžios? Ar vis tik iš mokinių ir tėvų? Nes čia, mano subjektyvia nuomone, yra tikrai svarbesnė ir opesnė problema. Dėl pinigų - Lietuva švietimo finansavimui skiria 5,2% BVP, puse procentinio punkto daugiau nei ES vidurkis ir visu procentiniu punktu daugiau nei Vokietija. Problema yra ne pinigų kiekis, o neefektyvus jų panaudojimas (pustuščių klasių, auditorijų, perteklinių institucijų valdymas, administravimas, tvarkymas, šildymas ir t.t.). Lietuva yra antroje vietoje ES pagal švietimo finansavimo dalį atitenkančią ne ikimokykliniam, ne pradiniam, ne viduriniam ugdymui, ne aukštajam mokslui, o „kitiems reikalams“. Susitvarkykime tuos kitus reikalus. Ir žinokime ko iš ko reikalauti“, - rašo jis.

Lietuvos laisvosios rinkos prezidentas Žilvinas Šilėnas rašo spėjantis, kad per protestą kažkas reikalaus padidinti mokesčius, apmokestinti butus, automobilius ir pan. „Esą, jei tik būtų didesni mokesčiai - žmonės gyventų geriau. Kur jau ne. Atimi iš žmonių dar daugiau pinigų ir jie pradeda gyventi geriau? Priminsiu, kad 2018 biudžete Lietuvos mokesčių mokėtojai sunešė bent €600 mln. daugiau. 600 mln. padalinkite 30 tūkst. mokytojų ir kiekvienam išeis po 20.000 kasmet arba po 1600 per mėnesį. Sakysite, „neprotinga taip dalinti“? Pritariu. Bet lygiai taip pat neprotinga reikalauti dar padidinti mokesčius. Valdžia turi išmokti gyventi su tiek pinigų, kiek yra, o ne kaišioti ranką į mokesčių mokėtojo kišenę. O viešajame sektoriuje jau yra kito tipo problemos nei „trūksta pinigų“. Pinigų trūko gal kokiais 1998, bet ne 2018-ais. Dabar trūksta proto, kaip tuos pinigus tinkamai panaudoti. Pasikartosiu, jei pinigus leisime pustuščių mokyklų šildymui, tai net ir padidinus finansavimą, naudą gaus ne mokiniai, o šilumos tiekėjai“, - mano jis.

Seimo narys, Valstiečių ir žaliųjųsąjungos frakcijos narys Naglis Puteikis dalinasi savo nuomone: „Dėl sekmadienio mitingo - ten nėra jokių konservatorių. Bet Lietuvos centro partija bus minioje, nes visiškai remia streikuojančių mokytojų reikalavimus. O konservatoriai visada buvo ir yra kategoriškai prieš streikus: konservatoriai užvakar Seime triskart posėdžio metu sakė, kad streikai yra blogis, ir kad juos organizuojantys yra Kremliaus agentai. Tą patį du jų frakcijos atstovai V. Juozapaitis ir E. Pupinis aiškino Mokytojų namuose prieš dvi savaites, tai buvo nušvilpti, o man, kai ten pat agitavau už streiką, plojo. Jokie konservatoriai žodžio negaus, jie nedalyvauja mitingo organizavime. Aš žinau, nes kasnakt vaikštau pas mokytojas į ministeriją ir turiu penkis šaltinius mitingo orgštabe. Nekalbės jokie kiti politikai. O kalbose nuo scenos bus gėdinami konservatoriai. Ateikite ir pamatysite. Arba žiūrėkite per internetą - patys pamatysite, kad rašau tiesą. Užtat ten gausiai dalyvaus Lietuvos centro partija“, – teigia jis.

Politologas, Lietuvos socialdemokratų partijos narys Liutauras Gudžinskas rašo raginantis visus mokslininkus ir dėstytojus bei jiems prijaučiančius rinktis 13:45 Katedros aikštėje, prie Katedros varpinės. „Jeigu dar abejojote, ar verta ryt dalyvauti mitinge, leiskite pacituoti prof. Romas Lazutka: „Pagaliau, į gatves išeina išsilavinę, viešąjį sektorių ir viešąjį interesą atstovaujantys žmonės, gal sergėsis „netikrų pranašų, kurie ateina pas jus avių kailyje, o viduje yra plėšrūs vilkai“ (Evangelija pagal Matą). Vilkai nebuvo niekur išėję, jie laimėdavo visus, deja, laimėjo ir paskutinius rinkimus.“ Išreiškime valią keisti politiką - konkurenciją ir grobuoniškumą keičiant bendradarbiavimu. Parodykime, kad vietoj minimalios ir policinės valstybės, esame subrendę kurti visus jungiančią ir telkiančią Lietuvą!“, – kviečia jis.

Kalbininkė Loreta Vaicekauskienė rašo, kad ji bus proteste. „Pasakysiu, kodėl. Reikalavimai „duokit pinigų“ ir politika „pabūsim visiems geri“ - ne man. Aš noriu atsakomybės ir politinės valios sisteminėms (mokyklų tinklo, korupcijos, švaistomų lėšų, mokytojų švietimo, programų turinio) bėdoms spręsti. Sunku save matyti ir tokiam scenarijuje, cituoju: „14:15 policija sustabdys eismą, tuo metu visi susijungsime rankomis, giedosime himną bei pradėsime eiti link Vyriausybės. Kviečiame atsinešti varpelius ir pakeliui jais skambinti“ . „Giesmynėlį dar prigriebkite“, - sako mano piktasis aš ir iškart atsiprašo: „Juokauju, neimkit galvon. Ateinu“. Proteste būsiu ir džiaugsiuos jus matydama. Kodėl? Nes mačiau kvietimu dalinantis žmones su protu ir su sąžine. Ir todėl, kad nuojauta sako, kad renginys yra apie kai ką daugiau. Gal tamsumos stabdymą? Gal Špygą Karaliui?“ – rašo ji.

Protesto akcijoje ruošiasi dalyvauti ir Švietimo ateities forumo vadovė Vilija Targamadzė. „Kodėl aš eisiu į gyvą grandinę „Paskutinis skambutis“? Kelios priežastys: gerbiu MOKYTOJĄ(ne mokytoją), nes ne vienas MOKYTOJAS sunkiais Lietuvai laikotarpiais kovojo už Tėvynę; tuometinėje Panevėžio Juozo Balčikonio vid.bendrojo lavinimo mokykloje mane mokė MOKYTOJAI, pati esu edukologė ir dėstau būsimiems pedagogams, bendradarbiauju su pedagogais, o svarbiausia priežastis yra MOKYTOJŲ žeminimas, jų neišklausymas, jėgos pozicijos demonstravimas ir pavojus demokratijai.Tas MOKYTOJO menkinimas jau kartais peraugantis į patyčias. Bijau? Taip, nes neramu dėl galimų provokacijų.Tad būkime kiekvienas iš mūsų budrus ir atsakingas. Ir dar.nenoriu šalyje suirutės.Todėl dar kartą prašau LRV pradėti derybas su MOKYTOJAIS“, – rašo ji.

Sustiprintos policijos pajėgos

Kaip penktadienį DELFI teigė šios akcijos iniciatorius žurnalistas Andrius Tapinas, organizatoriai tikisi, kad palaikyti mokytojų susirinks apie 5-7 tūkst. žmonių, tačiau tikslus jų skaičius nėra žinomas. A. Tapino turimomis žiniomis, profsąjungos pačios organizuoja žmonių atvykimą autobusais iš Kėdainių, Kauno, Jonavos, Klaipėdos ir Šiaulių. Policijos departamento komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis DELFI komentavo, kad sekmadienį Vilniaus gatvėse dirbs žymiai daugiau policijos pareigūnų nei įprastai. Pasak jo, mitinge bus Patrulių rinktinės, Kelių policijos valdybos, Mobilios kuopos bei komisariatų pareigūnai.

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas mitingo išvakarėse paragino mitingo dalyvius laikytis rimties. Dėl mitingo nuo 13 iki 17 val. bus draudžiamas eismas Gedimino prospektu nuo Vilniaus gatvės iki Katedros.

Pasak jo, įtampos visuomenėje jaučiamos, stebimi įvairūs procesai, yra tam tikros informacijos apie galimas provokacijas, bet situacija kontroliuojama.