Žvalgyba užfiksavo prie Ukrainos sienų telkiamą karo aviaciją

„Pastaruoju metu netoli Ukrainos sienų esančiuose aerodromuose pasirodė daug lėktuvų ir sraigtasparnių, kuriuos Rusija galbūt ruošiasi panaudoti šiuo metu prasidedančiam puolimui paremti. Apie tai pranešė laikraštis „Financial Times", remdamasis Vakarų sąjungininkams išplatinta žvalgybine informacija, kurią leidiniui pranešė du su jos turiniu susipažinę asmenys“, – prestižinio Jungtinės karalystės verslo, ekonomikos ir finansų dienraščio publikaciją cituoja naujienų portalas Moscowtimes.

Vakarų žvalgybai fiksuojant pasienyje su Ukraina telkiamas dideles rusų karo aviacijos pajėgas, užsimenama, kad Rusija gali turėti nemažai jos rezervų.


„Rusijos karinės oro pajėgos kol kas kare nebuvo panaudotos tiek, kiek iš pradžių tikėjosi Vakarų karo ekspertai. Vienas aukšto rango JAV gynybos pareigūnas „Financial Times" sakė: „Artimiausiu metu prognozuojamas didesnis karinių oro pajėgų panaudojimas“, – skelbiama prestižinio britų leidinio publikacijoje.

Taip pat teigiama, jog dėl šio priežasties, numanant, kad Rusija kare prieš Ukrainą ims plačiai naudoti karo aviaciją, antrajame plane liko Vakarų pagalbos Ukrainai sunkiąja ginkluote, taip pat ir naikintuvais, klausimas.

Pagalbos Ukrainai prioritetas – priešlėktuvinės gynybos sistemos

Vakarų pareigūnai skelbia, kad dabar NATO šalių prioritetas – kuo greičiau aprūpinti Ukrainą oro erdvės gynybos sistemomis bei joms skirta amunicija.

„Šią savaitę JAV planuoja pristatyti dar vieną karinės pagalbos paketą, į kurį daugiausia bus įtraukta būtent ši ginkluotė, teigia su padėtimi susipažinę žmonės.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas antradienį vykusiame Ukrainos gynybos kontaktinės grupės posėdyje taip pat atkreipė dėmesį į didėjantį pasirengimą galimam aktyviam oro pajėgų panaudojimui. Jis aiškiai pasakė, kad laiko padėti ukrainiečiams pasirengti Rusijos puolimui liko nedaug“, – skelbia Moscowtimes.

Pasak L. Austino, Rusijos sausumos pajėgos yra gerokai išsekusios, o tai yra akivaizdus požymis, kad Rusija šį karą siekia paversti karu oro erdvėje.

„Ukrainiečiams reikia kuo daugiau priešlėktuvinės gynybos ir amunicijos, kad išgyventų“, – teigė aukšto rango JAV pareigūnas.

Karo aviacija Ukrainą raketomis atakuoja iš Rusijos teritorijos

Pastebima, jog Rusija karo Ukrainoje metu savo karo aviaciją intensyviai naudojo tik pirmosiomis jo dienomis, tačiau susidūrus su ukrainiečių pasipriešinimu patyrė skaudžių nuostolių.

Ukrainos kariams pavyko atremti desanto išlaipinimo operaciją netoli Kijevo esančiame Antonovo oro uoste, taip pat sunaikinti daugiau kaip dešimt sraigtasparnių aerodrome netoli Chersono, kurį pirmosiomis karo dienomis buvo užėmę Rusijos kariai. Pastaruoju metu rusų karo pilotai iš viso vengia skristi į Ukrainos oro erdvę, atakos rengiamos iš Rusijos teritorijos.

Rusijos karo aviacija

Didžiosios Britanijos Karališkojo jungtinio gynybos studijų instituto ekspertai nurodė, kad jau karo pradžioje Ukrainos oro gynyba veikė efektyviai. Rusų pilotai, bijodami būti numušti, pradėjo skraidyti nedideliame aukštyje, tačiau tai neleido jiems tinkamai panaudoti turimos ginkluotės, jie tapo lengviau pažeidžiami antžemine Ukrainos karių ugnimi.

„Todėl Ukrainos taikinius bombarduojantys karo lėktuvai dažnai net nepalieka Rusijos teritorijos, o paleidžia tik tolimojo nuotolio raketas. Visgi, oro pajėgų parama Rusijos kariuomenei vykdant antžemines operacijas yra nedidelė arba jos iš viso nėra“, – pastebi britų karybos ekspertai.

Rusija išsaugojo iki 80 proc. karo lėktuvų

Karybos analitikai skirto tinklaraščio „Oryx", kuriame registruojami dokumentais patvirtinti nuostoliai duomenimis, Rusija neteko 77 sraigtasparnių ir 72 orlaivių.

Rusijos karo aviacija

Vis dėlto žvalgybos duomenys rodo, kad ji iš esmės išsaugojo savo oro pajėgas, teigia informuoti šaltiniai.

„Tikriausiai daugiau kaip 80 proc. orlaivių yra nepažeisti ir parengti naudojimui. Manome, kad jie ruošiasi pradėti oro kampaniją ir dabar bando smūgiais sutrikdyti Ukrainos oro gynybos sistemą“, – publikacijoje cituojamas aukšto rango diplomatas, atstovaujantis vienai NATO šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)