„Man tai panašu į provokaciją. Juk ne paslaptis, kad dauguma pabėgėlių į Lietuvą žiūri kaip į tarpinę stotelę, esančią pakeliui į turtingą Vakarų Europą. Ir štai atsiranda proga skųstis, kad lietuviai rasistai juos skriaudžia, jie negali ištverti mūsų šalyje. Tačiau galiausiai visus taškus turės sudėlioti policijos tyrimas. Jeigu kalti mūsų vaikai, jie turės atsakyti. Jei kita pusė, tai ir ji privalės prisiimti atsakomybę“, - dienraščiui teigė G. Jasiulionis.

Praėjusį penktadienį policija pranešė pradėjusi tyrimą dėl incidento Rukloje, įtariant, kad vietiniai jaunuoliai užpuolė iš mokyklos einančius du paauglius sirus. Policija buvo sulaikiusi du 14 ir 15 metų vietinius paauglius.

Seniūno teigimu, šio konflikto istorijoje - daug abejonių keliančių klausimų ir detalių, nes užpuolimu apkaltinti vietiniai paaugliai pateikia priešingą įvykių atpasakojimą ir tikina patys buvę užpulti ir apmėtyti akmenimis.

Vienas sulaikytųjų 15 metų Jevgenijus B. – priverstinai ugdomas socializacijos centre - dienraščiui pasakojo, kad jį ir jo draugą puolė vienas iš aštuonių tądien sutiktų sirų paauglių.

„Eidami iš paskos, į mobilųjį telefoną atsisiuntėme juokingą vaizdo įrašą iš „YouTube“, žiūrėjome ir juokėmės. Galbūt sirams pasirodė, kad juokiamės iš jų?“, - svarstė Ruklos gyventojas. Jis tikino, jog skirtingai nei buvo pranešta policijai, pats buvęs sirų apmėtytas akmenimis.

Kaip skelbė BNS, po kelių pastarojo mėnesio konfliktų tarp vietinių gyventojų ir Ruklos priėmimo centre įkurdintų pabėgėlių, situacija šiame miestelyje susirūpino kelių ministerijų, policijos vadovai.

Kadenciją baigianti socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė ketvirtadienį po apsilankymo Rukloje pareiškė prašysianti, kad migracijos pareigūnai imigrantų prašymus dėl prieglobsčio suteikimo nagrinėtų greičiau.

Ji teigė, kad tai reikalinga norint sumažinti pabėgėlių koncentraciją Rukloje, kas galėjo paskatinti per pastarąsias porą savaičių čia įvykusius išpuolius prieš imigrantus iš Artimųjų Rytų, perkeltus pagal Europos Sąjungos (ES) programą.

Vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas taip pat yra svarstęs, jog išpuolių Rukloje daugėja augant pabėgėlių skaičiui Ruklos priėmimo centre. Ministras praėjusią savaitę pareiškė, jog jam gėda dėl netolerantiškų lietuvių elgesio.

Praėjusį penktadienį konfliktas tarp vietinių ir sirų paauglių įvyko praėjus porai savaičių po to, kai du nepažįstami jaunuoliai, įtariama, užsipuolė dvi pabėgėlių priėmimo centro gyventojas - sirę ir irakietę, kurios vežimėlyje vežėsi mažametį vaiką.

Pagal Europos Sąjungos programą Lietuva yra įsipareigojusi priimti 1105 pabėgėlius iš Artimųjų Rytų. Šiuo metu į šalį perkelta beveik 200 asmenų.