Krašto apsaugos ministerija praneša, kad ateinančias dvi savaites Gaižiūnų poligone apie 1 500 karių iš MPB „Geležinis Vilkas“ ir kitų Lietuvos kariuomenės vienetų kartu su JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desanto brigados kariais treniruosis vykdyti gynybines operacijas Lietuvoje.

„Šie mokymai ypatingi, nes jų metu savo šalies gynybai ruošimės drauge su oro desantininkais iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Jos bus iškirtinės ir tuo, kad kariai treniruosis ne tik mūšyje integruoti visų rūšių ginkluotę, bet ir atlikti oro desantavimo operacijas. Tai unikali galimybė vieniems iš kitų pasisemti patirties ir gerinti veiksmų suderinamumą“, – pratybų atidarymo ceremonijoje sakė Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika.

„Mes džiaugiamės galėdami dalyvauti tokio pobūdžio pratybose ir treniruotis kartu su Lietuvos kariais. Aš tikiu, kad pratybos „Juodoji strėlė“ bus puiki proga abiejų šalių kariams mokytis veikti kartu, pasisemti vieni iš kitų patirties ir taip stiprinti tarpusavio sąveiką , – sakė JAV 173-osios oro desanto brigados 1-ojo bataliono BRAVO kuopos vadas kapitonas Nicholas Salimbene.

Rikiuotės metu karius pasveikino ir Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ vadas pulkininkas Raimundas Vaikšnoras.

Pasibaigus ceremonijai kariai pradėjo rengtis pratybų užduotims.

Pratybų eiga, užduotys ir dalyviai

Lauko taktinės pratybos „Juodoji strėlė 2014” vyks trimis etapais. Pirmojo metu, kuris tęsis gegužės 12-15 dienomis, bus vykdomas padalinių treniravimas bei vertinimas vykdyti skirtingas gynybines užduotis. Antrasis etapas – Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono ir priskirtų padalinių kovinės grupės integravimo veiksmai siekiant sinchronizuoti vienetų tarpusavio sąveiką. Aktyviojo, trečiojo etapo metu, vyksiančio gegužės 17-22 dienomis pagal pratybų organizatorių modeliuojamą scenarijų, kariai nepertraukiamai vykdys taktines užduotis.

Pratybų metu kariai vykdys pasiruošimo mūšiui procedūras, treniruosis vykdyti taktinį judėjimą ir susitelkimo rajono užėmimą, atliks pasirengimą gynybai, tobulins veiksmus, kaip tinkamai veikti cheminio, biologinio ar radioaktyvaus užterštumo aplinkoje, kt. užduotis.
Tuo pačiu padaliniai tobulins vadovavimo ir kontrolės procedūras, atliks tarpusavio veiksmų koordinavimą, treniruosis užtikrinti vadaviečių funkcionalumą, vykdys operacijų planavimus, priiminės taktinius sprendimus bei vykdys kitas karines užduotis.

Pagrindinė šių pratybų treniruojamųjų karių grupė – Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono štabas su priskirtais padaliniais iš MPB „Geležinis Vilkas“ LDK Algirdo ir LDK Kęstučio mechanizuotųjų pėstininkų batalionų bei pėstininkų kuopa iš LDK Butigeidžio dragūnų bataliono. Kartu su jais aktyviai veiks ir JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-osios oro desanto brigados 1-ojo bataliono BRAVO kuopa, kuri atliks parašiutininkų užduotis.

Kaip antraeilė treniruojamųjų grupė šiose pratybose planuoti ir valdyti gynybines operacijas treniruosis Algirdo ir Kęstučio mechanizuotųjų pėstininkų batalionų bei Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono štabai. Pratybose numatytas užduotis taip pat vykdys brigados Žvalgybos kuopa, Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono ugnies baterija, Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Dariaus ir Girėno apygardos 2-oji rinktinė, Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono, Karo medicinos tarnybos ir Oro gynybos bataliono padaliniai.

Pratybų organizatoriams aktyviai talkins Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centro, Karinių oro pajėgų bei KASP Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės Civilių ir karių bendradarbiavimo kuopos karių grupės. Priešiškų pajėgų veiksmus imituos Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono kariai ir Brigados žvalgai, o realų pratybų aprūpinimą užtikrins MPB „Geležinis Vilkas“ Štabo ir Ryšių kuopų kariai.

Padalinių veiksmus vertins ir stebės karių grupė, sudaryta iš įvairių Sausumos pajėgų vienetų.

Lauko taktinės pratybos „Juodoji strėlė 2014” organizuojamos pagal brigados „Geležinis Vilkas“ kovinio rengimo planą. Jos užbaigs vieno iš MPB „Geležinis Vilkas“ batalionų – Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono ir priskirtų vienetų kovinio rengimo ciklą orientuotą į gynybinių užduočių vykdymą. Kiek anksčiau, kovo pradžioje, vyko vertinamieji bataliono lygmens štabų mokymai „Baltasis vilkas II“, kuriuose buvo oficialiai įvertinti Vaidoto bataliono štabo gebėjimai planuoti gynybines operacijas.