Seimo Priklausomybių prevencijos komisija kartu su įvairių institucijų atstovais diskutavo, kaip šią problemą spręsti. Apie visą situaciją LNK žiniose pasakojo politikė Morgana Danielė.

Pasirodė siūlymas, kad reikėtų uždrausti tas elektronines cigaretes, kurių sudėtyje yra saldiklių arba cukrų. D. Morgana yra sakiusi, kad draudimais situacijomis neišspręsime. Ką politikė mano dabar?

„Man sunku vertinti todėl, kad nepilnamečiams jau yra draudžiama rūkyti, nepilnamečiams jau yra draudžiama parduoti. Tai tų draudimų, atrodytų, kad šiandien užtenka, reikėtų susitelkti į tų, kuriuos jau turime, įgyvendinimą. Mes uždraudėm rūkyti paaugliams ir jei šitas draudimas veiktų, tai nesusidurtume su problemomis – jie nerūkytų“, – teigė politikė.

Įvairiausių institucijų atstovai bandė kalbėtis, ką būtų galima padaryti ir kokie sprendimai yra galimi, kad elektroninių cigarečių vartojimas tarp vaikų ir paauglių būtų sumažintas. Kokios viso to išvados?

„Viena iš pagrindinių išvadų yra, kad, vis dėlto, jeigu norima tos prevencijos, tai kiekviena savivaldybė turi būti pasirengusi investuoti. Ir ne tik tada, kai tai yra antraštėse, bet ir tada, kada antraštėse nėra“, – pasakojo D. Morgana.

„Kalbam ir apie tėvus. Ne tik vaikas yra objektas, tačiau ir darbas su tėvais bei darbas su mokytojais, ko Lietuvoje iki šiol neturėjom. Tai viena iš pagrindinių priemonių, į ką reikia dabar investuoti“, – teigė ji.

Elektroninės cigaretės

„Kalbant apie pardavimų ribojimus, tai taip, iš verslo pusės buvo minėti sprendimai dėl pardavimų nepilnamečiams, kaip internetu tas ribojimas galėtų efektyviau veikti, kad, vis dėlto, be paso duomenų nebūtų galima tos prekės įsigyti“, – LNK žiniose pasakojo politikė.

„Švietimo įstaigos pasisako už minkštąsias priemones ir tą pačią ilgalaikę, mokslu grystą prevenciją. Tai šiandien buvo akcentuota, kad tikrai jokių šunų mokyklose ir jokių kratų mokyklose, bet tos ilgalaikės, mokslu pagrįstos prevencinės priemonės yra laukiamos“, – apie švietimo įstaigų požiūrį į situaciją pasakojo D. Morgana.

Anot jos, žinia, kad asmenys, kurie nepilnamečiams pardavinėja tai, kas jiems yra draudžiama, yra baudžiami itin menka bauda, – taip pat netenkina.

Dažnai vaikai apgauna savo tėvus, kad elektroninių cigarečių rūkymas nėra toks kenksmingas kaip įprastų cigarečių. Anot gydytojos pulmonologės Rūtos Paškevičiūtės, elektroninių cigarečių rūkymas, kitaip vadinamas „garinimu“, nuo įprastų cigarečių skiriasi tuo, kad jo metu nėra išskiriamos degimui būdingos kenksmingos medžiagos. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad elektroninių cigarečių žala vaikams yra mažesnė.

Morgana Danielė

„Kita vertus, vaikai taip pat rūko nikotiną ir patenka kitos kenksmingos medžiagos, kurių esamą elektroninių cigarečių skystyje, kaip, pavyzdžiui, glicerolis arba propilenglikolis, kuris yra žinomas kaip aušinimo skystis gamyboje gaminamas cheminis elemtantas“, – pasakojo gydytoja.

„Rūkantiems elektronines cigaretes, lygiai taip kaip rūkantiems įprastines, paūmėja astma, su didesniais toksiniais pažeidimais man pačiai neteko susidurti, tačiau pasaulyje jau yra aprašoma atskira liga, vadinama EVALI“, – teigė ji.

Anot gydytojos, tai su elektroninių cigarečių rūkymu susijęs plaučių pažeidimas, kuris pirmą kartą buvo aprašytas 2019 metais.

„Pacientai skundžiasi įvairiais respiraciniais simptomais: kosulys, dusulys, taip pat būna būdingas pykinimas, galvos svaigimas, atlikus kompiuterinę tomografiją nustatomi pakitimai plaučiuose“, – apie elektroninių cigarečių sukeliamos ligos simptomus pasakojo R. Paškevičiūtė.

Anot gydytojos, didžiausias elektroninių cigarečių poveikis pajuntamas ateityje, nuo ilgalaikio vartojimo, tačiau vartojant nikotino turinčius produktus iš karto didėja širdies susitraukimo dažnis, širdies ligų rizika.

„Taip pat nikotinas turi neabejotiną poveikį smegenims ir jauname amžiuje, besivystant smegenims, tai gali turėti įtakos ir kognityvinėms funkcijoms, ir emocinei būklei. Taip pat didina plaučių, kvėpavimo takų ligų riziką, tokių kaip astma, bronchitas ir panašiai“, – aiškino ji.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: