Delfi pasiekė vaizdai iš Rūdninkų, kur stovykloje laikomi migrantai, pasidarę plakatus, skanduoja įvairiausius šūkius.

„Laisvė, žmogaus teisės, mes nesame gyvuliai“, – tokius šūkius skanduoja susibūrę dešimtys migrantų.

Šiais vaizdais pasidalinęs irakietis, šiuo metu laikomas stovykloje, sakė, kad taip jie bando atkreipti dėmesį.

„Mes reikalaujame laisvės, nes nesame nusikaltėliai, o mus uždarė ir laiko vietoje, kuri netinkama gyventi žmonėms ir mes nieko nežinome apie savo likimą“, – komentavo jis.

Pagrindo įsikišti nėra

Susisiekus su Rūdnininkų stovyklos administratoriumi Renaldu Žekoniu, jis patvirtino, kad migrantai išties surengė protestą.

„Jie tik stovi su plakatais, reikalauja laisvės, jokių neramumų ar tvarkos pažeidimų nėra“, – sakė jis.

R. Žekonis paminėjo, kad tokios akcijos Rūdninkuose nepasitaiko dažnai.

„Bent jau kol aš administratorius, tai – pirmas kartas“, – minėjo pareigūnas.

Anot jo, konkrečių reikalavimų iš migrantų iš migrantų negirdėti, jie tik nori būti paleisti į laisvę. Įsikišti, pasak R. Žekonio, pareigūnams taip pat nėra jokio reikalo.

„Jie taikiai stovi su plakatais, šūkauja šūkius juos paleisti. Nieko blogo jie nedaro, reiškia savo valią ir nuomonę, tai nematau jokio pagrindo kažkaip įsikišti“, – sakė jis.

Migrantai nepatenkinti

Delfi jau anksčiau rašė, kad palapinių stovykloje Rūdninkuose laikomi migrantai yra nepatenkinti gyvenimo sąlygomis.

Jie sako, kad neturi tinkamų rūbų, naktį yra per šalta užmigti, nėra net iš ko susikurti laužo.

„Gyvenimas čia tragiškas tiesiogine to žodžio prasme. Mes esame kalėjime ir net kalėjime kartais būna geriau nei čia. Bet mes juk žmonės, ne nusikaltėliai“, – anksčiau sakė vienas čia gyvenantis pabėgėlis.

Migrantus kamuoja ir įvairios ligos, dėl oro sąlygų nemažai jų pasigavo peršalimą. Tiesa, bent koronaviruso atvejai pastarąją savaitę čia nefiksuojami.

Pagal planus, migrantai ilgai šioje stovykloje užsibūti neturėtų, kadangi šaltuoju metu laikotarpiu išgyventi čia būtų sudėtinga. Dalis žmonių iš Rūdninkų turėtų būti perkelta į uždaromus Kybartų pataisos namus, čia tikimasi apgyvendinti 800 neteisėtai sieną kirtusių atvykėlių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (776)