Nesutarimai tarp sostinės vicemero ir įmonių grupei „Rubicon roup“ priklausančios bendrovės prasidėjo dėl beveik dviejų hektarų žemės sklypo Parodų g. 2 prie „Litexpo“ parodų rūmų Lazdynuose.

Šią žemę šių metų balandžio 16 d. - tuo metu Vilniuje jau keitėsi valdžia -"City Service" įsigijo aukcione kartu su savivaldybės įmone „Lazdynų būstas“. Konkurso laimėtojai pasiūlė 0,5 mln. litų daugiau nei antroje vietoje likusi bendrovė.

Tačiau sostinės savivaldybės Privatizavimo komisijai šiuo metu vadovaujantis A.Štaras atsisako pasirašyti sutartį su verslininkais: jis mano, kad "Lazdynų būstą" nupirkus ne tiems asmenims, sklypas būtų išskirtas iš pardavimo paketo, o nupirkus tiems, kam reikia buvo atiduotas kartu su savivaldybės įmone.

Vicemeras yra pareiškęs, kad gali žlugti valdančioji koalicija, jeigu sklypas bus paliktas „Rubicon group“ įmonei.

Jo vadovaujama Privatizavimo komisija yra gavusi informacijos iš Vilniaus apskrities viršininko administracijos, kad žemė Parodų g. 2 priklauso laisvos valstybinės žemės fondui ir turi būti grąžinta savininkams.

A.Štaras: „Rubiconas“ mane kala per spaudą

Bendrovė „City Service“ spalio 29 dieną raštu kreipėsi į Vilniaus merą, administracijos direktorių ir Privatizavimo komisijos narius, kaltindami A. Štarą piktnaudžiavimu jam suteiktais įgaliojimais.

„Mums nebuvo nurodyta jokių priežasčių, trukdančių sutarties pasirašymui, tik užsiminta, kad tokia yra dabartinė Vilniaus miesto savivaldybės valdančiosios daugumos valia“, - rašoma „City Service“ rašte savivaldybei.

Verslininkai žada kreiptis į teisėsaugą, jeigu sutartis artimiausiu metu nebus pasirašyta.

„Rubiconas“ turi labai daug įvairių interesų, ir ne tik tų, kurie jau yra viešai žinomi. Viename pokalbyje, kurio metu mes bandėme aiškintis santykius, man buvo tiesiai šviesiai pasakyta: arba tu atiduodi sklypą arba mes prieš tave.... „Eikai“ jau užraukėme šildymo trasų tiesimą, tau pačiam paskelbiame interpeliaciją ir tave toliau kalame per spaudą“, - sužinojęs apie jam ruošiamą interpeliaciją žurnalistams kalbėjo A. Štaras.

Jis teigė esą nustebintas, kad interpeliaciją jam inicijuoja ne liberalcentristai, bet konservatoriai: „Jūs žinote, kad ponas A. Zuokas ar tai kartu medžioja, ar važinėjasi, ar šnekasi įvairiom plukdymo ir kitom temom, tačiau yra be galo nuostabu, kad konservatoriai, kurie šiaip jau atrodo teisinga partija, rūpinasi teisingais reikalais, faktiškai vykdo A. Zuoko ir jo draugų komandas“.

DELFI žiniomis, pirmadienį A. Štaras buvo nuvykęs į prokuratūrą paduoti pareiškimo prieš „City Service“ ir sužinojo, kad verslininkai jau kreipėsi su prašymu pradėti tyrimą dėl jo veiksmų.

Vilniaus valdžia remia A.Štarą

Vilniaus miesto savivaldybės valdančiosios frakcijos deklaruoja paramą vicemerui, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnui Arūnui Štarui, kuriam opozicija inicijuoja interpeliaciją. Socialdemokratų (LSDP) frakcija pirmadienį priėmė nutarimą nedalyvauti balsavime dėl nepasitikėjimo A. Štaru. Anksčiau tokį patį nutarimą yra priėmusi ir partijos Tvarka ir teisingumas frakcija.

“Aš pasitikiu savo frakcijos kolegomis. Jeigu po diskusijos mes apsisprendėme nedalyvauti balsavime, tikiu, kad jie taip ir padarys”, - DELFI teigė LSDP frakcijos seniūnė Jūratė Žeimienė.

Jos teigimu, interpeliacijos autorių argumentai frakcijos neįtikina, “koalicija yra darbinga, gyvenimas Vilniuje nesustojo, todėl nėra prasmės versti vicemerą iš posto”.

Vilniaus vicemeras gali būti nuverstas jei už tokį sprendimą balsuos ne mažiau kaip pusę visų tarybos narių.

Konservatoriai teigia jau surinkę pakankamai parašų interpeliacijos procedūrai pradėti ir tikisi kai kurių valdančiųjų frakcijų atstovų paramos per slaptą balsavimą.

„Mes turime pažadus iš daugelio frakcijų narių, taip pat ir iš valdančiųjų liberaldemokratų ir socialdemokratų, bet negalime būti garantuoti, kad jiems pasirašyti nesutrukdys frakcijų vadovai“, - praėjusią savaitę kalbėjo Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Kęstutis Masiulis.

„Frakcijų priimti sprendimai nedalyvauti balsavime rodo, kad jie (frakcijų lyderiai – DELFI) nepasitiki savo nariais ir nori kuo ilgiau laikyti A. Štarą nežinioje, nes tuomet jis yra lengviau sukalbamas“, - pirmadienį DELFI komentavo konservatorius Vidas Urbonavičius.

Vienu iš interpeliacijos vicemerui motyvų yra jam nepalankus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimas. Etikos sargai yra nustatę, kad A. Štaras neišvengė interesų konflikto dalyvaudamas sostinės savivaldybės tarybos posėdyje, kai buvo svarstomas su statybų bendrove „Eika“, kurioje jis yra dirbęs, susijęs klausimas.

Vilniaus savivaldybės taryboje valdančiąją koaliciją sudaro partija „Tvarka ir teisingumas" (14 vietų), Lietuvos socialdemokratų partija (6) ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija (6). Opozicijoje dirba Liberalų ir centro sąjunga (9), Tėvynės sąjunga (10) ir Lietuvos rusų sąjunga (2). Opozicine frakcija save vadina ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio atstovai (4), tačiau jie yra padėję daugumai meru išrinkti liberaldemokratą J. Imbrasą ir už tai gavę vicemero postą.