"Šis konkursas įneša ir politinę painiavą, ir potencialiai teisinę painiavą. Jei teismas nuspręstų, kad Vitalijaus Gailiaus atleidimas neteisėtas, tai pasikartotų istorija, kai yra du vadovai. Antra, jei Vyriausybė sutarė iš principo, kad FNTT bus reorganizuojama, nėra reikalo dabar turėti naują vadovą tarnybai, kuri neaišku, kokiu pavidalu egzistuos už kelių mėnesių", - BNS sakė ministras.

"Bet kurioje stadijoje iki konkurso pabaigos konkursą nutraukti galima, ministro įsakymo visiškai pakanka", - teigė R.Šimašius, Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas.

"Nesuprantu, kodėl reikėjo taip skubiai organizuoti konkursą į vadovo vietą ir kodėl jo negalima nutraukti", - kalbėjo teisingumo ministras.

Trečiadienį vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis po Vyriausybės pasitarimo teigė, kad sutarus dėl FNTT pertvarkos "yra racionalu stabdyti konkursą", tačiau ketvirtadienį ministrą delegavusi Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) vadovybė pareiškė, kad tai gali padaryti tik teismas.

Teismas penktadienį nusprendė konkurso nestabdyti, o VRM informavo, kad konkursas vyksta.

R.Šimašius atmetė liberalcentristų teiginius, esą konkursą stabdyti gali tik teismas, o ne ministras.

"Nė kiek neabejoju, kad galimybė stabdyti konkursą yra. Ne vienas ministras ta galimybe yra pasinaudojęs", - kalbėjo R.Šimašius.

Jis priminė, kad ir pats buvo sustabdęs konkursą, kai pernai į Kalėjimų departamento vadovus atsirado tik vienas kandidatas, tą patį anksčiau yra daręs ir pats R.Palaitis.

"Kai į Kalėjimo departamento vadovo vietą buvo tik vienas pretendentas, aš nutraukiau konkursą ir tuo labai džiaugiuosi, vėliau atsirado daugiau pretendentų", - sakė ministras.

"Diskusijoje ir pats ministras R.Palaitis minėjo, kad yra tokia galimybe pasinaudojęs", - teigė R.Šimašius.

Vadovauti FNTT pretenduoja vienas kandidatas, neoficialiomis žiniomis - Kęstutis Jucevičius, šiuo metu užimantis FNTT Operatyvinės veiklos skyriaus viršininko pareigas.

Valdantieji konservatoriai neseniai vėl paragino reformuoti FNTT, numatant, kad dėl įstaigos vadovo skyrimo ir atleidimo turėtų spręsti visas Ministrų kabinetas.

Vyriausybės pasitarime šią savaitę svarstytu įstatymo pataisų projektu siekiama nustatyti, kad FNTT "yra įstaiga prie Finansų ministerijos, atskaitinga Vyriausybei ir finansų ministrui". Projektas numato, kad tarnybos direktorių skiria Vyriausybė finansų ministro teikimu. Taip pat siūloma nustatyti, kad tarnybos direktorius ir jo pavaduotojai skiriami 5 metų kadencijai, tačiau ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės.

Premjero 2010 metais sudaryta darbo grupė nusprendė, kad tikslinga keisti FNTT pavaldumą. Tarnybą svarstyta paversti pavaldžia nebe Vidaus reikalų, o Finansų ministerijai ir ilgainiui sujungti ją su Muitinės kriminaline tarnyba arba FNTT funkcijas tiesiog išskaidyti Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT), Valstybinei mokesčių inspekcijai, Policijos departamentui ir Muitinės kriminalinei tarnybai.

Tačiau Vyriausybė darbo grupės parengtų išvadų tuomet nesvarstė, nes finansų ir vidaus reikalų ministrai neteikė atitinkamų nutarimų projektų.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė kol kas siūlomos FNTT pertvarkos nekomentuoja.