"Praėjusią savaitę esame sutarę dėl procedūrų, kurios leistų kiek įmanoma atskirti pelus nuo grūdų – prašymus, kurie naudingi abiejų šalių piliečiams, nuo tokių prašymų, kurie gali būti įrankis susidoroti su žmogaus teisių gynėjais ar kitais aktyvistais visuomenės, kadangi toks mechanizmas yra sutartas, tai jis pradėjo veikti", - trečiadienį po Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) posėdžio žurnalistams sakė R.Šimašius.

"Buvo identifikuota iki tol, kad tarpžinybinio bendradarbiavimo trūkumo tam tikrų buvo, šiandien tie trūkumai yra užglaistyti, skylės yra užkamšytos, šiuo atveju bendradarbiavimas vyksta taip, kad informacija yra gaunama iš VSD, iš URM prieš informaciją atiduodant kitai valstybei. Anksčiau to nebuvo", - teigė ministras.

Baltarusijos teisinės pagalbos prašymų nagrinėjimas buvo atnaujintas rugpjūčio pabaigoje, po to, kai Lietuvos institucijos sutarė, kaip užsienio šalims neleisti piktnaudžiauti teisine pagalba. Dėl skandalo, susijusio su Minske sulaikyto žmogaus teisių aktyvisto Alesio Beliackio bankinių duomenų perdavimu, kurį laiką į Baltarusijos prašymus nebuvo atsakoma.

Pasak R.Šimašiaus, prašymų srautas išliko panašus kaip ir buvęs iki šio skandalo.

"Pagal bendrą srautą prašymų gaunamų nepastebėta per visą vasarą pasikeitimų esminių – srautas toks, koks paprastai ir būna, skirtumas tik buvo tas, kad nuo birželio iš esmės nežinant ir neturint tinkamos procedūros, kaip užtikrinti, kad duomenys nebus naudojami netinkamai, tie prašymai buvo kol kas netenkinami", - sakė jis.