Prezidentui Konstituciniame Teisme atstovaujantys advokatai pareiškė, kad nagrinėti Prezidentui inkriminuojamo veiksmo esą nėra pagrindo, nes kaltinimo formuluotė - "sąmoningai leido suprasti" - apskritai neapibūdina veiksmo.

Tokią išvadą advokatai padarė, gavę lingvistinį šios formuluotės įvertinimą iš Lietuvių kalbos instituto.

"Pareiškėjo nurodytas sąmoningas leidimas J. Borisovui suprasti, kad dėl jo teisėsaugos institucijos atlieka tyrimą ir vykdo jo pokalbių telefonu kontrolę, iš viso negali būti vertinamas kaip konkretus veiksmas. Kaltintojai paprasčiausiai užmiršo, kad turi būti veiksmas, pasekmė ir priežastinis ryšys", - teigė Prezidento advokatas Gediminas Baublys.

Savo ruožtu Seimui Konstituciniame Teisme atstovaujantis parlamentaras Raimondas Šukys atkreipė dėmesį, kad advokatų pateiktas veiksmo vertinimas - lingvistinis, tačiau, pasak jo, "veiksmo buvimo fakto lingvistas negali konstatuoti arba paneigti".

G. Baublys į tai reagavo vaizdingais palyginimais. "Jeigu atstovas atėjo su raudonais pusbačiais, tai jis man sąmoningai leido suprasti, kad atėjo ne su baltais pusbačiais. Tačiau ar jis dėl to kaltas?", - aiškino advokatas. Kad būtų dar aiškiau, jis pridūrė: "Jeigu asilas atėjo į kaimą su raudonais pusbačiais, tai ar tikrai visas kaimas dėl to kaltas?".

Per penktadienio posėdį Konstitucinis Teismas pradės nagrinėti iš karto tris kaltintojų vardijamus veiksmus - vadinamuosius trečiąjį, ketvirtąjį ir penktąjį.

Šiuos veiksmus atitinkantis kaltinimas skelbia, jog R. Paksas davė nurodymus savo patarėjui Visvaldui Račkauskui per teisėsaugos institucijas siekti paveikti UAB "Žemaitijos keliai" vadovus ir akcininkus "dėl akcijų perleidimo R. Paksui artimiems asmenims, taip pat žinojo, kad neteisėtas poveikis privatiems asmenims ir privatiems ūkio subjektams daromas naudojantis jo, kaip Respublikos Prezidento, vardu, ir nesiėmė priemonių užkirsti tam kelią".

Antradienį Konstitucinis Teismas pradėjo viešą posėdį, per kurį svarstoma, ar Prezidentas R. Paksas pažeidė Konstituciją.

Prezidento apkaltos procesas Seime pradėtas kovo 8 dieną ir tą pačią dieną sustabdytas laukiant, kol bus pateikta Konstitucinio Teismo išvada.

Seimui Konstitucinio Teismo posėdyje atstovauja parlamentarai Julius Sabatauskas ir R. Šukys, Seimo kanceliarijos Teisės departamento vyresnieji patarėjai Mindaugas Girdauskas ir Antanas Jatkevičius. Prezidentui atstovauja advokatai G. Baublys, Evaldas Rapolas ir Kęstutis Švirinas.