500 eurų baudą teko sumokėti dviem Klaipėdos rajono gyventojams. 250 eurų teko mokėti rožę žmonai pirkusiam vyrui, tokią pačią sumą teko sumokėti ir rožės pardavėjai, už karantino pažeidimus.

LNK žinių žurnalistai, sužinoję, kad Vilniaus Šeškinės turguje pardavinėjamos gėlės, nuėjo šio fakto patikrinti.

Turgus pustuštis, bet keli pardavėjai siūlo pirkti gėlių. Parodžiusi gėles viena prekeivė reikalauja paskambinti, nors stovima prie pat. Matyt to prašoma norint imituoti internetinę prekybą. Šiuo metu leidžiama gėlių užsisakyti internetu ar telefonu, jos pristatomos į namus, arba atsiimamos atsiėmimo punkte.

Paskambinti reikalaujama ir gėlių nusipirkti atėjusio vaikino. Vaikinas paskambina, susimoka grynaisiais ir netrukus atsiima gėles.

Pamačiusios vaizdo kameras prekeivės ima neigti, kad gėles pardavinėja iš anksto neužsisakius.

„Kodėl jūs filmuojate? Mes čia užsakymus tik atiduodam“, – aiškino ji. Nenorėjusi toliau bendrauti su žurnalistais moteris uždarė duris.

Kiti prekeiviai net neprašo skambinti telefonu, iš karto kviečia rinktis. Ji teigė, kad kol kortelių skaitytuvas nėra prijungtas prie kasos, atsiskaitymas tik grynais.

Tačiau pamačiusi kameras prekeivė aiškina, kad vyksta tik prekyba internetu arba telefonu.

„Mes už grynus neparduodame. Visi jums tą pati pasakė“, – jau kitaip kalbėjo gėlių prekeivė.

Kiek aprimę gėlių pardavėjai ima guostis, kad internetinė prekyba vyksta vangiai.

„Per savaitę per internetą gaunam vieną arba du užsakymus. Tai čia ne darbas“, – sakė moteris.

Kita prekeivė tikina, kad užsidarys, kai tik išsiparduos gėles.

„Sunku, aišku. Gėlės gi nėra plytos, kad galėtų pastovėti. Ir tai jau mažai užpirkta, tada ir uždarysim“, – LNK žinioms aiškino moteris.

Verkių gėlių turguje iš anksto skambinti niekas net neprašo.

„Tikrai mūsų direktoriai nėra tokie durni, kad baudas mokėtų“, – LNK žinių žurnalistei sakė prekeivė, paklausta, ar niekas už tokią prekybą nenubaus.

Žmonės vienas po kito perka gėlių ir neslepia, kad neprireikė skambinti iš anksto.

Vienas ir pirkėjų sakė, kad viskas saugu. Už lango sustatytos puokštės yra sunumeruotos, prekeivei pasakius puokštės numerį ji ir parduoda, atsiskaityti galima tik banko kortelėmis.

Vilniuje, anot policijos, dėl nelegalios gėlių prekybos nubaustų nėra.