Taip Rusijos parlamento rinkimų rezultatus vertina politologai Evaldas Nekrašas ir Raimundas Lopata. Pastarasis, be kita ko, pažymi, kad V. Putiną remia ir partija „Teisingoji Rusija“, pelniusi 13,22 proc. balsų. Jeigu gandai apie tai, kad „Teisingoji Rusija“ sukurta siekiant pritraukti nusivylusių rinkėjų balsus, atimant juos iš aršių Kremliaus oponentų, yra teisingi, tai V. Putinas parlamente turės stiprią daugumą.

„Jeigu „Vieningoji Rusija“ gavo apie 50 proc., o jos politinių technologų sukurta „Teisingoji Rusija“, su kurios vadovu prieš rinkimus buvo įdomiai pasielgta, gavo 13 proc., tai šitai užtikrina daugumą. Jeigu preziumuojame, kad tos dvi partijos yra Kremliaus partijos, tai gavo normalią daugumą. Tiesiog sužaista demokratija“, - DELFI sakė R. Lopata.

Pasak politologo, jeigu šis scenarijus teisingas, tai liudija V. Putino siekį pademonstruoti, kad Rusija yra demokratiška.

Tačiau R. Lopata sako, kad V. Putinas vis tiek susiduria su paramos savo šalyje problema – tą liudija jo nušvilpimas per mišrių kovos menų kovotojų rungtynes bei atsiradęs poreikis skaidyti balsus per kelias partijas.

Politologas E. Nekrašas taip pat pažymi, kad premjeras V. Putinas, besiruošiantis tapti prezidentu, patiria tam tikrą iššūkį, bet, jo nuomone, tas iššūkis nėra toks didelis, mat tikra opozicija jo režimui susidaryti neturi vilties.

„Buvo signalų, kad požiūris į V. Putiną (per sporto varžybas jis, atrodo, buvo nušvilptas) smarkiai prastėja, mat daug kam nepatiko tai, kaip dėl būsimo kandidato į prezidentus susitarė du žmonės – V. Putinas ir D. Medvedevas. Be to, paaiškėjo, tiksliau pats V. Putinas atsargiai užsiminė, kad tai buvo žinoma prieš ketverius metus. Todėl nesumenkinčiau parlamento rezultatų pokyčių, bet turėčiau galvoje ir tai, kad tos kitos partijos, kurios patenka į parlamentą, yra tokia kvaziopozicija“, - DELFI sakė E. Nekrašas.

„Patys rezultatai neabejotinai reiškia „Vieningosios Rusijos“ pralaimėjimą, bet, deja, kyla klausimas, ar galima manyti, kad Rusija tampa demokratiškesnė, nors, atrodo, rinkimų rezultatų klastojimo atvejų buvo mažiau“, - svarstė politologas.

DELFI primena, kad preliminariais duomenimis Rusijos parlamento rinkimuose V. Putino „Vieningoji Rusija“ iškovojo 49,54 proc. balsų, komunistai – 19,6 proc., „Teisingoji Rusija“ - 13,22 proc., liberaldemokratai – 11,66 proc.

Per praėjusius rinkimus „Vieningoji Rusija“ buvo iškovojusi 64,3 proc. balsų.