Seimo pirmininkė Irena Degutienė dar pirmadienį popiet teigė mėginsianti įkalbėti savo bendražygius TS-LKD paremti pirmalaikių Seimo rinkimų idėją. Politikės žodžiais, D. Grybauskaitės sprendimas dėl R. Palaičio „tiktai didina politinę įtampą ir sukelia abejonių, ar tikrai prezidentė pasitiki šia Vyriausybe“.

Tuo tarpu TS-LKD frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma kur kas atsargiau žiūri į pirmalaikių rinkimų galimybę. Esą tai tik teorinis scenarijus, kurio tektų griebtis tuo atveju, jei nepavyktų suvaldyti padėties valdančiojoje daugumoje.

Premjeras Andrius Kubilius šioje situacijoje taip pat susilaiko nuo aštresnių pareiškimų apie Seimo paleidimą.

Be I. Degutienės ir J. Razmos, pasitarime dėl politinės situacijos dalyvauja ir krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Būtent ji žurnalistams pristatė pasitarimo rezultatus. Pasak ministrės, pirmalaikių rinkimų idėja tarp variantų išlieka, kaip ir variantas palaikyti R. Palaičio interpeliaciją.

„Pirmalaikiai rinkimai yra tarp tų ant stalo padėtų pasiūlymų, dėl kurių turi kalbėtis frakcijos. Bet nemanyčiau, kad tai būtų pats skubiausias klausimas, kurį mes turėtume šiandien svarstyti“, - sakė viena TS-LKD lyderių.

Pasak R. Juknevičienės, Vyriausybės teisininkams pavesta išnagrinėti Seimo Antikoruocijos komisijos pasiūlymą naikinti R. Palaičio įsakymus, kuriais iš darbo atleisti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą. Teisininkai savo išvadas turėtų pateikti jau antradienį.

„Premjeras informavo mus, kad duoti nurodymai Vyriausybės teisininkams išnagrinėti Antikorupcijos komisijos kreipimąsi. Bent jau aš norėčiau, kad būtų einama tuo keliu, kad Vyriausybėje būtų svarstomas šitas klausimas dėl neteisėto, dėl antiįstatiminio ministro įsakymo atšaukimo“, - sakė konservatorė.

Pasak jo, konservatoriai dėl tolesnės įvykių eigos spręs ir partijos viduje, ir pokalbiuose su koalicijos partneriais.

Paklausta, kaip vertina liberalcentristų lyderio Algio Čapliko pareiškimą, esą tai premjeras padarė politinę klaidą siūlydamas R. Palaičio atstatydinimą, politikė teigė, esą A. Kubilius „stovi teisingumo pusėje“, o R. Palaitis turėtų trauktis iš Vyriausybės savo noru. Krašto apsaugos ministrė teigė, jog pati tokioje situacijoje būtų atsistatydinusi nė kiek nedelsdama ir nedvejodama.

„Šitą situaciją galėtų išspręsti labai lengvai pats ministras. Aš tai jo vietoje tą pačią minutę atsistatydinčiau, jeigu būtų tokia situacija, - sakė R. Juknevičienė. - Premjeras stovi teisingumo pusėje. Jo elgesys buvo teisingas. Ir būtų labai neteisinga, jeigu kaip nors kitaip būtų pasielgęs. Taigi ir šiandien labai svarbu, kad neužmirštume teisingumo principo. Tai nėra kokia nors kova tarp politinių jėgų. O kryptis mūsų valstybės – ar teisingumas nugalės, ar tie, kurie nenori teisingumo.“

DELFI primena, kad premjeras A. Kubilius šalies vadovei praėjusią savaitę pasiūlė atleisti R. Palaitį iš pareigų. Vyriausybės vadovo motyvas – tai, kad R. Palaitis, jo nuomone, padarė klaidą atleisdamas iš darbo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą. Pats ministras teigia FNTT istorijoje klaidos nepadaręs, jį gina ir LiCS.

Prezidentė D. Grybauskaitė šio teikimo nepalaikė ir pasiūlė konservatoriams ir LiCS santykius aiškintis Seime. Šalies vadovė pažymėjo nepalaikanti nei vienos pusės.