Ministrė ketvirtadienį Prancūzijos sostinėje susitiko su šios šalies gynybos ministru Gerardu Longuetu.

"Mes, kaip regionas, norėtume būti stiprūs - Baltijos šalys vykdo bendrus projektus, tokius kaip NATO oro policijos misija, taip pat Estijoje veikia Baltijos gynybos koledžas. Lietuva norėtų, kad oro policijos misija būtų nuolatinė ir pratęsta po 2014 metų", - sakė ministrė.

Savo ruožtu Prancūzijos gynybos ministras pažadėjo paramą šios misijos pratęsimui. Šiuo metu Šiauliuose dislokuoti keturi prancūzų naikintuvai dalyvauja oro policijos misijoje Baltijos šalyse.

Susitikime taip pat kalbėta apie tarptautinę operaciją Afganistane ir atsakomybės perdavimo afganistaniečiams procesą.

Prancūzijos gynybos ministras papasakojo apie NATO pajėgų vykdomas operacijas Libijoje.

Lietuvos ir Prancūzijos ministrai taip pat aptarė saugumo situaciją regione ir Prancūzijos karinių laivų "Mistral" pardavimą Rusijai.

Susitikime pasirašytas ketinimų protokolas, kuriuo įtvirtinamas siekis ateityje pasirašyti tarpvyriausybinę dvišalę bendradarbiavimo sutartį. Planuojama, kad G. Longuetas galėtų apsilankyti Lietuvoje šių metų rugsėjo mėnesį.

Prancūzijos gynybos ministras domėjosi kariuomenės transformacija Lietuvoje ir ar ir toliau bus atsisakoma šauktinių.

R. Juknevičienės teigimu, Lietuva neketina grįžti prie šauktinių kariuomenės, tačiau šiuo metu aptariamas naujas Karo prievolės įstatymo projektas, kuris turėtų suartinti kariuomenę ir visuomenę.

Ministrai aptarė ir energetinio saugumo temą, NATO reformą, ES ir NATO bendradarbiavimą.

Ministrė su delegacija taip pat lankėsi Karinių oro operacijų centre, skaitė paskaitą Nacionaliniame gynybos institute.