Tuo metu aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas BNS patvirtino, jog neskirs sraigtasparnių finansavimui iš "Jessica" programos, kuri skirta pastatams renovuoti.

"Manau, kad labai geras variantas buvo sudaužytas į šipulius dėl politikų neatsakingumo, dėl noro pasireikšti prieš artėjančius Seimo rinkimus. Aš lieku to paties įsitikinimo. Tikrai yra galimybė iš kitos (ES finansinės - red.) perspektyvos nuo 2014 metų surasti tuos pinigus. Vienam sraigtasparniui, beje, sprendimas jau yra priimtas, jis buvo anksčiau priimtas iš kitų galimybių. O šitas dėl trijų buvo geras variantas, jo nėra, tai dabar bandysime ieškoti iš kitur", - trečiadienį žurnalistams spaudos konferencijoje sakė R.Juknevičienė.

"Aš nežinau, ar kas nors būsimoje Vyriausybėje norės proteguoti rusiškus Mi (sraigtasparnius - red.) ir kad Lietuva liktų rusiškų Mi įtakos zonoje. Šitą retorinį klausimą aš iškeliu ir tikrai atidžiai stebėsiu. Mūsų noras buvo pereiti prie vakarietiškų sistemų", - sakė ministrė.

R.Juknevičienė teigė šią problemą išsakiusi realiausiam pretendentui pakeisti ją KAM vadovo poste socialdemokratui Juozui Olekui.

Pats J.Olekas BNS praėjusią savaitę teigė, kad nauji paieškos ir gelbėjimo sraigtasparniai Lietuvos kariuomenei reikalingi. Tačiau nei konkurso perspektyvų, nei galimų finansavimo šaltinių išsamiai nekomentavo.

"Sraigtasparniai reikalingi Lietuvos kariuomenei, jie atlieka gelbėjimo funkciją - ir jūroje nelaimių nutinka, ir gaisrus gesino gražiai kai Neringos pušynai degė. Jie reikalingi, o koks konkursas, kokiomis sąlygomis ir iš kur finansuoti, dabar aš negaliu atsakyti, nes dar nesu susipažinęs. Jei būsiu paskirtas, būtinai susipažinsiu ir tada priimsiu sprendimą", - teigė J.Olekas.

Socialdemokratas aiškino, kad sraigtasparnių pirkimui buvo "pakenkta", kai visuomenė sužinojo apie galimą jų įsigijimo finansavimo šaltinį.

"Man atrodo, šitam pirkimui buvo šiek tiek pakenkta, kai tiesiog buvo pagarsinta, kad pinigai bus naudojami iš "Jessica" programos renovavimui. Keturis metus programa buvo sustabdyta, žmonės turėjo brangiau mokėti už šildymą, tai tas padarė didžiausią neigiamą poveikį. Kad pats pirkinys reikalingas, tuo neabejoju, o dėl konkurso galėsiu pasakyti tik susipažinęs, jeigu būsiu paskirtas", - sakė jis.

Tuo metu darbą aplinkos ministro pareigose baigiantis Gediminas Kazlauskas pabrėžė, kad lėšų iš "Jessica" programos sraigtasparniams nebus skirta, nes padaugėjo paraiškų būsto renovavimui.

"Tų lėšų prireiks renovacijai. Tų lėšų, kurios yra "Jessica" programoje dar turėtų atsirasti daugiau, o ne atvirkščiai - jas mažinti", - teigė G.Kazlauskas.

"Jie (KAM) vykdo savo konkursą, bet kokiu atveju lėšų bus ieškoma. Kokiose programose, šiandien pasakyti negalima, bet iš principo įsisavinant ES lėšas visuomet atsitinka, kad kažkas kažkur stringa arba sutaupoma. Ir tokios lėšos bus panaudotos sraigtasparniams, tiktai ne "Jessica"", - aiškino jis.

Vienu realiausių kandidatų vadovauti Aplinkos ministerijai laikomas partijos "Tvarka ir teisingumas" lyderis Valentinas Mazuronis pabrėžė, kad sprendimas finansuoti sraigtasparnių įsigijimą iš stringančios daugiabučių renovavimo programos Lietuvai yra "žalingas". Pasak jo, nuspręsti, ar nauji sraigtasparniai Lietuvai būtini, ar dar galima "išsiversti" su sena technika, turės nuspręsti naujasis krašto apsaugos ministras.

"Bet kuriuo atveju, jei jie mūsų valstybei tikrai būtini ir reikalingi, tam pinigus skirti reikėtų tik ne iš pastatų renovavimo fondo todėl, kad tai yra neišmintingas ir, mano manymu, Lietuvai žalingas sprendimas", - pabrėžė V.Mazuronis.

Jis teigė, jog turėdamas galimybę nepritartų, kad trijų paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnių įsigijimui lėšos būtų skirtos iš būsto renovavimo programos.

Kaip BNS informavo KAM Viešųjų ryšių skyrius, ankstesniu Vyriausybės nutarimu yra numatytas finansavimo šaltinis vienam sraigtasparniui iš programos "Sanglaudos skatinimas" priemonės "Aplinkos monitoringo, kontrolės ir prevencijos stiprinimui".

Dabartinė KAM vadovybė planavo už ES lėšas įsigyti tris vidutinės klasės sraigtasparnius, kurie turėtų būti skirti civilinių užduočių vykdymui. Pirmasis iš jų turėtų būti pateiktas iki 2015 metų balandžio, kiti du - iki tų pačių metų rugsėjo. KAM eigimu, sraigtasparnius būtina įsigyti iki 2016 metų, nes tuomet baigiasi dabar naudojamų rusiškų sraigtasparnių Mi-8 tarnavimo resursas.

Rugsėjį paaiškėjo, jog sraigtasparnių įsigijimo konkurse pateikė Prancūzijos ir Italijos kompanijos "Eurocopter" ir "Agusta Westland".

Šiuo metu konkurso procedūros tęsiasi, kompanijos iki gruodžio 7 dienos turi pateikti patikslintus pasiūlymus, o po to dar vyks pasiūlymų vertinimas. Pasak ministerijos, "kitų metų pradžioje vyks derybos dėl pirkimo-pardavimo sutarties".

Vykdomas sraigtasparnių įsigijimas buvo sukėlęs politinį skandalą, kai kai kurios partijos ėmė piktintis, kad orlaivius norima pirkti už perskirstytas nepanaudotas stringančios daugiabučių renovavimo programos lėšas.

Sraigtasparnių įsigijimui buvo numatoma skirti 138 mln. litų. Tam Vyriausybė pritarė liepos mėnesį.