Žemių netekę ūkininkai kalbėjo anonimiškai. Jų vardai pakeisti. Pirmosios istorijos herojus – pavadintas Pauliumi. Kaip teigia R.I.T.A. vyras ūkininkavo du dešimtmečius. Pradėjo nuo nulio.

„Aš nuo pat mažens labai norėjau, visą laiką galvojau, kad ūkininkausiu. Kai baiginėjau pagrindinę mokyklą, buvo kolūkiai, sovietiniai laikai. Tai visą laiką sakydavau, kad aš būsiu kolūkio pirmininku. Bet kai pradėjau baiginėt mokyklą, Sovietų sąjunga griuvo, senoliai žemes atsiėmė, teta iš Kauno atsiėmė. Iš kitur pradėjau nuomoti“, - pasakojo vyras.

Pauliaus ūkis augo. Tokį perspektyvų ūkį, anot laidos, pastebėjo ir „Agrokoncernas“.

„Čia su Vytautu Kudrevičium pradėjom, jis vadybininku dirbo „Agrokoncerne“. Jis sako, aš čia padėsiu ūkininkaut, nes aš sunkiai prie agronomijos gaudžiausi, prie tos chemijos, prie tų trąšų. Nu ir padėjo, bet buvo, matyt, planas, kada jis pradėjo padėt, aš žemės turėjau daugiau kaip 200 ha, paskui aš pasikėliau iki 700 ha. Nu ir paskui jis pradėjo vadovaut, čia tą, čia techniką, pradėjo jis reguliuot, ką pirkti. Sakau, nereikia, kam čia tas paskolas tokias imti. Ne, pirk, jeigu reiks, Karbauskis sufinansuos. Duos pinigų nusipirkt“, - pasakojo Paulius.

Ir davė pinigų. Ne tik „Agrokoncernas“. Ūkininkas skolinosi ir iš kitur, pirko techniką, pasakoja R.I.T.A. O minėtas „Agrokoncerno“ vadybininkas V. Kudrevičius, kaip sako mūsų herojus, nė per žingsnį nuo jo nesitraukė.

„Kudrevičius buvo pasamdytas, nes man vienas sakė, kad Kudrevičius per tavo prakaitą ne vieną dešimtį tūkstančių litų užsidirbo. Nu kad sužlugdytų. Ir jis čia sėdėdavo pastoviai pas mane. Šventės buvo Kalėdos, visi sėdom prie stalo, jis Kalėdų rytą atvažiavo čia, sako, ko tu sėdi, varom per laukus, reikia pažiūrėt.

Jis buvo pradėjęs vadovaut prieš galą, kad man net mama sakė, bet tu ir apsileidęs. Jis vakare atvažiuodavo, aš ruošiuosi miegot, jis ateidavo, čia reikia tą daryt, tą daryt. Sakau, ūkis tai mano, baik vadovaut. Ai, tai čia tu, numodavo ranka. Nu jis grynai buvo Karbauskio pasamdytas“, - kalbėjo vyras.

Kolegos bandė perspėti

Jis teigė sulaukęs perspėjimų iš kolegų. „Man čia kiti ūkininkai iš rajono sakydavo Tu atsikratyk Karbauskio, nes tau blogai baigsis. Aš Kudrevičiui pasakydavau. Jis man sakydavo, ko čia kreipi dėmesį, jie tau pavydi, tu čia toks ūkininkas“, - sakė Paulius.

Paskui jau ir pačiam vyrui įtarimas kilo, nes, kaip jis pasakojo, valstybinėse įstaigose, į kurias kreipdavosi, jam sunkiai sekdavosi dokumentus susitvarkyti.

„Kiek aš supratau, tai jie ten buvo sutarę. Tai išmokos būdavo už pasėlius deklaruotus, aš gaudavau apie 220 tūkst. litų kiekvienus metus. Tai išmokas gaudavau pačią paskutinę dieną <...> Kaip supratau, čia toks spaudimas buvo, kad neturėsi pinigų, negalėsi dirbti. Kad prašydavau iš „Agrokoncerno“ pinigų. Tai jie taip klampina ir viskas“, - pasakojo Paulius.

Padažnėjus ne itin maloniems susitikimams su Česlovu Karbauskiu, Ramūno Karbauskio tėvu, kuris oficialiai tėra „Agrokoncerno“ konsultantas, pašnekovas suprato, kad šio žmogaus pažinčių ir įtakos ratas labai platus.

“Bet kaip jis taip visur priėjimą turi, aš nesuprantu. Jis man irgi pasakė, aš pagrinde iš Šiaulių įmonės pirkdavau techniką. (...) Tai Karbauskis man pasakė, aš paskambinsiu generalinio tos įmonės tėvui, pasakysiu ir iš tavęs tą techniką paims. Sakau, kaip paims, kaip gali paimt. Sako, nu tu pamatysi. O paskui aš sužinojau, kad tas žmogus irgi kolūkio pirmininkas buvęs“, - pasakojo Paulius.

Sako, kad už vairo – tėvas

Ne tik Paulius, bet ir kiti, kalbėti jokiam įrašui laidai nesutikę ūkininkai tvirtina – „Agrokoncerną“ valdo Č. Karbauskis.

„Labai priekabus darbininkams. Pirmininkas vienas buvo sako, jis paskaičiuodavo. Tu išvežei tiek trąšų, tai tiek derliaus turi parvežt. Ir jei tiek nebus, tai reiškia, kad pavogei. Sako, tai kur aš pardaviau, nu nėra, neužaugo, liūtys gal kokios užėjo. Ne, sako, tu pavogei. Arba trąšas pavogei“, - pasakojo Paulius.

Lygiai taip pat, anot R.I.T.A. žurnalistų, kalbama ir su ūkininkais, kurie nori atidėti skolos mokėjimą.

„Ir koks spaudimas, tam Kaune tai iki ašarų nuvarydavo. (...) Aš labai kovojau su jais, tai važinėjau. Parvažiuodavau tai kaip lavonas būdavau. Iš pradžių Eimontas buvo vienas iš direktorių. Tas knisa protą atsisėdęs, paskui ateina Karbauskis Česlovas, paskui dar kas. Ir jie taip nuo ryto iki vakaro išlaiko. Žmogui jau taip moralinį spaudimą daro, kad žiauru“, - pasakojo Paulius.

Galų gale, anot R.I.T.A. žurnalistų, Paulių pradėjo spausti perrašyti žemę.

„Paskui prieš galą pradėjo spausti, Č. Karbauskis pradėjo kviestis į Kauną, paskui pats čia atvažiavo jau su grasinimais, kad perrašai ūkį, o jei ne, tai mes čia tave į gabalus sudraskysim. Tu vis tiek neūkininkausi“, - kalbėjo Paulius.

R.I.T.A. žiniomis, ūkininkas per kelerius metus neteko visko.

„Keturratis motociklas buvo, senolis buvo vaikams nupirkęs. Atvažiavo antstolis ir atstovas iš „Agrokoncerno“. Ir norėjo ir tą paimti.Tai vaikai pradėjo rėkt, sakau, aš jums paimsiu, tada paėmiau pagalį. Sakau, aš jums paimsiu“, - pasakojo Paulius.

Dabar Paulius bando imtis kitų veiklų. Dėl buvusių skolų bankai paskolų neduoda, todėl viską kuria iš to, ką uždirba, po truputį. O televizorius, sako, neretai sugadina nuotaiką.

„Pradžioj nekenčiau, negalėjau pažiūrėt. Ir dabar čia buvo kažkokia spaudos konferencija, per žinias rodė ir kažkokia žurnalistė paklausė, kad sako yra kalbos, kad jūs atiminėjat ūkius iš ūkininkų. Nesąmonė, nė iš vieno nesu nieko atėmęs. Visiem padedu, kam tik reikia, ir trąšom, ir pinigais. Kam tik reikia. Aš visus remiu. Ir paskui pasakė – parodykit jūs man nors vieną ūkininką, iš kurio aš atėmiau žemę. Nė vieno ūkininko nėra ant Lietuvos. Nu nėr, nes nieks nesako, nes visi bijo“, - kalbėjo Paulius.

Laidos duomenimis, pats V. Kudrevičius, Valstiečių ir Žaliųjų sąjungos narys, bažnyčios choro giedorius, dabar jau „Agrokoncerne“ nebedirba. Tačiau jo teigimu, su ūkininkais susitikdavo retai ir nė vienas ūkininkas jo prižiūrėtame regione žemių neprarado.

„Mano rajone nebuvo nė vieno žemę praradusio. Aš ūkininkus konsultuodavau apie trąšas, chemiją, padėdavau. Vykdavau pas juos kartą ar du per tris keturis mėnesius“, - sakė V. Kudrevičius.

Istorijų – daug

Laidos vedėjos Ritos Miliūtės teigimu, ši istorija tik viena iš tų daugelio, kurios ima pasiekti viešumą. Tokių yra daugybė. Dar vienas pasakojimas – maždaug dvigubai vyresnio už pirmąjį vyriškį – 1936 metų gimimo. Atgavęs savo šeimos žemę spėjo paūkininkauti. Bet dabar beveik nebeturi kur.

Vyras pasakojo, kad „ta visa chemija, trąšos brangesnės nei mes gaunam derlių“, todėl tokie, kaip jis visada likdavo skoloje.

„Tada man sako, užstatyk ką nors – žemę ar dar ką nors. Tai aš užstačiau butą. Tai iš karto senasis Karbauskis pasakė: buto skaityk nebeturi. Tai taip ir buvo“, - pasakojo ūkininkas.

Jis pasakojo butą pardavęs, atidavęs 60 tūkst. litų, kuriuos buvo skolingas. „Nors kitiems atidėdavo milijonais. Pareikalavo iškart grąžinti tuos 60 tūkstančių. Aš ūkininkavau Pakruojo rajone, o butas buvo Klaipėdoje. Kadangi aš kada jau grąžino žemę visiems, mano senelio, tėvo buvo žemė Pakruojo rajone“, - pasakojo ūkininkas.

Pasak vyro, jie visi čia ūkininkai yra tokie, kurie dirbo anksčiau kolūkiuose, tai kai pradėjo ūkininkauti, pradėjo iš gautų pajamų, techniką gavo.

„O aš pradėjau ūkininkauti nuo nulio, tuščiom kišenėm. Viską pastačiau per savo kraują. Per visą ūkininkavimo laikotarpį, grąžindamas skolas netekau 94 ha žemės. Už skolas turėjau atsiskaityti žeme ir šiai dienai aš faktiškai žemės nebeturiu“, - pasakojo ūkininkas.

Schemos kartojasi

Pasak R. Miliūtės, kiek bebūtų skirtingų istorijų ir skirtingų likimų – schemos, kaip jie buvo prarasti, vos kelios. Apie tai papasakojo ūkininkė, kovojusi su „Agrokoncernu“.

„Tai buvo 2008-2007 metai, kai krizė prasidėjo, kai bankai labai atsargiai į ūkininkus žiūrėjo. Ir tada ūkininkas ieško įmonės, kuri duotų trąšas, chemiją, sėklą į kreditą. „Agrokoncernas“ buvo viena iš tų įmonių, su kuria pasirašėm sutartį. Vieni metai, kiti metai, viskas tvarkoj, superka grūdus, atsiskaitai, gal ta ir kaina prieinama, kainą galima gal ir pasiderinti, gal jei labai nori ir avansą gauni pardavęs grūdus. Iki tol, kol nepaskaičiuoji“, - liudijo moteris.

Ūkininkė nebando tikinti, kad nėra ir ūkininko kaltės, nepaskaičiuoja. Visi atidėjimai, pasak jos, yra iki sekančių metų spalio 1 dienos.

„Kai ateina ta spalio 1 diena ir tu matai, kad tu neatsiskaitysi su „Agrokoncernu“, tada po spalio 1 važiuoji pas „Agrokoncerno“ direktorius tartis dėl skolos atidėjimo. Kai atvažiuoji, tave pasitinka direktorius, tada jis jau į tave žiūri kaip į potencialų vagį, kad tu nori apvogti „Agrokoncerną“, kad nori apgauti“, - pasakojo ūkininkė.

Pasak jos, tiesiai yra sakoma, kad „tu tas trąšas pardavei kažkur, ar sėklą pardavei, ar chemiją atidavei. Pasidarei biznį ir dabar tu čia nori „Agrokoncerną“ apvogti“.

„Ir tada pasakomas sakinys, kad mūsų teisininkai yra labai stiprūs ir jūs gal nebandykit net teistis, nes jūs visais atvejais pralaimėsit. Tai dabar arba ieškot pinigų arba mums parduodat žemę. Kažkur apie 3 valandas bendravom su direktoriumi. Tada visaip gąsdinama. Ir durnele vadinama ir kvailele. Viskuo, kuo įmanoma“, - pasakojo ūkininkė.

Pasak moters, sutikus parduoti žemę, nurodžius tris sklypus, po to paskambina direktorius kažkur po savaitės - vienas sklypas nepatiko, nes privažiavimo nėra, antras nepatiko, nes truputį šlapias, va trečias bus kaip tik.

„Rinkos kaina buvo septyni tūkstančiai. Sako, mūsų kaina – keturi tūkstančiai už hektarą. Nepatinka – jūsų problemos. Kas trūksta, nes mums trūko, kitais metais duosim trąšų, chemiją, grūdus, bet už nugaros visada stovės mūsų žmogus, o jei reikės, mes tą derlių ir nusikulsim, kai jūs užauginsit. Mes dirbam, o jie pasiims“, - pasakojo ūkininkė.

Moteris negalėjo pasakyti, „kaip jie pasiims, kokiomis kainom skaitys“. „Bet mes gražiai išsiskyrėm ir iki šios dienos nedirbam. Dirbam su daug įmonių ir tikrai visi atideda, tikrai nė viena įmonė žemių neatiminėja“, - pasakojo ūkininkė.

Žodžiai nesutampa su dokumentais

Keli žmonės aplink Mažeikius laidai R.I.T.A. pasakojo apie vieną labai lipšnų „Agrokoncerno“ vadybininką, kuris visus kelius į širdis rasdavo. Vadybininkas, dabar jau kitoje bendrovėje, sako nieko panašaus neprisimenantis.

„Turbūt paprasčiausias teisiškai atgauti skolą – vekselis. Bet yra Seimo daugumos lyderis, „Agrokoncerno“ akcininkas, teigia, kad kiekvienu atveju, kai įmonės dalyvavo bankroto procedūrose, jos nebuvo bankroto iniciatorės, Dokumentai teigia: netiesa. Kuo tikėti, rinkitės patys“, - sakė R. Miliūtė.

Pasak žurnalistės, koncerno samdomi direktoriai patikslina, kad buvo trys bankroto procedūros, ir tik su tais ūkininkais, kurie prasiskolinę už prekes ar paslaugas vengė net šnekėtis. Kad jie gelbėja ūkius, kai jau nebėra kito kelio, nuperka dėl nelabai vykusio ūkininkavimo nuskurdusių žmonių žemę.

Vienintelis koncerno akcininkas Ramūnas Karbauskis sako nusišalinęs nuo žemės įmonių grupės reikalų. Nes neturtinės – valdymo teisės - pernai kovą yra perleistos kitam asmeniui, R.I.T.A. žiniomis, - advokatui.

Tam, kuris ir kituose reikaluose atstovauja koncernui, ir kuris suteikė prieglobstį buvusiai R. Karbauskio pavaduotojai frakcijoje Gretai Kildišienei. Tą rado kolegos iš 15min. lt. Ne pačiai Gretai, jos įmonei, teigė žurnalistė.

„Bet koks sumanus su žemės ūkio įmonėmis bebūtų advokatas, turtinės teisės liko kur buvusios, šeimoje. Vadinasi, R. Karbauskis tebėra naudos iš visų grupės įmonių gavėjas“, - kalbėjo R. Miliūtė.

Pasak žurnalistės, koncerno atstovai tikina, kad ir Karbauskis vyresnysis neturi jokios įtakos koncerne, suprask, išvis nieko bendro. Nors jo paties buhalterė maloniai pataria susiekti su ponu Česlovu kaip tik per šį visiškai savarankišką „Agrokoncerną“, o ten – maloniai prašo atsiųsti klausimus, kuriuos žada perduoti, pasakojo R. Miliūtė.

Žurnalistė atkreipė dėmesį, kad Č. V. Karbauskis irgi turi patirties su kaimo žmonėmis - prieš penkerius su puse metų jis padavė į teismą garbaus amžiaus pedagogę, nes šioji, pasibaigus judviejų sudarytai sutarčiai, išnuomojo savo žemę ne jam, o žmogui, pasiūliusiam geresnę kainą ir dar ilgesniam laikui.

„Tas naujasis nuomininkas išsinuomojo žemę už pusketvirto šimto litų, kai Karbauskis – vadinkime jį senjoru – nuomos pradžioje mokėjo po penkiasdešimt, paskutiniais nuomos metais susimylėjo iki trijų šimtų. Skundėsi, kad sklypai akmenuoti“, - sakė R. Miliūtė.

Pasak žurnalistės, Č. V. Karbauskis dar sakė, kad į teismą paduotieji žmonės per brangiai moka advokatui, todėl norėjo, kad būtų sumažintos jam atlyginti priteistos atsakovės advokato išlaidos. Taupus žmogus, konstatavo R. Miliūtė.