Tyrimą AEKT pradėjo rugpjūčio pabaigoje gavusi kreipimąsi iš buvusio VDU rektoriaus A. Avižienio.

P. Baršauskas tikina, kad yra raštu patvirtinęs, jog teikia gynimui savo rengtą darbą ir kitų asmenų intelektinės nuosavybės nepasisavino.

Visi septyni P. Baršausko habilitacijos komiteto nariai buvo nostrifikuoti daktarai, tai yra, jų moksliniai darbai buvo parengti sovietmečiu, tinkamais pripažinti jau Lietuvai atgavus nepriklausomybę.

P. Baršausko teigimu, tai neturėjo įtakos „prieš dvidešimt metų kitokiai negu dabar citavimo kultūrai, nes tas darbas visada buvo po padidinamuoju stiklu“.

Kartu jis pastebėjo, kad techninių klaidų nurodant cituojamus autorius galėjo įsivelti dėl to, kad jis pats „suvedė ne visus duomenis“, tą esą, darė ir techniniai asistentai.

Petras Baršauskas jau pats, ir ne prieš dvidešimt metų, o 2012 metais vadovavo Laimutės Anužienės sūnaus Aivaro Anužio disertacijos gynimo tarybai. Laidos R.I.T.A. teigimu, toje disertacijoje nėra jokių nuorodų į L. ir A. Anužių straipsnį apie turizmo plėtrą, nors jis beveik visas ir beveik pažodžiui yra perkeltas į A. Anužio disertaciją.