Migracijos departamentas šiais metais atskleidė vieną sukčiavimo schemą – Lietuvoje veikiantys tarpininkai, advokatai, galimai suklastojo dokumentus, ir šių dokumentų pagrindu iki 60 Rusijos piliečių, daugiausiai Druskininkuose, gavo leidimus gyventi.

„Šiuo metu jiems leidimai panaikinti (arba atsisakyta juos pakeisti, išduoti), mes su dalimi bylinėjamės teismuose, procesas nebaigtas. Dėl galimo dokumentų klastojimo Migracijos departamentas kreipėsi į prokuratūrą ir advokatūrą“, - teigiama Migracijos departamento paaiškinime.

Migracijos departamente baigiamas tyrimas, kas ir kodėl duoda leidimus gyventi tiems, kam duoti nereikėtų, ir neduoda, kam tikrai reikėtų. Departamentas išsiaiškino, kad maždaug penktadalis užsieniečių įmonių, kurios tampa pagrindu gyventi Lietuvoje, fiktyvios.

Premjeras Saulius Skvernelis, kai dar buvo vidaus reikalų ministras, prieš dvejus metus siūlė panaikinti Migracijos departamentą, jo funkcijas iš esmės atiduoti policijai. Tai buvo padaryta po to, kai buvo pradėtas tyrimas, susijęs ne tik departamentu, bet ir policijos Migracijos valdyba.

Tyrimo atgarsiai teismuose tęsėsi iki šios vasaros. Buvęs Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdybos viršininkas Gintaras Bagužis atleistas nuo atsakomybės pagal laidavimą.

Kiek pareigūnų dėl to tyrimo paliko darbą, policijos imuniteto tarnyba neatskleidžia. R.I.T.A. žurnalistų skaičiavimais, jų yra bent keliolika.

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas teigė šitos situacijos neanalizavęs. „Bet iš to, ką Jūs sakote, aš galiu daryti tokias išvadas, kad buvo informacijos, kurią įvertinus galbūt buvo kažkokios problemos, bet tiesioginių įrodymų pareigūnai neturėjo. Jeigu būtų aiškūs įrodymai, tai jie tikrai būtų pateikti prokuratūrai arba atliktas ikiteisminis tyrimas, ir tada būtų byla atsidūrusi teisme“, - kalbėjo E. Misiūnas.

Vidaus reikalų ministro vertinimu, gerai, kad tokie žmonės išeina ir nedirba toliau sistemoje. „Bet jeigu mes kalbame apie bausmę, kai kurie liko nenubausti. Ne visada prasikaltęs žmogus susilaukia bausmės. Labai džiugu, kad buvo pateikti argumentai, kad tokie žmonės išeitų iš darbo, ir ateitų tie, kurie nori dirbti sąžiningai ir gerai, o dėl bausmės – tikriausiai neturėjo įrodymų, nebuvo bylos ir nesulaukė bausmės“, - kalbėjo E. Misiūnas.