Buvęs Specialiųjų operacijų pajėgų karys Laisvės TV laidai R.I.T.A. pasakojo tarnybos metu turėjęs traumų, kurios nebuvo fiksuojamos dėl to, kad vadai neatlikinėtų tarnybinių tyrimų, kad nepakenktų pats sau Karo medicinos tarnyboje per patikrinimus, kurie buvo vykdomi kas ketverius metai.

„Spec. tarnyboje visada būdavo A sveikatos grupė, ir jeigu tu gausi žemesnę – B, C, D – sveikatos grupę, tai būdavo baimė, kad gali perkelti į kitokias pozicijas. Kad to išvengtum, tos visos traumos būdavo nuslepiamos. Tam, kad vadams darbo nebūtų, taip pat ir kariams, kurie gaudavo tokias traumas, kad jiems nesifiksuotų į istoriją, kaip turėtos traumos ir pan., nes visi kariai, eidami karo medicinos tarnybos patikrinimą, eidavo su baime, kad negautų tam tikros žymos“, - pasakojo su sistema besibylinėjantis karys.

Per 18 šio kario tarnybos metų niekas iš sistemos taip ir nepasidomėjo, kodėl karys nepraneša ir dokumentuose nefiksuoja jokių tarnybos metu patiriamų traumų. Nors Karo medicinos ekspertų komisija per kiekvieną patikrinimą nustatydavo vis žemesnę kario sveikatos grupę.

Per trylika tarnybos metų jo sveikata pablogėjo nuo aukščiausios A iki žemiausios E sveikatos grupės. Karys pasakoja buvęs tų pačių karo medicinos ekspertų įspėtas, kad kito sveikatos patikrinimo jis nebepraeis.

Lietuvos karių ir veteranų asociacijos vadovas Aurimas Navys teigia, kad tokiu būdu atleistas žmogus, kuris savo gražiausias dienas atidavė tarnybai ir Lietuvai, lieka net be kompensacijos.

Aurimas Navys

“Ir tas žmogus, ištarnavęs 18 m., atidavęs savo gražiausias dienas tarnybai ir Lietuvai, ir jums visiems, piliečiai, jis negauna pensijos, nors civilinės įstaigos medikų jis pripažintas nedarbingu. Jis beveik sėdi vėžimėlyje. Jis negauna kompensacijos už tai, kad neturi sveikatos ir dabar jau beveik 2 metai, kaip jisai teisiasi su sistema”, - pasakojo A. Navys.

Krašto apsaugos sistemos atstovė su tokiais priekaištais nesutinka. Anot jos, toks buvęs paties kario pasirinkimas.

Krašto apsaugos ministerijos Personalo departamento Socialinės saugos ir sveikatos priežiūros politikos skyriaus vedėja Aušra Kazlauskienė aiškino, kad esą šiuo atveju ekspertizės išvada buvo, kad karys tinkamas tarnybai, tik nustatyta mažesnė jo sveikatos grupė ir tada turėtų būti ieškoma kitų pareigų.

„Kiek žinoma, jam ir buvo siūlyta kitos pareigos, kuriose jis galėtų tęsti tarnybą, tačiau karys nesutiko ir vis tiek išėjo iš tarnybos. Dėl to jisai neįgijo teisės į karių ir pareigūnų valstybinę pensiją už tarnybą, kuri jo atveju būtų skiriama, jei jis būtų ištarnavęs 20 m. Jam trūko kažkur pusantrų metų, tai toks buvo paties kario pasirinkimas“, - teigė A. Kazlauskienė.

Iš Specialiųjų operacijų pajėgų, per visą pajėgų gyvavimo laikotarpį, gal 2 ar tik keli kariai dėl sveikatos išleisti į atsargą, visi kiti išėjo savo noru.