„Mes esame nusimatę planą, bet nenoriu prieš (posėdį. - ELTA) sakyti, tegul būna jiems (valdžios atstovams. - ELTA) siurprizas“, - Eltai sakė LPSK pirmininkė Inga Ruginienė.

Ji plačiau nekomentavo, kokią poziciją išsakys profsąjungos, tačiau patvirtino, kad pastabų jos turi.

ELTA primena, kad ministro pirmininko iniciatyva Vyriausybė nutarė sudaryti komisiją Ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio didinimo iki 2025 metų strategijos projektui parengti, tačiau derybos tarp valdžios atstovų ir profsąjungų vyksta vangiai. LPSK prieš dvi savaites skelbė, kad svarstys pasitraukti iš komisijos, nes ji, jų teigimu, yra tik imitacija streikams numalšinti, o ne rezultatams pasiekti.

Mauricas: Seimo pavasario sesijoje tikimasi pokyčių viešajame sektoriuje

Seimo pavasario sesijoje pagrindinis dėmesys turėtų būti skiriamas viešojo sektoriaus darbo užmokesčio pokyčių įgyvendinimui, taip pat daug svarstytinų klausimų bus susiję su praėjusių metų pabaigoje įsigaliojusiomis reformomis, mano „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

„Manyčiau, kad vis tik pagrindinis dėmesys bus skiriamas viešojo sektoriaus darbo užmokesčio, gal netgi galima pavadinti reformos, įgyvendinimui, nes yra pridalinta daug pažadų. Su švietimo profsąjungomis principai sutarti, tačiau konkrečių skaičių nėra. Manau, kad jau pavasario sesijoje turėtų būti tariamasi dėl konkretesnių žingsnių, kaip, kiek ir kada tie darbo užmokesčiai bus keliami, taip pat ir sveikatos apsaugos sistemoje“, - Eltai sakė Ž. Mauricas.

Pasak jo, didelė dalis klausimų Seimo pavasario sesijoje turėtų būti susiję su reformomis.

„Tai, kad praėjusių metų pabaigoje iš butelio buvo išleistas džinas, persekios bent jau šią Vyriausybę iki pat kadencijos pabaigos. Tiek derybos su profsąjungomis, tiek bendresne prasme švietimo, sveikatos sistema bus tie pagrindiniai iššūkiai, kurie užims didesnę dalį darbotvarkės klausimų“, - mano ekonomistas.

Ž. Maurico nuomone, taip pat bus svarbūs biudžeto perskirstymo klausimai, siekiant lėšų panaudojimą padaryti kuo efektyvesnį.

„Manyčiau, kad bendresne prasme bus svarstomi perskirstymo, mokesčių bazės klausimai, grįš taršos mokesčio idėja, galimai ir kitų mokesčių idėjos, kiti spaus visokius lengvatinius tarifus. Manau, kad suksis klausimai ties viešuoju sektoriumi, jo finansavimu, darbo užmokesčio kėlimu, ir bendresniais perskirstymo klausimais, - kokiu keliu mes einame ir ką darome, kad tas perskirstymas taptų efektyvesnis“, - Eltai teigė ekonomistas.

Žygimantas Mauricas

Kaip atsispindi Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio ir Seimo pirmininko pirmosios pavaduotojos Rimos Baškienės ketvirtadienį įregistruotame sesijos darbų projekte, pavasario sesijoje bus siekiama kovoti su korupcija, mažinti socialinę atskirtį, užtikrinti Lietuvos piliečių teisių ir verslo interesus rengiantis Jungtinės Karalystės išstojimui iš Europos Sąjungos, tobulinti vaiko teisių apsaugos sistemos įgyvendinimą.

Tarp minimų tikslų - ir viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio finansavimo iki 2025 metų strategijos tvirtinimas.

ELTA primena, kad po darbuotojų atstovų pasipiktinimo ir grasinimų trauktis iš stringančio socialinio dialogo Vyriausybė teikia naujų pasiūlymų dėl viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų. Vyriausybės teigimu, siūlomi konkretūs įsipareigojimai dėl atlyginimų didinimo 2020 m.

Kaip skelbiama Vyriausybės pranešime, Ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio finansavimo iki 2025 metų strategijos projektas atnaujintas įvertinus valstybės institucijų, socialinių partnerių, ekspertų, Seimo narių, Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovų pateiktas pastabas ir pasiūlymus.

Kaip teigiama pranešime, strategijoje numatoma didinti mažiausiai uždirbančių viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimus, sumažinti disproporcijas tarp atskirose viešojo sektoriaus srityse dirbančių darbuotojų darbo apmokėjimo ir didinti pareiginės algos bazinį dydį. Siūlomi konkretūs įsipareigojimai dėl atlyginimų didinimo 2020 metais bei numatomos tvaraus atlyginimų augimo kryptys iki 2025 metų.

Siūloma įtvirtinti automatinį pareiginės algos bazinio dydžio indeksavimo principą, kuris turėtų įsigalioti 2022 metais. Kiekvienais metais ne mažiau kaip 2 proc. augtų viso viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai bei būtų sudaryta galimybė nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje suderėti ir spartesnį bazinio dydžio augimą, esant palankioms visos šalies ekonomikos ir jos produktyvumo augimo tendencijoms.

Seimo pavasario sesija prasidės kovo 10 d.