6 kartus teistas kandidatas

Kelmės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Juozas Rimkus LNK žinioms pasakoja svarstant šį klausimą buvo abejonių, teko susibėgti ir pasitarti ne kartą – galiausiai nusprendė, kad jie nėra teisėjai ir tegul sprendžia šio krašto žmonės, kaip Kelmės valstiečių sąraše į tarybą atsidūrė 6 kartus teistas kandidatas Raimondas Jankauskas. Jis buvo teisiamas ir Lietuvoje, ir Didžiojoje Britanijoje.

„Kad ir tos pačios jaunystės klaidos, tai yra savotiška patirtis, kurios kiti tarybos nariai nesupranta, nežino. O čia būtų įvairias klausimais pasitarti, pasiderinti“, – teigė J. Rimkus.

Kandidatas savo anketoje nurodo, kad buvo teistas pagal straipsnius dėl sukčiavimo, prekybos vogtomis prekėmis, narkotikų. Dabar teistumai jau yra išnykę. Pats kandidatas R. Jankauskas savo šansus vertina kritiškai.

„Žinote, kai viešojoje erdvėje tokia informacija ateina... Aš pamatyčiau tokią informaciją apie kitą kandidatą, natūraliai pagalvočiau: nu ką jis čia veikia? Čia yra normalu“, – kalbėjo kandidatas.

Vieni kalbinti kelmiškiai buvo prieš tokius kandidatus, kiti – prieš visus, o treti sako – kad čia nieko ypatingo.

Daugiau teistų kandidatų

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis šių metų savivaldos rinkimuose yra virš 500 teistų kandidatų. Palyginti, per 2019 metais vykusius savivaldos rinkimus, tokių buvo perpus mažiau – 250. nors bendras kandidatų skaičius panašus. Kaip tokį bumą paaiškinti?

„Tikrai nežinau, jeigu žinočiau – atsakyčiau“, – LNK sakė VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

Pagal teistus kandidatus sąrašuose pirmauja Darbo partija – čia tokių kandidatų 80. Toliau – Regionų partija su 64 teistais kandidatais, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) sąraše tokių 62, LVŽS – 54. Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ turi 54 teistus kandidatus, Tėvynės sąjunga – 42, Tautos ir teisingumo sąjunga – 35, „Laisvės ir teisingumas“ – 34, Liberalų sąjūdis 32, o Laisvės partija – 6 teistus kandidatus į savivaldybių tarybas.

„Jeigu žmogus yra nurodęs, deklaravęs, atlikęs bausmę, tai, žinote, visiems visko pasitaiko gyvenime. Žinoma, nesinorėtų, kad už rimtus ir sunkius nusikaltimus būtų“, – LNK sakė Darbo partijos pirmininkas, parlamentaras Andrius Mazuronis.

Darbo partija šiemet turi reikalų ir su Druskininkais. Nes partijos sąrašo vedlys šiame mieste įkliuvo su 0,5 kilogramo hašišo. Darbiečiai Edviną Garackevičių iš savo gretų pašalino, norėjo išbraukti ir iš savo kandidatų sąrašo, bet VRK tai padaryti atsisakė, nes pasibaigęs išbraukimo terminas.

Pats kandidatas su žurnalistais kalbėti nenori. Darbiečiai šį VRK sprendimą apskundė teismui, bet ir ten pralaimėjo. Taigi, E. Garackevičius galės vesti Darbo partijos Druskininkų sąrašą. Negana to, partija dar turėjo jam ir susimokėti – apie 1,5 tūkst. euro, sakė Darbo partijos pirmininkas A. Mazuronis.

Panaši situacija

Su panašia situacija susidūrė ir valstiečiai. Jie VRK prašė iš rinkimų išbraukti kandidatą į Šilutės merus Robertą Kuncaitį. LVŽS iš savo gretų jį pašalino dėl pasisakymo per debatus apie tai, kam priklauso Krymas.

„Krymas – nagi, de facto Rusijai“, – sakė kandidatas į Šilutės merus R. Kuncaitis.

Bet VRK valstiečių prašymo irgi netenkino, R. Kuncaitis rinkimuose lieka.

VRK sako, kad privaloma paisyti nustatytų terminų.

„Nes jeigu jų nepaisome, tada stringa visos rinkimų procedūros: biuletenių spausdinimas, lankstinukų spausdinimas, kitos informacijos pateikimas“, – LNK sakė VRK pirmininkė J. Petkevičienė.

Palyginus su 2019 metų savivaldos rinkimais, šį kartą rinkėjų bus mažiau – jų sumažėjo 75 tūkstančiais.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: