Pigiausiai rinkimus laimėjusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) sukauptas lėšas leido rengdama „konventus“ partijos kolegoms ir taip stiprino jų dvasią.

Apie tai šeštadienį rašo dienraštis “Lietuvos žinios”.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) skelbiamos praėjusį spalį vykusiuose Seimo rinkimuose dalyvavusių partijų finansavimo ataskaitos atskleidžia, kad daugiausia lėšų pergalei pasiekti išleido R. Karbauskio vedami „valstiečiai“ – 1,2 mln. eurų.

LVŽS laimėjo Seimo rinkimus užsitikrindama 56 mandatus.

Pastarieji rinkimai pigiausiai atsiėjo LLRA-KŠS. Išleidę beveik keturis kartus mažiau nei „valstiečiai“ – 376 tūkst. eurų – jie užsitikrino aštuonias vietas Seime.

Pasak “Lietuvos žinių”, LVŽS Seimo rinkimuose lyderiauja ne tik laimėtų mandatų skaičiumi, bet ir skolomis. Partijos finansinė ataskaita atskleidžia, kad rinkimų metu „valstiečiai“ apmokėjo vos 270,6 tūkst. eurų išlaidų ir liko su 974,4 tūkst. eurų skola.

„Skola mums neatrodo labai didelė, nes anksčiau būta ir didesnių“, – dienraščiui „Lietuvos žinios“ sakė LVŽS pirmininko pavaduotojas Seimo narys Tomas Tomilinas.

Kada „valstiečiai“ atsiskaitys už jiems suteiktas paslaugas, politikas teigė negalįs atsakyti. „Kaip išeis. Manau, tai ilgai neužtruks. Dabar mūsų finansinė situacija dėl pasiektų rezultatų yra geresnė. Per kelis pusmečius skola turėtų būti padengta“, – tikino T. Tomilinas.

Nors, pasak LVŽS vicepirmininko, ši partija anksčiau yra turėjusi didesnių skolų, VRK viešai skelbiama informacija rodo, kad per šiuos rinkimus „valstiečiai“ įsiskolino kaip niekad iki šiol. Po 2012 metų Seimo rinkimų LVŽS skola siekė 474 tūkst. litų (maždaug 137 tūkst. eurų), po 2008-ųjų – 913 tūkst. litų (265 tūkst. eurų), taigi kelis kartus mažiau nei dabar.

Per praėjusius rinkimus „valstiečiai“ galėjo džiaugtis dosniausia fizinių asmenų teikta parama – jiems paaukota 103,6 tūkst. eurų. Šiuo metu opozicijoje Seime 14 mandatų turintis Liberalų sąjūdis, rinkimams išleidęs 565,4 tūkst. eurų, iš fizinių asmenų sulaukė tris kartus mažesnės – 29,6 tūkst. eurų – paramos.

Kartu su finansinėmis ataskaitomis teikiamos rinkimuose dalyvavusių partijų išlaidų sutartys atskleidžia, kad didžiąją dalį lėšų politikai skyrė reklamos rengėjams, planuotojams bei skleidėjams. Tačiau šie duomenys atskleidžia ir kitokio pobūdžio sutartis.

Paska “Lietuvos žinių”, valdančioji LVŽS deklaruoja, kad rinkimų kampanijos metu, praėjusių metų liepos 8-ąją, sudarė automobilių nuomos sutartį su partijos lyderio R. Karbauskio valdomu „Agrokoncernu“. Šio sandorio detalės nėra viešinamos.

Kaip „Lietuvos žinioms“ sakė LVŽS vicepirmininkas T. Tomilinas, sutartis apėmė vieno agitacijai naudoto automobilio nuomą. „Ieškojome mums tinkančios transporto priemonės, bet rinkimų kampanijos metu partija turi ribotas galimybes rinktis, todėl ką randi, tą ir nuomoji“, – tikino jis.

Pasak VRK vadovo Zenono Vaigausko, šiuo metu teigti, kad sutartis sudaryta pažeidžiant įstatymus, nėra pagrindo.

„Labai gerai, kad jie tokią sutartį nurodo. Skandalas galėtų būti, jei paaiškėtų, kad automobilių nuomos kaina buvo dirbtinai sumažinta ar tuo atveju, jei sandoris būtų įvykdytas teikiant kokias nors privilegijas. Įstatymai numato, kad partijų sandorius patikrina nepriklausomi auditoriai, mes tuos dalykus taip pat stebime“, – kalbėjo VRK pirmininkas.

LVŽS viešinamos sutartys rodo, kad ši partija per rinkimus turėjo ir su viešaisiais ryšiais susijusių išlaidų – samdė visą būrį konsultantų. Aiškėja, kad „valstiečiams“ talkino per ankstesnius rinkimus su konservatoriais dirbusi bendrovė „VIP viešosios komunikacijos partneriai“, siejama su Dariumi Gudeliu, taip pat įvaizdžio kūrimo, krizių valdymo bei kitokias konsultacijas teikianti įmonė „Adres“.

Ši partija taip pat samdė žinomą socialinį antropologą, verslo konsultantą Saulių Matulevičių, turėjusį atlikti 23 valandų trukmės LVŽS politinės programos analizę, „valstiečių“ interneto svetainę kūrusį Aivarą Vencevičių, komunikacijos strategiją rengusį viešųjų ryšių specialistą Paulių Melkūną, viešųjų ryšių bei videoreklamos kūrimo paslaugas suteikusį Mindaugą Arlinską.

Dienraščio teigimu, išorės konsultantus į pagalbą rinkimų kampanijos metu kvietėsi ir kitos partijos.