Vienas iš įstatymo projekto iniciatorių, LLRA-KŠS frakcijos narys Zbignevas Jedinskis paaiškino, kad trylikta pensija tai būtų 200 eurų išmoka, kuri būtų išmokama senjorams prieš Kalėdas. Pasak jo, šiam siūlymui įgyvendinti prireiktų 120 mln. eurų.

„Bus per 120 mln. eurų, mes siūlome finansavimo šaltinį – Seime stalčiuose guli bankų turto apmokestinimo projektas. Pagal paskaičiavimus, būtent šitas mokestis padengtų išlaidas vienkartinei pensijai“, – sakė Z. Jedinskis.

Skvernelis: reikia žiūrėti šaltinius

Seime ketvirtadienį ketinant pateikti siūlymą dėl 13 pensijos mokėjimo, ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad reikės žiūrėti, ar atsiras šaltinių tą daryti, rašė ELTA.

„Net neabejoju, kad po pateikimo bus pritarta. (...) Po to bus Vyriausybės išvada ir Vyriausybė arba ras šaltinį, arba ne“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė S. Skvernelis.

„Yra įvairūs būdai, kaip padėti socialinei grupei. (...) Tai galbūt per indeksavimą, bet jei yra galimybės tokias papildomas išmokas (skirti – ELTA), tai verta daryti. Bet dar kartą sakau – reikia žiūrėti šaltinius“, – pridūrė S. Skvernelis.

Premjeras akcentavo, kad suma, kurios prireiktų šiam žingsniui, nėra menka, tačiau situacija dėl valstybės skolos yra valdoma.

„Skola Lietuvoje nebus po šių metų drastiška, situacija valdoma, stabili, bet kitų metų biudžetą pateiksime Vyriausybės posėdyje spalio 14 dieną ir, teikdami biudžetą, laikysimės to principo, kurio laikėmės – atsakingas finansų, išlaidų planavimas, pajamų surinkimas“, – sakė premjeras.

Konservatoriai ir liberalai: tai yra pakiša prieš rinkimus

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis tokį siūlymą vertino kaip pakišą prieš rinkimus. Net ir nepriešrinkiminiu periodu politikas tokį siūlymą būtų linkęs vertinti skeptiškai.

„Kyla daugybė klausimų. Kodėl tada negalima pakelti pensijų, jeigu yra valstybėje tiek daug pinigų?“, - klausė G. Landsbergis.

Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen irgi tokius siūlymus matė artėjančių rinkimų fone.

„Šiandien Rinkimų įstatymas sako, kad net tušinuko senjorams negalima duoti, nes tai yra papirkimas, tačiau LLRA-KŠS siūlo 180 mln. eurų skirti tryliktai pensijai, likus savaitei iki rinkimų. Tai parodo ir dvigubus standartus, ir didžiulį ciniškumą.

Apie tryliktą pensiją, naujas išmokas galima kalbėti jau su biudžetu, įvertinus realią situaciją ir vis didėjančią skolą“, - sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Seime Rasa Budbergytė sutiko, kad pensijos Lietuvoje yra per mažos, ir su tuo, kad vidaus vartojimas kitąmet bus pagrindinis veiksnys skatinti ekonomiką.

„Bet sakydama apie tai, aš galvoju, kad ta trylikta pensija mūsų pensininko neišgelbės. Galėtume pritarti ir keturioliktai, ir penkioliktai, ir septynioliktai pensijai, bet visa tai yra iš skolintų pinigų, ir mes turime labai apdairiai elgtis“, - sakė R. Budbergytė.

Pasak parlamentarės, pateikimo stadijoje dauguma jos frakcijos narių palaikys šitą siūlymą.

Trylikta pensija būtų mokama nuo kitų metų gruodžio

Kaip rašė BNS, parlamentarai ketvirtadienį spręs, ar svarstyti siūlymą dėl 200 eurų tryliktosios pensijos.

Vienkartinės išmokos socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams įstatymo pataisas Seimui planuoja pateikti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos atstovai Vanda Kravčionok ir Z. Jedinskis.

Jie siūlo tryliktąją pensiją mokėti kasmet nuo kitų metų gruodžio.

Vyriausybės dėl koronavuriso krizės inicijuotas ir rugpjūtį jau išmokėtas vienkartines 200 eurų išmokas visiemes pensininkams socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis yra pavadinęs trylikta pensija.

Vidutinė senatvės pensija Lietuvoje liepą siekė 377 eurus, o pensija turintiems būtinąjį stažą – 399 eurus .