Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija jau sulaukė dviejų gyventojų skundų dėl galimų pažeidimų agituojant elektroniniais laiškais. Šie skundai dar tiriami.

Inspekcijos direktoriaus pavaduotoja Rita Vaitkevičienė pabrėžė, kad tiek elektroninio pašto adresas, tiek profilis socialiniame tinklalapyje yra privatus duomuo.

„Tokia politinė agitacija arba mūsų profesine kalba kalbant duomenų naudojimas rinkodarai ar reklamai be duomenų subjekto sutikimo yra neleistinas. Ir politikai, norintys dalyvauti rinkimuose, turėtų ypatingai paisyti įstatymo reikalavimų ir atkreipti dėmesį, kad tokios rinkiminės agitacijos, tokios reklamos galimybės yra vos ne nulinės“, - apie kreipimąsi į rinkėją elektroniniu paštu ar tiesiogine žinute socialiniame tinkle kalbėjo R. Vaitkevičienė.

Anot jos, elektroninio pašto adreso negalima sulyginti su tradicinio pašto dėžute, ant kurios tik užrašytas buto numeris ir į kurią gali patekti nepersonalizuotos skrajutės ar lankstinukai. Tačiau jei tradiciniu paštu gaunama agitacija kreipiantis vardu ir pavarde, tai irgi yra pažeidimas, jei gyventojas nebuvo davęs sutikimo tokią informaciją gauti.

„Lygiai taip pat negalima siųsti žinučių mobiliuoju telefonu arba skambinti ir prašyti - vardeni pavardeni, prašome pasirašyti elektroniniu būdu ar nuėjus kažkur į partijos būstinę“, - BNS sakė inspekcijos atstovė.

R. Vaitkevičienės teigimu, politikai be išankstinio gyventojų sutikimo negali agituoti siųsdami asmeninių žinučių ir per Facebook'ą.

„Žmogaus profilis feisbuke yra privatus duomuo. Žmogaus sutikimas bet kokiam kontaktui yra būtinas“, - pabrėžė ji.

Pasak R. Vaitkevičienės, kol kas gauta nedaug skundų, bet artėjant rinkimams pažeidimų paprastai daugėja.

„Per ankstesnius rinkimus turėjome praktikos, kad kuo arčiau rinkimai, tuo energingesnė agitacija būna iš politikų ir tuo daugiau skundų pasipila (...). Ne mūsų teisė yra mokyti reklamos ar rinkodaros, tačiau mūsų pareiga yra perspėti, kad be žmogaus sutikimo brautis į jo asmeninį, šeimos gyvenimą yra nevalia“, - pabrėžė ji.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną, Europos Parlamento - gegužės 25 dieną kartu su antruoju prezidento rinkimų turu, jei jo prireiktų.