Ne viena politinė jėga įsitikinusi, kad jos balsų skaičius viršys apklausose mirgančias prognozes. O kiek realistiškos tokios viltys?

Bendroji statistika palanki socdemams

Kaip rodo DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ gruodį atlikta apklausa, šalies mastu neabejotinos lyderės pozicijas išlaiko Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP).

Jei artimiausiu metu vyktų Seimo rinkimai, už socdemus balsuotų beveik 23 proc. apklaustų gyventojų. Daugiau nei 10 procentinių punktų atsiliekanti partija „Tvarka ir teisingumas“ neužleidžia antrosios pozicijos, trečią-penktą vietas su nedideliais atotrūkiais užima konservatoriai, Darbo partija ir Liberalų sąjūdis.

Už kokią partiją ar politinį judėjimą balsuotumėte, jei rinkimai į Seimą vyktų artimiausią sekmadienį? (proc.) Gruodis Lapkritis Pokytis
Socialdemokratų partiją 22,9 24,9 -2,0
Partiją Tvarka ir teisingumas 12,2 12,2 0
Tėvynės sąjungą - krikščionis demokratus  9,8 9,1 +0,7
Darbo partiją 8,9 8,6 +0,3
Liberalų sąjūdį 7,9 7,2 +0,7
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą  4,5 3,8 +0,7
Lenkų rinkimų akciją  3,5 3,4 +0,1
Lietuvos laisvės sąjungą 3,0 1,8 +1,2
Lietuvos žaliųjų partiją 1,6 2,0 -0,4
Kitą partiją 1,5 1,6
Nebalsuočiau 18,7 19,2
Nežino / neatsakė 5,5 6,2
Iš viso: 100 100

Partijų lūkesčiai: socdemai tiki reitingais, konservatoriai – sensacija

Reitinguose karaliaujantys socdemai tikisi, kad jų persvara tiesiogiai atsispindės savivaldos rinkimuose.

Gintautas Paluckas
„Mes tikimės laimėti tiek absoliučiu balsų skaičiumi, tiek mandatų skaičiumi. Čia vienareikšmiškai“, - DELFI teigė LSDP atsakingasis sekretorius, kandidatas į Vilniaus merus Gintautas Paluckas.

Pasak jo, LSDP tikisi švęsti pergalę ir merų fronte. Partija čia planuoja gauti bent 21 savivaldybės vadovo kėdę. „Čia apatinė riba – mažiausiai“, - pridūrė G. Paluckas.

Savo ruožtu, Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) tikisi pakartoti pernykštę sėkmę ir prie balsadėžių sulaukti kur kas daugiau rinkėjų, nei jiems žada apklausos.

„Mes žiūrime labiausiai į tas apklausas, kurias patys žmonės padaro. Paskutinė buvo Europos Parlamento rinkimai, kuriuose buvome pirmi. Tikimės, kad, kaip visada, apklausos gerokai bus mūsų partijos atžvilgiu pesimistinės, palyginti su tuo, kas įvyksta per rinkimus“, - DELFI teigė TS-LKD rinkimų štabo vadovė, Seimo narė Rasa Juknevičienė.

Rasa Juknevičienė
Pasak jos, didmiesčiuose konservatoriai tikisi įkąsti ne tik socialdemokratams, bet ir liberalams – ne tik Vilniuje, bet ir liberalų tvirtove laikomoje Klaipėdoje. „Tos tvirtovės, žinot – tvirtovė į vieną pusę, tvirtovė į kitą pusę“, - sakė R. Juknevičienė.

LSDP atstovui G. Paluckui tokios konservatorių viltys atrodo nepagrįstos. „Pamatysim. Bet aš manau, kad konservatoriai pervertina savo jėgas“, - teigė socdemas.

Darbo partija viliasi, kad jos rezultatai pranoks apklausas. Kaip DELFI teigė „darbiečių“ rinkimų štabo vadovas Vytautas Gapšys, šalies mastu daromose apklausose menkai atsispindi mažesniųjų savivaldybių gyventojų nuomonė – o būtent čia Darbo partija tikisi gerų rezultatų.

Vytautas Gapšys
„Nacionalinėje apklausoje, natūralu, didžiausios imtys pagal gyventojų skaičių – iš didžiųjų miestų. Mes didžiuosiuose miestuose dar turime vieną mėnesį rinkiminės kampanijos. (…) O regioninėse apklausose, kurias mes darėmės, mūsų rezultatai kol kas yra tenkinantys. Judam pagal planą“, - kalbėjo V. Gapšys.

Pasak jo, „darbiečiai“ ketina ypač aktyviai dirbti su rinkėjais vasario mėnesį. V. Gapšio nuomone, šis mėnuo bus lemiamas. „Planuojame turėti daugiau merų negu turime dabar“, - teigė jis.

Kiek nuosaikiau į artėjančius rinkimus žiūri „tvarkiečiai“. Jie tikisi išlaikyti ir šiek tiek pagerinti savo pozicijas, ypač regionuose.

Kęstas Komskis
„Aišku, mus džiugina, kad mes (reitinguose – DELFI) išliekame antroje vietoje. Bet tai nereiškia, kad bus tikrai lengva ir kad tikrai aplenksime konservatorių partiją ar socialdemokratų. Mūsų tikslas – gauti tiek pat mandatų, kiek yra dabar, gal šiek tiek geriau. Dabar turime 155 – tikimės pagerinti rezultatus“, - DELFI teigė vienas partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderių, Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis.

Geriausiai savo galimybes „tvarkiečiai“ vertina Žemaitijoje. „Didžiuosiuose miestuose esame visur stabilūs“, - pridūrė K. Komskis.

Liberalai, kaip ir konservatoriai, tikisi pakartoti pernykštį pasiekimą ir rinkimuose pralenkti „darbiečius“ ir „tvarkiečius“, kuriems nusileidžia „Spinter tyrimų“ reitinguose.

„Lūkesčiai yra tokie: pagal mandatų skaičių turėtume būti pirmajame trejetuke partijų, daugiausiai gavusių mandatų. O kalbant apie merus – tiesioginiai merų rinkimai gali 5-7 proc. padidinti rinkėjų aktyvumą, bet tas aktyvumas mums irgi nėra bloga žinia. Skaičiuojame, kad 15 savivaldybių iš 60, o gal ir daugiau, tikrai esame pajėgūs antrajame rinkimų ture“, - DELFI teigė partijos lyderis, Seimo narys Eligijus Masiulis.

Eligijus Masiulis
Didžiausias viltis liberalai sieja su Klaipėda ir Vilniumi. E. Masiulis tikisi, kad liberalų kandidatui taip pat pavyks iškopti į antrąjį Kauno mero rinkimų turą. Dabartinis meras, konservatorius Andrius Kupčinskas, jo nuomone, vietą antrajame ture iš esmės jau turi.

Liberalų sąjūdis tikisi ne tik sugrįžti į Vilniaus tarybą, kur prieš ketverius metus patyrė fiasko, bet ir sustiprinti pozicijas mažesnėse savivaldybėse. Tokias viltis liberalai sieja su politikais, kurie iš Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) perėjo į liberalų gretas prieš jungtuves su Artūro Zuoko partija „Taip“.

„Einame kur kas labiau sustiprėję regionuose. Nemaža dalimi tai lėmė ir didelės dalies LiCS regioninių politikų įsiliejimas į Liberalų sąjūdį“, - sakė E. Masiulis.

Didmiesčiai socdemams neparankūs

Žinoma, geidžiamiausias kąsnis rinkimuose – trijų didžiųjų miestų tarybų kėdės ir merų postai. Kaip DELFI teigė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas Mažvydas Jastramskis, čia socdemai veikiausiai nepateisins nacionalinio favoritų statuso.

Politologo teigimu, Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje stipresnes pozicijas turi dešinieji. Vis dėlto konservatorių optimizmas, pašnekovo nuomone, gali būti perdėtas.

„Socialdemokratai savivaldoje yra stipriausia partija. Jie turi dabar didžiausius reitingus. Nemanau, kad konservatorių lūkesčiai „apšokti“ socdemus yra labai pagrįsti. Bet aš manau, kad rinkimuose atstumas tarp partijų bus artimesnis, negu yra dabar. Gali būti, kad konservatoriai tikrai bus arčiau“, - svarstė TSPMI dėstytojas.

Pernai dešiniuosius „patempė“ D. Grybauskaitė – kaip be jos?

Konservatoriai ir liberalai pernykščiuose Europos Parlamento (EP) rinkimuose pademonstravo netikėtai gerus rezultatus. Apklausose nuo lyderių stipriai atsilikę liberalai nušluostė nosį ir „darbiečiams“, ir „tvarkiečiams“ užimdami trečią vietą. O sensaciją pateikę konservatoriai nukarūnavo reitinguose dominavusią LSDP ir pelnė daugiausiai balsų.

Mažvydas Jastramskis
Dešinieji neslepia laukiantys, jog ir savivaldos rinkimuose jų gauti balsai viršys apklausų prognozes. Bet šiuose rinkimuose nebus vieno faktoriaus, kuris, anot M. Jastramskio, stipriai „patempė“ konservatorius ir liberalus EP rinkimuose.

Šis faktorius – tai prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pernai vykusiuose prezidento rinkimuose jai nepavyko laimėti pirmajame ture, o antrasis vyko kartu su EP rinkimais – taigi prie balsadėžių susirinkę D. Grybauskaitės rinkėjai veikiausiai gerokai papildė prezidentės kandidatūrą rėmusių dešiniųjų surinktų balsų skaičių.

„Žmonės, kurie balsavo už D. Grybauskaitę, gerokai dažniau liko balsuoti už dešiniuosius. (…) Tikrai manau, kad buvo tam tikras sinergijos efektas. Savivaldoje tokio dalyko nebus“, - konstatavo M. Jastramskis.

A. Zuokas už Vilniaus – nebe tas

Nors Vilniaus meras Artūras Zuokas, po jungtuvių su LiCS įsteigęs Lietuvos laisvės sąjungą, savo bendražygius meta į kovą daugelyje savivaldybių, M. Jastramskis mano, kad sėkmingų rinkimų šis darinys gali tikėtis tik sostinėje.

Artūras Zuokas
„Manau, kad juos Liberalų sąjūdis nukonkuruos. Vis tiek LiCS skyriai išsibėgioję daugumoje savivaldybių, kur neišsibėgioję, pavyzdžiui – Visagine, yra kitokių problemų, - primindamas Laisvės sąjungos vicepirmininkės, Visagino merės Dalios Štraupaitės problemas su teisėsauga, sakė M. Jastramskis. - Nemanau, kad jie kažko galėtų tikėtis kur nors, išskyrus Vilnių. Kitur – smarkiai abejoju.“

Dar dvi partijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) –
„Spinter tyrimų“ apklausoje neįveikia Seimui reikalingo 5 proc. barjero. M. Jastramskio nuomone, šios partijos savivaldos rinkimuose išlaikys pozicijas savivaldybėse, kur jos tradiciškai stiprios ir be didesnio vargo ten įveiks 4 proc. barjerą, reikalingą sąrašo narių patekimui į tarybą. Čia M. Jastramskis išskiria sėkmingai EP rinkimuose pasirodžiusius valstiečius-žaliuosius.

„Vasltiečiai“ savivaldoje visą laiką buvo stipresni negu nacionaliniame lygmenyje. Ir dabar jiems šiaip geriau sekasi, jie yra matomesni po EP ir prezidento rinkimų. (…) O LLRA – kur visą laiką gauna, ten gaus“, - prognozavo politologas.

Vyriausybės ir A. Butkevičiaus reitingai – stabiliai aukšti

„Spinter tyrimų“ duomenimis, tiek Vyriausybė, tiek jos vadovas, LSDP lyderis Algirdas Butkevičius išlaiko stabilias pozicijas.

Vyriausybės darbą daugiau ar mažiau teigiamai gruodį vertino 42,4 proc. respondentų (lapkritį – 39,5 proc.). Pesimistų skaičius per mėnesį nukrito nuo 55,5 iki 51,7 proc. Šiuo požiūriu – tai vienas geriausių Vyriausybės veiklos vertinimų per pastaruosius pusantrų metų.

Kaip Jūs vertinate dabartinės Vyriausybės veiklą? (proc.) Gruodis Lapkritis
Teigiamai 2,6 2,2
Greičiau teigiamai 39,8 37,3
Greičiau neigiamai 33,0 35,4
Neigiamai 18,7 20,1
Nežino / neatsakė 5,9 5,0
Iš viso: 100 100

Na, o A. Butkevičius ir toliau neturi sau lygių tarp politikų, kuriuos gyventojai mato geriausiais galimais premjerais.

Jūsų nuomone, kuris politikas ar visuomenės veikėjas geriausiai tiktų užimti Ministro Pirmininko pareigas? (proc.) TOP 10 Gruodis Lapkritis Pokytis
1 A. Butkevičius 34,3 36,5 -2,2
2 V. Blinkevičiūtė 5,7 6,0 -0,3
3 R. Paksas 4,2 4,6 -0,4
4 A.Guoga 3,6 1,8 +1,8
5 V. Mazuronis 3,5 4,4 -0,9
6 A. Kubilius 3,4 3,7 -0,3
7 G. Nausėda 2,7 3,1 -0,4
8 V. Uspaskich 2,4 2,9 -0,5
9 A. Zuokas 2,5 2,5 0
10 E. Masiulis 2,4 2,3 +0,1



Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" 2014 metų gruodžio 12-22 dienomis, naujienų portalo DELFI užsakymu, atliko visuomenės nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 65 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1002 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.

Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!