„Arba jis, ar mes“, – tokiais ir panašiais šūksniais Riešės gimnazijos bendruomenė siunčia įspėjimą direktoriaus pavaduotojui.

„Vienas žmogus terorizuoja visus, ir mokytojus, ir valdžią mokyklos, ir tėvus, ir net vaikus“, – LNK sakė gimnazijos tarybos atstovė Nora Lapinskienė.

Kiti jį tiesiog vadina „baubu“.

„Vienas žmogus terorizuoja visą mokyklą ir kurią tokią atmosfera“, – sakė kita gimnazijos bendruomenės atstovė.

Atmosfera už mokyklos sienų tokia, kad pedagogų veiduose jau kelis mėnesius – kasdienės ašaros.

„Tai net iš darbo kiek specialistų išėjo... Mobingas, taip, mes strese dažniausiai. Ir jeigu, pavyzdžiui, reikia kažko paprašyti šito žmogaus, tik drąsiausi eina prašyti. Nes dažniausiai jie būna aprėktas“, – teigė pradinių klasių mokytoja Laura Muliarčikienė.

Iš darbo masiškai traukiasi ir pagalbinis personalas.

„Ieškom valytojų, ieškom žmonių, bet niekas neateina, nes visi žino“, – sakė L. Muliarčikienė.

„Atėjau čia (dirbti, aut. p.) jau būdamas pensininkas, mano darbo stažas – apie 50 metų. Ir aš pirmą tokį viršininką turiu“, – kalbėjo kiemsargis.

Jis tikino, jog viršininko įsakymai ne tik prasilenkia su logika, bet ir žemina.

„Pjaunu su trimeriu, jis mane sustabdo, ima iš rankų trimerį ir rodo kaip su dalgiu pjauti. Ir sako, kad pjausiu tai, ką jis pasakys, o ne tai – ką aš galvoju“, – LNK pasakojo kiemsargis.

Panašias istorijas žeria ir valgyklos darbuotojai.

„Darbo metu, darbo vietoje moterys buvo įžeidinėjamos net ir lyties pagrindu. Vadinamos vištomis, tai vyko girdint vaikams“, – kalbėjo kita gimnazijos darbuotoja.

Minioje pasirodo ir mokyklos vadovė Egidija Urbanavičienė, ji čia dirba tik kelis mėnesius, bet jau planuoja apie pasitraukimą iš pareigų. Pavaduotojas ją užvertė skundais ir neskelbiamais Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos patikrinimais.

Direktorė tvirtina, kad jos pavaduotojas užrakino mokyklą – nuo ką tik suremontuotų tualetų iki inovatyviausių laboratorijų. Planšetės, kompiuteriai ir tūkstančius kainavusios mokymų lentos – nepaliestos.

„Kai aš paprašau rakto, man yra sakoma rašyti raštą, bet kai parašau raštą – žmogus suserga“, – LNK sakė gimnazijos direktorė.

Neseniai Riešės gimnazijoje Nacionalinė švietimo agentūra atliko patikrinimą. Per jį paaiškėjo, kad tik 20 procentų pamokų čia vyksta taikant šiuolaikinius metodus.

Gimnazijos direktorės pavaduotojo ketvirtadienį darbe nebuvo. LNK žurnalistams nepavyko su juo pasikalbėti ir telefonu.

Mokykla yra pavaldi Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai, jai raštai dėl pavaduotojo buvo siųsti ne kartą, bet reakcijų – nebuvo. Tad įstaiga buvo problemas spręsti pasiųsta pati.

Po valandos speciali komisija iš ministerijos atvyksta, apžiūri patalpas, patikrina ir prie bendro stalo sėda be direktorės.

„Įsivaizduokite, jeigu mokytojai pakels rankas ir išeis, tai ūkvedys mokys mokinius?“ – klausė viena mokinio mama.

Po valandos diskusijų komentarus pateikti atstovai perduoda ministerijos vadovybei. Bet ir ji nedaugiažodžiauja.

„Negaliu, žinokite, komentuoti, nes mintinai nesimokiau. Detalių ten visokių yra privardinta. Mes bandome aiškintis, kiek tai yra faktai ir kiek tai yra išsigalvojimai“, – LNK sakė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos departamento direktorius Vaidas Aldakauskas.

Kiek tęsis tyrimas – kol kas nėra aišku.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: