Organizacijos generalinis sekretorius Christophe'as Deloire'as BNS teigė, kad iš lėktuvo išlaipinto žurnalisto ir disidento Ramano Pratasevičiaus kalinimas yra „tragedija“, bet reikia parodyti ir veidus kitų įkalintų žurnalistų, nes jie atskleidžia represijų realybę.

„Tai yra protestas pasienyje. Mes norėjome būti kiek įmanoma arčiau tų žurnalistų, kurie yra kalėjime. Jie yra kalėjime šalyje, kuri jau prieš kelis mėnesius buvo uždaryta A. Lukašenkos ir, kurioje auga represijų mastai. Mes norėjome suorganizuoti šį protestą po lėktuvo užgrobimo ir Ramano Pratasevičiaus bei Sofijos Sapegos įkalinimo“, – sakė Ch. Deloire'as.

Pasak jo, kalinama ir daugiau „jaunų ir talentingų žurnalistų“, kurie naudojasi naujais medijų kanalais, tarp jų ir „Telegram“.

„Kartais represijos gali atrodyti, kaip šiek tiek tolimas reiškinys, tačiau realybė yra tragiška. Lėktuvo užgrobimas buvo aukščiausias taškas, bet prievarta turi labai daug skirtingų lygių ir mes norėjome parodyti labai žmogišką represijų pusę“, – kalbėjo nevyriausybins organizacijos vadovas.

Akcijos dalyviai pasienyje pakabino kalinamų žurnalistų nuotraukų.

„Mes atsinešėme apie 20 šiuo metu kalinčių žurnalistų nuotraukų ir pakabinome jas ant sienos, skiriančios Lietuvą nuo Baltarusijos. Nes, kaip ir sakiau, norėjome būti kiek įmanoma arčiau tų žurnalistų“, – kalbėjo Ch. Deloire'as.

Jis taip pat užsiminė susitikęs su generalinės prokurorės pavaduotoju Gintu Ivanausku, kuris vadovauja tyrimui dėl priverstinio lėktuvo nutupdymo.

„Jis (G. Ivanauskas – BNS) pasveikino tai, kad kreipėmės į prokuratūrą ir sakė, kad mūsų skundas buvo prijungtas prie tyrimo medžiagos. Yra labai svarbu parodyti, kad žurnalistai nėra teroristai. Terorizmas yra bauginimas nusikaltimais ir prievarta, o būtent tai ir daro A. Lukašenka“, – sakė „Reporteriai be sienų“ vadovas.

Proteste taip pat dalyvavo Dionizas Litvaitis, Vilma Danauskienė, Šarūnas Černiauskas, Dainius Radzevičius, Indrė Makaraitytė, Arkadijus Vinokuras, Ruslanas Iržikevičius ir kiti žurnalistai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)