Renginio metu vyks koncertai, bus diskutuojama apie partnerystę, pasisakys įvairūs žymūs žmonės, politikai ir aktyvistai.

„Kiekviena šeima, kurioje yra meilė, pagarba, yra nuostabi šeima. Paplokime įvairioms šeimoms“, – pradėdama renginį susirinkusiuosius sveikino aktorė Elžbieta Latėnaitė.

Seimo pirmininkė: valstybė per ilgai dvejoja

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen, sakydama kalbą atkreipė dėmesį, kad dažnai mamos savęs klausia, ar dėl savo vaikų padaro viską – skiria pakankamai laiko, meilės, dėmesio, gerų žodžių, paguodos.

„Būsiu nuoširdi – šiuos klausimus sau labai dažnai užduodu ir aš. Ypač tokiomis dienomis, kurių negaliu būti šalia savo vaikų, tačiau tai yra sprendžiamas klausimas, nes turiu galimybę rinktis.

Būtent galimybę rinktis, kokioje šeimoje, kaip gyventi, turi turėti kiekvienas Lietuvos gyventojas“, – sakė parlamento pirmininkė.

Jos teigimu, valstybė per ilgai dvejoja ir svarsto, ar visos šeimos yra vienodai svarbios bei gerbtinos.

„Kodėl pritrūksta drąsos trumpai ir aiškiai įvardinti, kad dviejų žmonių, įsipareigojusių ir atsakomybę vienas kitam jaučiančių žmonių sąjunga yra šeima? Ar tai gali pasikeisti iki 2024 m rudens? Aš tikiu, kad gali su kiekvieno iš jūsų pagalba. Jos tikrai labai reikia. Mes šiandien turime skolą žmonėms, kurie gyvena kartu, kurie yra vienas kitam įsipareigoję, kuriuos sieja jausmai.

Atiduokime šią skolą. Būkime tokia valstybė, kuri yra vakarietiška, kuri atsikratė kompleksų, kuri yra pažangi. Statykime tokią valstybę kartu.Už jus, už visas šeimas!“, – pridūrė V. Čmilytė-Nielsen.

Šimonytė: kažko esame nepadarę visi

Premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad galvojant, ką pasakyti renginio dalyviams, apėmė dvejopas jausmas.

„Žinojau, kad čia yra bendruomenė, kuri yra už tai, kad kiekvienam žmogui būtų skiriama derama pagarba, už tai, kad kiekvienas žmogus galėtų kliautis savo orumu. Už tai, kad nereikėtų prašyti, maldauti kitų, kad jie atpažintų tavyje žmogų“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Ji pasakojo, kad sunku apibūdinti jausmą, supratus, kad valstybė ilgai nesugeba suderinti teisinių niuansų partnerystei.

„Visą laiką laikiausi nuomonės, kad kiekvienas žmogus turi teisę pats nuspręsti, kas jam yra šeima, bes visų politikų bandymai apibrėžti, kas yra meilė, grožis, netgi, kas yra teisingumas, yra pasmerktas nesekmei“, – akcentavo I. Šimonytė.

„Tas jausmas nemalonus, nes šalyje, kur tiek parlamento, tiek Vyriausybės vadovė palaiko sprendimus dėl pertnerystės įteisinimo, vis dėlto tų sprendimų nepavyksta priimti. Vadinasi, dar kažko esu nepadariusi. Kažko esame nepadarę ir mes visi“, – tęsė premjerė.

Visgi, pasak jos, gyvenimas eina į priekį ir dalykai, kurie prieš kažkurį dalykai atrodė neakivaizdūs, darosi vis akivaizdesni.

„Taip, nėra lengva. Yra žmonių, kurie nuoširdžiai įsitikinę, kad tiesiog nieko nereikia – gyvenkite sau, svarbiausia, nelįskite į akis. Kažkada taip sakė moterims, neįgaliesiems ir daugybei kitų visuomenės grupių. Vis dėlto šiandien turbūt tokiais klausimais net nediskutuojame“, – sakė I. Šimonytė.

Ji pasakojo kalbėjusi su kolega iš šalies, kurioje buvo įteisinta partnerystė – jis, pasak premjerės, sakė, kad palaikymas šiam sprendimui išaugo tik po jo priėmimo praėjus keliems metams.

„Atsakymas čia labai paprastas: tu tiesiog pamatai, kad tavo gyvenimo, koks tu bebūtum tradicinis ir įsitikinęs savo šeimos modelio vieninteliu teisumu, niekaip nekeičia“, – teigė I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė dėkojo LGBTQ vaikų tėvams, kad šie kovoja dėl savo vaikų orumo.

Nausėda: sprendimų priėmėjai privalo veidu atsigręžti į šeimas

Renginio dalyvius vaizdo įrašu sveikino prezidentas Gitanas Nausėda. Tiesa, dėl techninių kliūčių iš pradžių paleisti sveikinimo nepavyko.

„Šeima – pirmiausia meilė, bet taip pat ir atsakomybė. Atsakomybė už vaikus. Atsakomybė už tėvus ir senelius. Atsakomybė už šeimos narių poreikius, todėl šeimos – kartų solidarumo, visuomenės socialinės sanglaudos ir valstybės stabilumo pagrindas. Tai įtvirtina ir mūsų Konstitucija.

Suprantame, kad šis pagrindas turi būti stiprus, nes ant jo laikos visas valstybės statinys. Stipriai šeimas reikalingas stiprus ryšys su valstybė. Ši partnerystė kuria šeimai palankią aplinką“, – akcentavo šalies vadovas.

G. Nausėda pabrėžė, kad šeimos gerovė yra valstybės gerovė.

„Sprendimų priėmėjai privalo veidu atsigręžti į šeimas: gerbti šeimos vertybes, skatinti šeimų kūrimąsi, pasirinkimą turėti vaikų, padėti juos auginti, kurti draugiškas sąlygas visiems dirbantiems tėvams“, – sakė prezidentas.

Jis kalbėjo apie tai, kaip pandemija apsunkino daugelio žmonių gyvenimus.

„Būtent šeima daugeliui padėjo atlaikyti tą sunkų laikotarpį ir nepalūžti“, – teigė G. Nausėda.

Prezidentas atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje gyvena jau apie 50 tūkst. pabėgėlių iš Ukrainos, kurie įsiliejo į mūsų bendrą didelę šeimą.

„Šiomis dienomis į tautos laisvę bei nepriklausomybę žvelgiame kaip į daug pastangų ir laiko reikalaujantį pasiekimą. Lygiai taip pat šiandien kviečiu branginti ir šeimą – mūsų solidarumo, vienybės ir stiprybės šaltinį“, – vaizdo įraše sakė šalies vadovas.

Vyko koncertai, politikų diskusijos

Palaikymą Partnerystės įstatymui, kurį iš naujo Seimas turėtų svarstyti netrukus, išreiškė ir Žmogaus teisių centro vadovė Jūratė Juškaitė, lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė, režisierius Romas Zabarauskas, JAV ambasadorius Lietuvoje Robert S. Gilchrist ir kiti.

Renginį „Visos šeimos – svarbios“ organizuojančios asociacijos „Mamos už LGBTQ+ vaikus“ viena iš įkūrėjų Rasa Račienė teigė, kad surengti tokią šventę paskatino noras atkreipti dėmesį į LGBTQ+ žmones bei jų gyvenimus, kai nevyksta „Pride“ mėnuo ir tam skirti renginiai.

Kai kurie susirinkę žmonės turėjo vaivorykštės vėliavas, simbolizuojančias palaikymą LGBTQ+ bendruomenei. Taip pat buvo atsinešusių Ukrainos vėliavas.

Seime šiuo metu rengiamas naujas Partnerystės įstatymo projektas, siekiant Lietuvoje įteisinti tiek skirtingų, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystę. Pernai toks projektas atmestas.

Renginio metu buvo suorganizuota politikų diskusija, kurią vedė vienas iš renginio iniciatorių, visuomenininkas Andrius Tapinas. Diskusijoje apie Partnerystės įstatymą dalyvavo jam nepritariantys Seimo vicepirmininkas, krikdemas Paulius Saudargas ir darbietė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė bei projektą palaikantys Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė ir konservatorių frakcijos atstovas Matas Maldeikis.

A. Armonaitės teigimu, naujasis projektas Seime bus netrukus. Politikė vylėsi, kad palaikymas jam bus pakankamas.

Prieštaraujantys įstatymui savo nuomonę argumentavo tuo, kad projektas neatliepia visuomenės nuomonės ir tam vis dar trūksta diskusijų. Taip pat argumentuojama išsiskiriančiu vertybiniu požiūriu.

Visgi, kaip sakė P. Saudargas, sąlyčio taškų rasti įmanoma: pavyzdžiui, kalbant apie teisinies garantijas, tokias kaip teisę į partnerio sveikatos informaciją ir panašiai.

Projektą palaikantys politikai teigė, kad niekas neturėtų žmonėms reguliuoti, ką jie gali mylėti ir tikino, jog tradicinei šeimai Partnerystės įstatymas niekaip nepakenktų.

Tuo pat metu Kauno rajone esančioje privačioje sodyboje, negavus leidimo Vilniuje, vyksta Šeimų maršo renginys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)