Tokius sprendimus ketvirtadienį posėdyje priėmė Vilniaus Senamiesčio Senatas, kurį sudaro sostinės savivaldybės, Kultūros ministerijos ir Valstybinės paminklosaugos komisijos suformuota ekspertų komisija.

Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas, kurio iniciatyva buvo sukviestas Senato posėdis, po posėdžio teigė, kad ruošiamas detalus Senamiesčio maketas leis žmonėms geriau suprasti detalųjį Vilniaus senamiesčio planą bei su juo susijusius sprendimus.

"Svarbu, kad visuomenė matytų ne tik dokumentus popieriuje, kuriuos dažniausiai moka perskaityti tik specialistai", - pabrėžė A.Zuokas.

Jo nuomone, detaliajame plane svarbu aiškiai apibrėžti sąvokas, kad dviprasmybių dėl galimybės atkurti pastatą ar pastatyti naują nekiltų nei turto savininkui, nei investuotojui, nei projektus derinančioms institucijoms.

Senamiesčio Senato nariai taip pat aptarė galimybę pakviesti užsienio ekspertus, kurie galėtų įvertinti detalųjį planą.

Pagal savivaldybės administracijos įsakymą Vilniaus Senamiesčio detalusis planas bus pateiktas paminklosauginei ekspertizei, kurią atliks oficialus UNESCO ekspertas ICOMOS.

Vilniaus Senamiestis yra įtraukas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Galutinai detalusis miesto planas, Senato teigimu, bus užbaigtas ir visuomenei pristatytas šių metų lapkričio mėnesį.

Senatas taip pat aptarė galimybę atkurti istorinę bei architektūrinę vertę turinčius karo ir sovietmečiu išgriautus Senamiesčio pastatus - tai turėtų būti numatyta sostinės Senamiesčio regeneravimo projekte ir detaliajame plane.

Pastatus planuojama atkurti palaipsniui, atsižvelgiant į visuomenės pageidavimus ir vykdomą transporto sistemos Senamiestyje reorganizavimą.

Posėdyje Senatas taip pat apžvelgė Žydų kvartalo pirmąjį atstatymo projektą ir Bazilijono vienuolyno ansamblio atkūrimą, kurio pastatuose ketinama įkurti aukštąją verslo mokyklą.

Pastarasis objektas, kurio kieme šiuo metu plyti vilniečių pamėgta žalioji zona, yra sulaukęs diskusijų tarp Senamiesčio bendruomenės ir detaliojo plano rengėjų.

Liepos viduryje viešą gyventojų pasipiktinimą, išaugusį į piketą prie miesto Rotušės, sukėlė į Senamiesčio bendruomenės narių rankas pakliuvęs vienas iš Bazilijono vienuolyno ansamblio atkūrimo projektų. Jame buvo numatyta pastatyti pusę kiemo ploto užimantį pastatą, kurioje įsikurtų aukštoji mokykla.

Senato posėdyje pasiūlyta Senamiesčio bendruomenės pritarimo sulaukusi idėja: naują pastatą, kuriame galėtų įsikurti mokykla, pastatyti ne Bazilijono vienuolyno kieme, bet šito kvartalo kampiniame sklype. Pagal regeneravimo projektus, šiame sklype ir numatomas buvusio užstatymo atkūrimas.

"Toks kompromisinis sprendimas tiktų ir bendruomenei, ir pačiam kultūros paveldo objektui, ir Senamiesčiui", - mano A.Zuokas.