Žiemos kaip šiemet lankys vis rečiau, bet gali nešti didesnius nuostolius

2020 – 2021 žiema, sako G. Stankūnavičius, buvo itin permaininga ne tik Lietuvoje, bet ir vidurio bei vakarų Europoje: „Antrą – trečią vasario savaitę turėjome ekstremaliai neigiamą temperatūrą, o dabar ekstremaliai teigiamą ir svyravimo amplitudė – labai didelė, beveik 35 laipsniai.“ Panaši, pasak docento, buvo 2012 – ųjų žiema.

Vis dėlto, tokios žiemos, kaip šiemet, anot G. Stankūnavičiaus, Lietuvoje bus vis retesnės: „Klimato kaitos fone šiltų žiemų turėtų daugėti, o šaltos žiemos niekur nedings. Jos pasirodys rečiau, bet mums atrodys ekstremalesnės, nes vidutinė temperatūra bus šiek tiek pakilusi.“

Paskutinį kartą tiek sniego, pasak klimatologo, galėjome regėti prieš aštuonerius metus: 2013 – ųjų kovas sniego dangos storiu priminė šios žiemos vaizdus. Stipresni arktinio oro įsiveržimai, būdavę kas antrą ar trečią žiemą, dabar tikriausiai aplankys tik kas penkerius metus, tačiau, sako G. Stankūnavičius, tokios permainos gali atnešti didesnių nuostolių, mat būsime joms nepasiruošę.

Artimiausiomis dienomis – vėl žiemiški orai

Atšilimo džiaugsmai ilgai nesitęs: kovą, sako docentas, dar sulauksime šalčio: „Šilumos banga jau praeina, šiandien pasitrauks iš Lietuvos, ateis kiek vėsesni orai. Kitos savaitės pradžioje – vėl trumpa šilumos banga. Rimtesnių pokyčių turėtume laukti antroje savaitės pusėje: turėtų sugrįžti nakties šaltukas, o dieną – tik apie nulį ar šiek tiek aukščiau.“

Kovo pabaigoje, kalba G. Stankūnavičius, galime tikėtis, kad šaltukas pasitrauks iki kitų metų. Apie ateinančių sezonų orus liaudies išmintis siūlo spręsti iš pirmų keturių kovo dienų: „Pagal pirmą kovo dieną sprendžiam apie pavasarį, antrą – apie vasarą, toliau – ruduo ir žiema. Jei laikysimės šios tradicijos – galime paspėlioti ir patys“, – liaudies spėjimus primena klimatologas.

Remiantis nebe liaudies išmintimi, o klimatologinėmis įžvalgomis, artimiausios dienos nusimato permainos: „Dabar truputėlį atvės, sekmadienio naktį net paspaus šaltukas, iki 3-5 laipsnių šalčio, tačiau kitą savaitę šilumos banga grįš ir vidutinė paros temperatūra bus aukštesnė už nulį, rytiniuose rajonuose toliau tirps sniegas, o kažkur galbūt formuosis potvynis“, – apie beprasidedančio pavasario orus pasakoja G. Stankūnavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)