Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Šarūnas Liekis teigia, kad jo nė kiek nestebina G. Nausėdos kritimas reitingų lentelėje. „Pasikeitimas yra logiškas, nes politika yra apie kažką, o ne apie stovėjimą ir kavos gėrimą prieš ekraną“, – kalbėjo Š. Liekis.

Reitingų lentelės pokyčiai nestebina ir Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ vadovo Vlado Gaidžio. Jo teigimu, tiek I. Šimonytę, tiek G. Nausėdą reiktų laikyti užimančius pirmąją vietą.

O ar tai, kas atsispindi lentelėje – galutiniai ir nebekintantys rezultatai? V. Gaidys sako, kad galime tikėtis net ir didelių šuolių, nes laiko iki rinkimų dar pakankamai.

Liekis: Nausėda nėra natūralus politinio gyvenimo dalyvis

Š. Liekio teigimu, G. Nausėdai trūksta politinės patirties ir charakterio. „Tai atspindi tendenciją, kad politikai atitinkamai formuluoja klausimus, diktuoja savo dienotvarkę, jie yra viešojo ir politinio gyvenimo natūralūs dalyviai, o toks žmogus kaip Nausėda nėra natūralus politinio gyvenimo dalyvis. Tai tokia holograma“, – svarstė Š. Liekis.

Jo teigimu, norint įsitvirtinti politiniame gyvenime reikia turėti nemažai patirties šioje srityje.
Prezidentas Valdas Adamkus išreiškė kandidatui G. Nausėdai paramą, tačiau Š. Liekis tvirtina, kad tai neturėtų padaryti didžiulės įtakos. „Nausėda nėra natūralus kandidatas. Akivaizdu, kad tai verslo grupių remiamas kandidatas. Jis politiniame gyvenime nėra natūralus, – kalbėjo Š. Liekis. – Akivaizdu, kad žmogus yra be ideologijos, be principų.“

Šarūnas Liekis

Vis dėlto Š. Liekis tvirtina, kad nereiktų sureikšminti reitingų rezultatų, nes „Lietuvoje dažniausiai būna taip, kad reitingai vienokie, o balsuoja kitaip“. Jis taip pat pridūrė, kad norint tikslesnių reitingų rezultatų, reiktų apklausti kone penkis kartus daugiau žmonių.

Šarūnas Liekis
Nausėda nėra natūralus kandidatas. Akivaizdu, kad tai verslo grupių remiamas kandidatas. Jis politiniame gyvenime nėra natūralus.

„Metodologine ir imčių prasme Lietuvoje yra daugybė problemų, todėl jos neatspindi tikslaus rinkiminio rezultato“, – kalbėjo Š. Liekis.

Gaidys: Ingridos Šimonytės ir Gitano Nausėdos elektoratai yra labai artimi

V. Gaidys nesureikšmina tokio skirtumo ir teigia, kad jie abu vienodai svarbūs lyderiai.

„Nesakyčiau, kad tai kažkokios klaidos ar dideli įdirbiai tiek vieno, tiek kito, – kalbėjo V. Gaidys. – Praėjusį mėnesį tokia pačia formuluote ji surinko 22 proc., dabar – 22,3. Trimis žmonėmis padaugėjo nuo tūkstančio. Tai faktiškai lygiai tas pats, kas buvo praėjusį mėnesį. Gitanas Nausėda turėjo 23,5, dabar – 21,9.“

V. Gaidys teigė, kad skirtumai tiek maži, kad tiek G. Nausėdą, tiek I. Šimonytę reiktų tiesiog vertinti kaip pirmus reitinguose.

Vladas Gaidys

Likus kelioms dienoms iki naujų reitingų paskelbimo, paramą G. Nausėdai išreiškė Valdas Adamkus. V. Gaidžio nuomone, tai gali turėti įtakos G. Nausėdos reitingų augimui. „Jei kalbėtume apie Skvernelį ir Nausėdą, tai Valdo Adamkaus žodis nelabai turėtų įtakos Skvernelio rėmėjams, kad šie persimestų į kitą pusę. Bet šiuo atveju – Ingridos Šimonytės ir Gitano Nausėdos elektoratai yra labai artimi. Artimi pagal socialinius, demografinius, išsilavinimo duomenis. Ne vieną kartą buvo pastebėta, kad jei klausimas anketoje skamba taip: jei to kandidato nebūtų, už ką dar galėtumėte balsuoti. Kone pusė žmonių teigia, kad jei nebūtų Šimonytės, mielai balsuotų už Nausėdą. Jei nėra Nausėdos – balsuotų už Šimonytę. Nėra tokios takoskyros kaip kažkada būdavo tarp, pavyzdžiui, Artūro Paulausko ir Valdo Adamkaus.“

Vladas Gaidys
Jei kalbėtume apie Skvernelį ir Nausėdą, tai Valdo Adamkaus žodis nelabai turėtų įtakos Skvernelio rėmėjams, kad šie persimestų į kitą pusę. Bet šiuo atveju – Ingridos Šimonytės ir Gitano Nausėdos elektoratai yra labai artimi.

V. Gaidys pastebėjo, kad auginti rinkėjų palankumą yra sunku, daug lengviau jį prarasti, tačiau laiko iki rinkimų dar yra ir pokyčių gali būti.

O ar apskritai įmanomas S. Skvernelio šuolis į pirmąją vietą? „Jei dėl kokių nors priežasčių Šimonytė arba Nausėda nukristų, jei kas nors pas juos nutiktų. O taip būna. 1997 metais pirmame ture lyderiavo Paulauskas, o antrame ture jo reitingai nukrito, – kalbėjo V. Gaidys. – Tai nebūtų taip, kad Skvernelio reitingai tiesiog augtų, bet pasikeistų, jei konkurentai padarytu klaidų.“

Reitingų lentelės pokyčiai

Skirtumas tarp kandidatų yra paklaidos ribose, kuri reprezentatyviose apklausose siekia 3,1 proc.

Pasak V. Gaidžio, I. Šimonytės reitingas kyla ketvirtas mėnuo iš eilės (kovą buvo 22 proc.), tuo tarpu G. Nausėdos antrą mėnesį šiek tiek mažėja (23,5 proc. kovą), tačiau jiems abiem šiuo metu susitikus antrajame ture laimėtų G. Nausėda.

„I. Šimonytės žymiai aktyvesnis elektoratas, žadantis tikrai ateiti, bet G. Nausėdos platesnis elektoratas, ir pagal įvairius socialinius-demografinius parametrus, ir taip pat pagal antrą pasirinkimą“, – sakė sociologas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas prezidento rinkimuose Saulius Skvernelis užima trečia poziciją su 16,7 proc. rinkėjų žadamų balsų, prieš mėnesį šis rodiklis buvo 18,4 procento.