Toks sprendimas priimtas rugsėjį, BNS informavo Teisingumo ministerija.

Savo narių Rusų sąjunga Teisingumo ministerijai nedeklaruoja nuo praėjusių metų spalio. Prieš tai ji nurodė, kad turėjo 2104 narius.

Įstatymas numato, kad politinei partijai per vienus metus du kartus iš eilės nepateikus savo narių sąrašų, Teisingumo ministerija apie tai praneša Juridinių asmenų registrui, ir šis supaprastinta tvarka inicijuoja politinės partijos likvidavimą.

„Likvidavimas turėtų trukti metus, jei partija nepareikš prieštaravimų teisme. Paskui Registrų centras išbrauks partiją iš Juridinių asmenų registro“, – teigiama Teisingumo ministerijos komentare.

Lietuvos rusų sąjungai vadovauja dabartinis sostinės savivaldybės tarybos narys Sergejus Dmitrijevas. Su juo BNS susisiekti nepavyko.

Jo sesuo, buvusi aktyvi partijos narė, dabar visuomenininkė Larisa Dmitrijeva penktadienį BNS sakė, kad Rusų sąjunga neplanuoja išnykti iš politinio šalies žemėlapio.

„Rusai niekur iš Lietuvos nedingo“, – teigė ji.

Pasak L. Dmitrijevos, šiuo metu partija neturi privalomo minimalaus 2 tūkst. narių skaičiaus.

„Pati partija yra, tik kažkiek narių mirė, dabar reikia atsinaujinti. (...) Skubos nėra, nes mes dabar kaip partija nedalyvaujame šiuose Seimo rinkimuose“, – teigė ji.

Anot L. Dmitrijevos, Registrų centras turės informuoti Rusą sąjungą apie savo veiksmus, o ši imsis žingsnių, kad nebūtų likviduota.

„Kol yra galimybė turėti nacionalinę partiją, kol savivaldos rinkimuose gali dalyvauti tie žmonės, kurie čia atvažiuoja – atvažiuoja daug ir baltarusių, ir ukrainiečių – tai, kodėl ne?“ – sakė ji.

Lietuvos rusų sąjunga įkurta 1995 metais, ji deklaruoja atstovaujanti rusakalbiams gyventojams, besirūpinanti jų socialiniais, kultūros, švietimo reikalais, siekianti išsaugoti slavų kultūros paveldą.

Registrų centro iniciatyva 2017 metais likviduota 11 partijų: Lietuvos humanistų partija, Lietuvos žalioji partija, Respublikonų lyga, Tautos pažangos partija, Lietuvos socialinio teisingumo sąjunga, Lietuvos reformų partija, Lietuvos žmonių partija, kitos.