„Vadovas Kęstutis Sabaliauskas komentuoti negali, kadangi yra išvykęs į dalykinę kelionę į užsienį. Registrų centras svarstys, be abejo, galimybę apskųsti VTEK sprendimą teismui“, - BNS antradienį sakė Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius.

VTEK antradienį paskelbė, kad buvęs teisingumo viceministras socialdemokratas S.Stripeika supainiojo interesus įsidarbindamas savo kuruotame Registrų centre, ir rekomendavo jį atleisti.

„Mes informavome VTEK, iš karto tik pradėjus tyrimą viešai deklaravome, kad S.Stripeika į Registrų centrą buvo pakviestas dirbti Registrų centro iniciatyva įvertinant jo patirtį, įgūdžius bei Registrų centro tuo metu laukusius iššūkius, su kuriais mums dabar jau tenka susidurti, visų pirma kalbame apie mūsų tvarkomų pagrindinių valstybės registrų duomenų integravimą su Teisingumo ministerijos žinion perėjusiu Gyventojų registru“, - aiškino A.Petrošius.

Jis pabrėžė, kad S.Stripeikos darbas Registrų centre nesusijęs su komercine veikla, todėl jį kviesdama dirbti įstaigos vadovybė „jautėsi priimanti teisingą ir teisėtą sprendimą“.

„VTEK ankstesniuose savo sprendimuose yra ne kartą išaiškinusi, kad vadinamasis vienerių metų atšalimo laikotarpis (...) taikomas tik tais atvejais, kai buvęs aukštas valstybės pareigūnas pereina dirbti į privatų sektorių“, - teigė A.Petrošius.

VTEK antradienį vienbalsiai nusprendė, kad S.Stripeika pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

„Komisija nusprendė siūlyti VĮ Registrų centro vadovui pritaikyti šiam asmeniui griežčiausią nuobaudą – atleidimą iš pareigų“, - informavo VTEK.

Etikos sargų nuomone, vadovaujančias pareigas Teisingumo ministerijoje ėjusiam S.Stripeikai taikytini itin aukšti skaidrumo ir tarnybinės etikos reikalavimai. Jo įsidarbinimas šioje įmonėje be konkurso menkina visuomenės pasitikėjimą valstybine tarnyba ir joje dirbančių asmenų priimamais sprendimas.

Buvęs viceministras Registrų centre nuo liepos 15 dienos eina direktoriaus pavaduotojo pareigas.

Ministerijoje S.Stripeika kuravo bausmių ir probacijos vykdymo, o taip pat ministerijos valdymo sričiai priskirtų valstybės registrų, t.y. Registrų centro veiklos sritis.

Socialdemokratas S.Stripeika iš viceministro pareigų atsistatydino liepos pradžioje - ministerija nurodė, kad jis sprendimą priėmė dėl asmeninių motyvų.

Žiniasklaidoje skelbta, kad jis minėtas vadinamajame juodajame viceministrų sąraše.