Į DELFI redakciją kreipėsi vilnietė Jūratė. Ji pastebėjo, kad prie sistemos šiandien nepavyksta prisijungti.

„Rytoj prasidės vaikų registracija į Vilniaus darželius. Artūras Zuokas išsiuntė visiems tėvams laiškus, kad sistema saugi, puikiai veikia, tačiau jau šiandien savivaldybės puslapis vos gyvas. Net nepavyksta prisijungti“, – piktinosi moteris, atsiųsdama jos žodžius patvirtinančią nuotrauką.

Jūratė įsitikinusi, kad ryt pasikartos pirmasis registracijos scenarijus. Tiesa, Vilniaus miesto savivaldybės atstovai tai neigia.

Sistemą testuoja

Vilniaus miesto savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Savickienė, paklausta, kas nutiko registracijos sistemai, sakė, kad šiuo metu vyksta paskutiniai testavimo ir pasirengimo rytdienos registracijai darbai. Taip pat dėl numatomų padidėjusių rytdienos apkrovų balansuojami vilnius.lt informacijos srautai.

„Patikra eina į pabaigą, rodo, jau sutvarkyta“, – sakė ji.

D. Savickienė patikino, kad išvados pro praėjusio nesėkmingo registracijos į sostinės darželius karto yra padarytos.

„Savivaldybės E. miesto departamentas atliko šiuos darbus: atlikti tinklapio vilnius.lt ir Informacinės sistemos saugumo testai (angl. Application security assessment); atlikti reikiami informacinių sistemų infrastruktūros pokyčiai, atliekami Informacines sistemos apkrovos patikrinimai (angl. Load/Performance), optimizuoti Informacinės sistemos komponentai“, – sakė ji.

Nusikalstamos veikos požymių įžvelgta nebuvo

DELFI primena, kad šįryt buvo skelbta, kad sostinės Savivaldybė gavo oficialų patvirtinimą, kad elektroninė registracijos į darželius sistema saugi ir patikima.

Vilniečiai, pageidaujantys, kad jų vaikai pradėtų lankyti darželius 2015 metais, turėjo pradėti registruoti prašymus elektroninėje erdvėje nuo sausio 12, tačiau tą vakarą sistema užstrigo net nepradėjusi veikti.

Vilniaus meras Artūras Zuokas tąkart pareiškė, kad registracija į Vilniaus miesto darželius esą neįvyko dėl kibernetinės atakos, ir kreipėsi į teisėsaugą, tačiau ši nusikalstamos veikos požymių neįžvelgė.

Savivaldybė žada, kad visi nepatogumus dėl sustabdytos registracijos patyrę tėveliai, kurių vaikai pradės lankyti darželius ir lopšelius nuo šio rugsėjo, pirmąjį mėnesį bus atleisti nuo vaiko ugdymui skirto mokesčio (14,48 eurų).

Vaikai į ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes bus registruojami iki balandžio 30 dienos. Pasibaigus vaikų priėmimas į darželius šiems metams, nuo rudens į darželius bus galima registruoti nuolat, nelaukiant konkrečios datos.