„Laba diena, Informuojame, kad nuo 2020m. kovo 23 d., 18 val. visos regiono ligoninės gali paimti tyrimus dėl COVID-19. Tyrimus reikia imti tik įtariant infekciją (esant simptomams).

Reagentus reikia atsiimti Kauno klinikų laboratorijoje pagal pridedamą instrukciją. Atsižvelgiant į tai, kad atsirado galimybės paimti COVID-19 tyrimą visose gydymo įstaigose, primygtinai prašome, pacientų, kuriems įtariamas COVID-19, nesiųsti į kitą gydymo įstaigą tik dėl tyrimo paėmimo ir paimti tyrimą vietoje bei laukti atsakymo“, – tokio laiško sulaukė Kauno regiono ligoninės.

Jame minima, kad, jei priimamas sprendimas pervežti pacientą į kitą gydymo įstaigą dėl jo būklės, prašoma suderinti jo pervežimą su priimančia įstaiga.

„Pridedame 2 dokumentus: 1. 3 žingsnių pacientų rūšiavimo sistemą. Prašome numatyti izoliacines patalpas pacientams su įtariamu COVID-19. 2. Laboratorinių tyrimų dėl COVID-19 atlikimo instrukciją. Prašome organizuotis terpių atsiėmimą ir tyrimų atlikimą, vadovaujantis pridedama instrukcija“, – rašoma laiške.

Regiono ligoninės sutrikę

Lietuvos rajonų ligoninių asociacijos vadovas Vygantas Sudaris sakė, kad rajono ligoninės šios krizės akivaizdoje pasigenda centrinės valdžios dėmesio.

„Rajono ligoninės nežino, kaip joms elgtis, pasigenda dėmesio, atrodytų lyg jų nėra. Apie mūsų aprūpinimą nekalba visiškai . Visi mes medžiojamės prekes kaip tik galime“, – sakė V. Sudaris.

Situacija ligoninėse skirtinga

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga patvirtino, kad toks leidimas rajonų ligoninėms pačioms paimti testus yra duotas.

„Kaip teisingai tame rašte ir yra paminėta, tai ir gali, ir testus gali pasiimti ir tuos tyrimus gali atlikti. Tik tiek, kad pačios ligoninės laboratorinės įrangos tiems testams vertinti neturi. Tai vis tik jie keliauja į laboratorijas, kur tie tyrimai yra atliekami“, – sakė A. Veryga per spaudos konferenciją.

Pasak ministro, rajonų ligoninių situacija dėl apsaugos priemonių yra skirtinga.

„O dėl apsaugos priemonių yra labai įvairios situacijos. Dalis įstaigų yra apsirūpinę geriau kitoms, matyt, tų visų reikalingų priemonių nėra galimybės užtikrinti, bet, kaip ir ne kartą sakiau, laukiam, kol Lietuvą pasieks didelis užsakymas iš Kinijos ir tada tikimės, kad galėsime aprūpinti apsaugos priemonėmis ne tik tuos medikus, kurie dirba pagrindinėse ligoninėse, į kurias keliauja jau žinomi infekciniai pacientai, bet ir kitus, kad jie galėtų profilaktiškai apsisaugoti“, – sakė A. Veryga.