Patikrinusi iniciatyvinės grupės surinktus parašus, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) dalį jų pripažino netinkamais, o dalį įrašų - su neesminiais trūkumais, ir leido šiuos trūkumus pašalinti nuo sausio 6 iki sausio 21 dienos.

"Referendumo iniciatoriai gaus parašų tikslinimo lapus ir galės kreiptis į rinkėjus, patikslinti duomenis. Daliai parašų patikslinti gali užtekti duomenų iš Registro centro, o dėl dalies parašų teks vykti pas rinkėjus, kad jie patikslintų įrašą", - BNS sakė VRK pirmininkas Z.Vaigauskas.

Referendumo iniciatorių surinktus parašus patikrinusi VRK nustatė, kad atitinkančių reikalavimus parašų yra 292 tūkst. 200, t.y. beveik 8 tūkst. mažiau, nei reikia norint surengti referendumą.

Jei būtų pašalinti visi neesminiais laikomi trūkumai, parašų skaičius gali pasiekti ir viršyti įstatymo reikalaujamą 300 tūkst. parašų ribą.

Iniciatyvinė grupė siūlo surengti privalomąjį referendumą dėl trijų Konstitucijos straipsnių keitimo - sumažinti reikalavimus referendumui surengti ir uždrausti žemės pardavimą užsieniečiams bei juridiniams asmenims. Siekiama pagrindiniame šalies įstatyme įtvirtinti, kad referendumą būtų galima surengti surinkus ne mažiau kaip 100 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.