Apie ketvirtadienio pirmąją išankstinio balsavimo dieną rašo „Klaipėda“ ir „Kauno diena“.

Ketvirtadienį ir penktadienį rinkėjai Klaipėdos savivaldybėje jau gali pareikšti savo nuomonę referendume dėl žemės pardavimo užsieniečiams bei dar dviejų Konstitucijos straipsnių pataisų. Pirmąją išankstinio balsavimo dieną balsuota vangiai - iki pietų sulaukta vos pusšimčio rinkėjų, panorusių pareikšti savo nuomonę.

„Iki 11 val. - per tris balsavimo valandas - atėjo apie 40 rinkėjų, o po pietų buvo apie 50. Pavyzdžiui, per pirmąją Lietuvos prezidento rinkimų išankstinio balsavimo dieną atėjo šimtai rinkėjų“, - palygino Klaipėdos savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Viktoras Greičius. Vakar apie 17 val. savo nuomonę referendume Klaipėdos savivaldybėje buvo išreiškę 120 gyventojų.

Tarp jų buvo ir audringai nusiteikusių žmonių. Tramdyti vieną piktą klaipėdietį teko kviesti policijos pareigūnus, mat patiems rinkimų vykdytojams jo nuraminti nepavyko. Įtūžęs vyriškis piktinosi, jog per referendumą dėl Lietuvos įstojimo į ES rinkėjams buvo dalijami maisto produktai bei kitos prekės, o dabar balsavusieji nieko negauna.

V. Greičiaus teigimu, neretai gyventojai į rinkimų organizatorius kreipiasi dėl pačios balsavimo tvarkos. Mat biuletenyje yra pateikti trys klausimai, o atsakymas - visiems bendras. Be to, pasak rinkimų komisijos pirmininko, gyventojams tikrai trūksta informacijos.

„Žmonės irzlūs. Esu girdėjęs, jog kai kuriuose kaimuose sklinda gandai, kad neatėjęs balsuoti referendume žmogus tris mėnesius negaus pensijos“, - nuogirdas perpasakojo V. Greičius.

Referendumas dėl žemės pardavimo užsieniečiams Kaune irgi ignoruojamas - vakar prasidėjus išankstiniam balsavimui į Kauno miesto savivaldybę iki 14 val. atėjo mažiau kaip 200 žmonių. Kauno miesto rinkimų komisijos narės Elenos Skirmantienės teigimu, Kaune jokių pažeidimų ar incidentų kol kas neužfiksuota, tačiau ji neabejoja, kad bus daug formulavimu nepatenkintų rinkėjų klausimų.

„Formuluotė labai sudėtinga. Reikia pasukti galvą, kaip atsakyti“, - pastebėjo rinkimų komisijos narė.

„Biuletenyje pažymėjau "Taip", bet tokia formuluotė yra klaidinanti ir neteisinga. Juk visose referendumo reklamose kalbama "pardavimui - ne", o čia reikia pažymėti "Taip". Tai klaidina“, - sakė vienas iš balsavusių kauniečių.

Išankstinis balsavimas tęsis ir šiandien iki 20 val. Penktadienį ir šeštadienį vyks balsavimas namuose. Jei prie balsadėžių neateis bent 50 proc. rinkimo teisę turinčių žmonių, referendumas bus laikomas neįvykusiu.