„Kadangi kitos šalys įsiveda tam tikrų profesijų, tam tikrų sričių atstovų privalomą skiepijimą, manau, kad tai turėtų būti padaryta ir Lietuvoje“, – BNS antradienį sakė D. Razmuvienė.

Anot jos, tokie reikalavimai galėtų būti įvesti medikams, globos įstaigų darbuotojams, pedagogams.

Šią savaitę sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad rudenį skiepijimas tam tikrų profesijų žmonėms gali tapti privalomas. Vis dėlto NVSC epidemiologė teigia, kad delsti nepatartina, nes visiškam imunitetui susiformuoti reikia maždaug pusantro mėnesio.

„Manau, kad į privalomą skiepijimą galėtų būti įtraukti ir mokytojai, nes jie ilgai būna uždaroje patalpoje su vaikais. <...>. Jei bus paskiepyti rugsėjo pirmąją dieną, žmonės visavertį imunitetą turės tik spalio antroje pusėje. Todėl jei bus daroma, tai reikia daryti dabar“, – aiškino D. Razmuvienė.

Centro atstovės teigimu, taip ugdymo įstaigose būtų užtikrintas didesnis saugumas, nes ne visi moksleiviai gali būti paskiepyti, o ir tie, kurie gali, tą daro vangiai.

D. Razmuvienės teigimu, šiuo metu paskiepyta apie 80 proc. pedagogų, dar dalis jų yra persirgę, bet „jei pažiūrėsime į atskiras mokyklas, yra nemaža dalis nepaskiepytų“.

Ji taip pat akcentavo, kad, norint išsaugoti kontaktinį ugdymą, ir vėl turėtų būti pasitelktas reguliarus testavimas.