Paklausta, ar negali nutikti taip, kad naujas koronaviruso protrūkis Lietuvoje prasidės dar iki mokslo metų pradžios, D. Razmuvienė tokios galimybės neatmetė.

„Tikrai gali būti, nes į Palangą savaitgalį buvo sugūžėję 200 tūkst. žmonių ir apsaugos priemonės, kiek buvo galima pamatyti per visas informacines priemones, nebuvo naudojamos.

Net ir dabartiniu metu kai kurios šalys, kai sergamumas yra po truputį augantis, neleidžia paplūdimiuose būti be asmens apsaugos priemonių. Jas galima nusiimti tik maudantis vandenyje. Pas mus yra toks atsipalaidavimas – atostogų metas, temperatūra palanki atostogauti. Manau, kad susirgimų praėjus tam tikram laikui, vadinamam inkubaciniam periodui, tikrai gali būti“, – sakė epidemiologė.

D. Razmuvienė priminė, kad jau netrukus prasidės nauji mokslo metai ir prisiminti, kad virusas vaikų taip pat neaplenkia. Epidemiologė teigė, kad sekmadienio duomenimis, Lietuvoje tarp sergančiųjų buvo du mokyklinio amžiaus vaikai.

„Tėvai turėtų labai pagalvoti, nes rugsėjis jau nebetoli ir vis dėlto serga ir vaikai. Dabartiniu metu yra 2,8 proc. prasirgusių vaikų iki 18 m. Bet yra vaikelių ir iki metų, kurie sirgo“, – pabrėžė ji.

Anot D. Razmuvienės, grįžus iš tokių pasibuvimų prie jūros, koks buvo praėjęs savaitgalis, žmonės savarankiškai turėtų imtis tam tikrų saugumo priemonių.

„Grįžus iš tokių gausių pasibuvimų Lietuvos pajūryje tikrai reikėtų pagalvoti, kad vis dėlto galbūt nelankyti savo vyresnių tėvų. Kiekvienam atvejui nerasi recepto, bet reikėtų laikytis tam tikrų taisyklių, galbūt darbe nuotoliniu būdu paprašyti dirbti. Aišku, yra visokių tų priemonių, kurias mes išmokome ir žinome, tiesiog jas reikia prisiminti“, – rekomendavo D. Razmuvienė.

„Delfi“ primena, kad per vakarykštę parą Lietuvoje patvirtinta aštuoniolika naujų koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. Dvylika iš jų registruoti Kauno, 5 – Vilniaus apskrityse. Dar vienas atvejis patvirtintas Klaipėdos apskrities gyventojui.

Praėjusią savaitę Švietimo, mokslo ir sporto ministras paskelbė, kad Lietuvoje mokslo metai prasidės įprastai, klasėse, o ne nuotoliniu būdu, tačiau laikantis tam tikrų saugumo reikalavimų.

Ugdymo įstaigoms taip pat leista organizuoti Rugsėjo 1-osios šventę, tačiau raginama tai daryti lauke, o ne patalpose, laikytis galiojančių renginių organizavimo taisyklių.