Jis tikisi, kad Vyriausybėje bus išsiaiškinta dėl šio surašymo teisėtumo ir, prireikus, bus imamasi veiksmų jam sustabdyti.

„Paskelbta, kad Lietuvos lenkų sąjunga imasi vykdyti Vilniaus krašto gyventojų surašymą, lygiagretų Statistikos departamento pradėtam gyventojų surašymui. Nesunku įžvelgti siekius – tokiu būdu užfiksuoti kuo daugiau lenkų tautybės žmonių. Neatmestina, kad kai kurie į tokį surašymą pakliuvę žmonės gali būti verčiami įrašyti minėtą tautybę, nors gal būtų ketinę tautybės nenurodyti ar rašyti kitą tautybę. Žinant, kad svarbiausi administraciniai postai daugelyje Vilniaus krašto savivaldybių priklauso minėtos organizacijos atstovams, nesunku įvertinti, kad žmonėms gali būti sudėtinga nepaklusti tokio surašymo organizatorių siūlymams“, – sako J. Razma.

Jis pažymi, kad, be apklausos elektroninėmis priemonėmis, žadama platinti ir popierines anketas.

„Nors skelbiama, kad bus laikomasi karantino reikalavimų, tačiau kas užtikrins, kad tikrai jų būtų laikomasi? Jau ir dabar Vilniaus apskrities savivaldybėse COVID-19 susirgimų skaičiai yra vieni didžiausių Lietuvoje“, – pastebi J. Razma.

Jam kyla abejonių ir dėl žmonių asmeninių duomenų rinkimų ir saugojimo teisėtumo.

„Ar turi teisę visuomeninė organizacija rinkti ir kaupti tokius žmonių asmeninius duomenis? Kas gali užtikrinti, kad surinkti gyventojų duomenys nebus pakeisti, kad jais nebus manipuliuojama, kad nebus bandoma sukelti abejones dėl Statistikos departamento surinktų duomenų patikimumo?“ – klausia J. Razma.

Šiais metais vykstant visuotiniam gyventojų surašymui, Lietuvos lenkų sąjunga rengia visuomeninį surašymą – lenkų tautybės deklaravimą.
Kaip ELTA jau skelbė, Lietuvos lenkų sąjungos vicepirmininkė Edita Tamošiūnaitė yra sakiusi, kad ši akcija yra geras indėlis ir didelė pagalba Statistikos departamentui.

Visuomeninio surašymo koordinatorius Valdemaras Urbanas užtikrino, kad ši pilietinė akcija bus vykdoma laikantis asmens duomenų apsaugą reglamentuojančių įstatymų. Šiai akcijai vykstant pandemijos metu V. Urbanas tvirtino, kad bus laikomasi visų būtinų su sveikatos saugumu susijusių reikalavimų. Pasak jo, gyventojai galės užpildyti popierinę arba elektroninę anketos formą, taip pat galima bus užpildyti anketą ir telefonu, kurią vėliau bus galima pasirašyti.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis, Europos Parlamento narys Valdemaras Tomaševskis tikisi, kad ši visuomeninė akcija pasiseks.

Politikas apgailestavo, kad Lietuvoje turime tokius įstatymus, kad tautybės įrašas pase nėra privalomas.

Jo duomenimis, savo tautybės nėra nurodę apie 35 tūkstančius šalies piliečių, kas sudaro per 1 proc., Vilniaus apskrityje – per 2 proc., o Vilniaus mieste – apie 3 proc., tai reiškia, anot politiko, kad 14 tūkst. sostinės gyventojų nenurodė savo tautybės.