Duomenys gauti palyginus NVSC ir Registrų centro spalio–gruodžio mėnesių statistiką. Nustatyta, jog neįskaičiuotos 324 mirtys dėl koronaviruso (COVID-19) ir 480 mirčių dėl kitų priežasčių, tačiau mirusieji sirgo koronavirusu.

Ministras A. Dulkys nurodė NVSC direktoriui pateikti išsamų situacijos vertinimą raštu, kurį gavus bus imtasi reikiamų priemonių.

Sveikatos apsaugos ministro ir NVSC vadovo susitikimo metu taip pat buvo aptarti ir kiti svarbūs NVSC veiklos tobulinimo aspektai, susiję su epidemiologinių apklausų vykdymo procesu, didelės rizikos sąlytį turėjusių asmenų izoliacija, tinkamu žmogiškųjų išteklių paskirstymu.

Veryga: tokių didelių skirtumų tikrai neprisimenu, kad būtų buvę

Pasak buvusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, tam tikrų neatitikimų statistikoje pasitaikydavo ir anksčiau, nes duomenys kartais vėluodavo ar būdavo nespėjama jų suvesti.

Tačiau, jo teigimu, jeigu skirtumas išties yra 800 atvejų, to jau negalima sieti su didelėmis darbo apkrovomis.

„Kas atsitiko su duomenimis, turėtų paaiškinti pats NVSC. Suprantu, kad galima kažkur pamesti, neteisingai suvesti kelias dešimtis atvejų, bet kai yra keli šimtai, atsiranda kelių šimtų mirčių skirtumas, tai jau negerai.

Yra ir anksčiau buvę problemų su duomenimis, bet kai informacinių technologijų specialistams pavesdavome išsiaiškinti, tai paprastai sugaudydavo galus ir viską rasdavo, didelių skirtumų nebūdavo. Paprastai skirdavosi dienomis, savaitėmis, kas nors vėluodavo būti suvesta ir panašiai. Tačiau tokių didelių skirtumų tikrai neprisimenu, kad būtų buvę“, – sakė A. Veryga.

„Labai keista situacija. Mes buvome pranešę visuomenei, kad kreipėmės į Registrų centrą, pastebėję informaciją apie perteklines mirtis. Mes kaip ir buvome jau pasakę, kad yra, nes mirties atvejai priklauso nuo gydymo įstaigų, o ne nuo NVSC“, – sakė NVSC atstovė Justina Petravičienė.

Ligoninėse gydoma per 2,5 tūkst. COVID-19 pacientų, 198 – reanimacijoje

Šalies ligoninėse šiuo metu gydomi 2506 COVID-19 pacientai, 198 iš jų – reanimacijoje, antradienį pranešė Statistikos departamentas.

Su deguonies kaukėmis gydomi 1445 pacientai, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 124 žmonėms.

Ligoninėse iš viso užimtos 7929 lovos iš 16 tūkst. 648.

Iš 681 reanimacijos lovos užimta 450. Iš 635 lovų, pritaikytų plaučių ventiliacijai, užimta 280. Iš 6361 lovos, kurioje gali būti taikomas gydymas deguonies kaukėmis, užimtos 2323.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 134 tūkst. 285 asmenys, 65 tūkst. 784 tebeserga, 66 tūkst. 485 pasveiko.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 1347 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 669 užsikrėtusieji.