Buvęs Raseinių rajono meras, „tvarkietis“ Petras Vežbavičius teigia, kad šis paminklas atnaujintas už Rusijos ambasados pinigus, bet tikina nieko apie tai nežinojęs.

Panašiai situaciją aiškina ir buvęs mero patarėjas, rajono tarybos narys, krikdemas Antanas Vizbaras, kurio teigimu, paminklas buvo restauruotas savavališkai, o esą su rusų ambasada, jo žiniomis, viską derino savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausiąja specialiste Gražina Pečkaitiene.

Kad paminklas sutvarkytas savavališkai, patvirtina ir Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos.

„Kultūros paveldo departamentas šiuo konkrečiu atveju nėra išdavęs jokio leidimo restauruoti paminklą. Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vedėja Irena Vaškelienė informavo, kad Betygalos miestelyje Pilkalnio kapinėse esanti tarybinių karių palaidojimo vieta tvarkyta savavališkai", - DELFI teigė departamento atstovė spaudai Jolanta Miškinytė.

Žolės pjovimu neapsiribojo

Buvęs mero patarėjas A. Vizbaras pasakoja, kad paminklas Pilkalnio kapinėse buvo atnaujintas šių metų rugsėjį, tačiau, jo tvirtinimu, savivaldybės vadovai apie darbus nebuvo informuoti. Pasak pašnekovo, po pokalbio su Betygalos seniūnu Stanislovu Totilu ir vietos gyventojais jis sužinojęs, jog iš pradžių buvo apskritai kalbėta, esą prie paminklo bus pjaunama žolė, sutvarkoma šalia esanti tvora, išravimos piktžolės ir apie remontą net neužsiminta.

„Kalba tokia buvo, kad apravėti, ten, pasižiūrėti ir taip toliau. Seniūnas man sako, kad apie jokius remontus nebuvo kalbos. Aš paklausiau, kas dalyvavo iš mūsų – rajono valdžios, nes Lietuvos valstybė yra vientisa ir Rusijos Federacija neturi čia savo žemės, kas kad karių kapinės. Jis man tada pasakė, kad buvo rugsėjo ar rugpjūčio mėnesio pabaiga, pasitarė, o pasitarime iš savivaldybės dalyvavo kultūros paveldo specialistė G. Pečkaitienė. Jis sako: „Kadangi jinai šnekėjo, tai jeigu yra iš rajono valdžia, tai iš kur man žinoti, kad reiktų painformuoti administracijos direktorių, merą ar vicemerą?“. Niekas nieko nežino, tie atvažiuoja, išdeda visas trinkeles, ko anksčiau išvis nebuvo, nubaltinamas tas užrašas ir juodai išryškinama...“, - DELFI pasakojo A. Vizbaras.

Pasak pašnekovo, tai ne pirmas kartas, kai teisindamasi tvarkymo darbais Rusijos ambasada paminkliniuose antkapiuose iškala savąją istorijos versiją. A. Vizbaras sako prisimenąs ir 2007 m. vasarą įvykusią istoriją, kai po restauravimo darbų Raseinių karių kapinėse atsirado nauja paminklinė lenta, kurioje prie Dainių kaimo po susidūrimo su vokiečiais žuvę sovietų kariai vadinami didvyriais.

„To užrašo tarybiniais metais (reikėtų sakyti okupaciniais metais) nebuvo, bet nepriklausomoje Lietuvoje Raseiniuose beremontuojant atsirado įrašas, kad didvyriškai žuvo. Toje vietoje išvis nebuvo jokio užrašo, o jau nepriklausomoje Lietuvoje buvo padaryta lenta, nupaišytas tankas ir po juo užrašyta, kad 1941 m. Dainių kaime didvyriškai žuvo tarybiniai kariai“, - pasakojo rajono tarybos narys.

Meras: mes nieko nežinojome

Buvęs Raseinių rajono meras P. Vežbavičius, kalbėdamas apie netikėtai Betygaloje sužibusį paminklą su užrašu „Amžiną šlovė žuvusiems už tarybų valdžią kovoje prieš buržuazinius nacionalistus 1941-1950“, taip pat teigia nieko nežinojęs apie vykdomus darbus, kol dėl to nekilo šurmulys. Kaip pasakojo buvęs jo patarėjas A. Vizbaras, į tuometinį merą dėl Betygalos kapinių paminklo kreipėsi vienas kraštietis, raštą yra parašęs ir Seimo narys, konservatorius Arvydas Anušauskas.

„Darbus jie atliko mums nežinant. Aišku, čia ne pasiteisinimas, kadangi vis tik turėjo mūsų paveldosaugos specialistė viską žinoti ir laikyti ranką ant pulso. Situacija tokia – savivaldybė šitokių dalykų nelaimino, mūsų pozicija yra priešinga, mes, kur galim, ten pastatom komunistų ir kolaborantų aukoms atminti paminklus ir lenteles, kad tai įvyko tada ir tada ir kad tai buvo genocidas“, - DELFI aiškino buvęs rajono vadovas P. Vežbavičius.

Pasak jo, Rusijos ambasada dėl sovietų karių kapinių tvarkymo bei paminklų atnaujinimo yra pateikusi savo pasiūlymus visoms savivaldybėms, viskas turėjo būti derinama tarp savivaldybių paminklosaugos ekspertų ir Kultūros paveldo departamento atstovų, tačiau esą Betygalos atveju viskas atnaujinta savavališkai.

„Buvo surengtas posėdis Rusijos Federacijos ambasadoje dėl tų visų paminklų, kurie yra išsidėstę po visą Lietuvą, karių kapų, paminklų restauravimo ir atstatymo darbams. Savivaldybės čia absoliučiai niekur nesikišo ir buvo pasiūlyta atnaujinti kai kuriuos tarybinių karių paminklus, lentas ir taip toliau. Šitą visą konkursą laimėjo viena firma ir jie turėjo suderinimą iš aukščiausių vadų, kurie užsiima kultūros paveldu. Savivaldybė buvo informuojama, kad vyks tokie ir tokie darbai ir mūsų kultūros paveldo darbuotojas, kuris yra savivaldybės vyr. specialistas, tam tikrus pasiūlymus pateikė. Tačiau Betygaloje, kur yra atnaujinta lenta kovojusiems prieš buržuazinius nacionalistus, viskas buvo restauruota prieš mūsų valią, mums nežinant“ - aiškino vietos politikas.

Siūlyta užrašus keisti arba uždengti

Kultūros paveldo departamento atstovė spaudai J. Miškinytė DELFI patvirtino, kad departamento specialistai nebuvo informuoti apie Betygalos Pilkalnio kapinių paminklo restauravimo darbus, o Kauno padalinio vadovė I. Vaškelienė dar gruodžio 10 d. pranešė, jog „Betygalos miestelio Pilkalnio kapinėse esanti tarybinių karių palaidojimo vieta tvarkyta savavališkai“.

Tačiau ji taip pat pateikė dar 1996 m. tuometinės Valstybinės paminklosaugos komisijos (dabar – Valstybinė paveldo komisija) priimtą rekomendacinį sprendimą, kuriuo miestų ir rajonų savivaldybėms siūloma tekstus ant paminklų, kur tėvyne vadinama SSRS pakeisti naujais, o jei to padaryti neįmanoma – juos keisti iš dalies arba uždengti.

Keičiant paminklų ir paminklinių lentų tekstus pasiūlyta rinktis neutralius teiginius – pavyzdžiui, „Antrajame pasauliniame kare žuvusiems Sovietų Sąjungos kariams“.

Tame pačiame sprendime atkreipiamas dėmesys, kad bet kuriuo atveju visi darbai turi būti suderinti su tuometiniu Kultūros vertybių apsaugos departamentu (dabar Kultūros paveldo departamentas).

DELFI primena, kad 1940-1941 m. Lietuvą buvo okupavusi tuometinė Sovietų Sąjunga, tačiau jau 1941 m. antroje pusėje šalį užėmė naciai. Vokiečių okupacija truko iki 1944 m., vėliau nacius vėl pakeitė sovietai. Lietuvos teritorijoje iki 1953 m. tęsėsi partizaninis karas, kuris galiausiai buvo nuslopintas.

Dėkojame DELFI skaitytojui už nuotrauką ir informaciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)