„Aš jau buvau sakęs ir praeitą savaitę, kodėl žmonės nesitiria – greičiausiai tarp žmonių yra labai daug neigiamybės, kad koronos visai nėra, kad ji neegzistuoja, kad tiesiog taip sutapo su atšalusiu oru, ir žmonės pradėjo sirgti, o - ne korona. Žmonės labai vangiai keliauja į mobilųjį punktą tirtis.

Net kalbėjomės su visuomenės sveikatos centro atstovais, kurie pakeitė savo metodiką, ir kontaktus, kuriuos nustato, iš karto registruoja į mobilųjį punktą. Tai gyventojai tiesiog atsisako. Jei neklystu, jie vakar turėjo daugiau kaip 180 skambučių gyventojams, nustatinėdami artimus arba tolimus kontaktus, tai iš jų tik pusė sutiko tirtis. Kiti griežtai atsisakė“, - sakė Raseinių rajono savivaldybės meras Andrius Bautronis.

Pasak mero, jokių priemonių gyventojus tirti priverstinai nėra.

„Priverstinio testavimo Lietuvoje (taip pat ir Raseinių rajone) nėra. (…) Resursų užtenka. Pas mus mobilus punktas kasdien lieka pilnai neužpildytas. Jeigu galime per dvylika valandų paimti 240 ėminių, padarome 200, nes tiesiog nėra kam tirtis, neatvažiuoja į punktą žmonės.

Mes net paslaugą paleidome, kad žmogus, neturintis transporto, gali naudotis savivaldybės transportu. Pasiskambina, atvažiuoja vairuotojas su automobiliu, nuveža į punktą, pasidaro tepinėlį, parveža namo. Žmonės naudojasi ta paslauga, bet ir tas tiek nemasina“, - sakė A. Bautronis.

Savivaldybė visoms įstaigoms, įmonėms dar pabandė išplatinti raštą, kuriame ragina vadovus paskatinti darbuotojus tirtis.

Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministro A. Verygos teigimu, situacija yra „ir toliau blogėjanti“.

„Norėčiau atskirai kreiptis į Raseinių miesto, rajono gyventojus, ten, kur liga šiuo metu plinta tikrai labai intensyviai. Noriu pakviesti, paraginti įsiklausyti į NVSC, savivaldybės raginimus ir aktyviai testuotis, tam sudarytos visos sąlygos.

Taip pat yra duoti visi nurodymai dėl antro mobilaus punkto. Girdime nerimą keliančių žinučių, kad yra žmonių, kurie „netiki virusu“ ir vadovaujasi ne mokslu, o sąmokslo teorijomis. Čia ne religijos, ne tikėjimo klausimas, tai yra mokslo klausimas ir kviesčiau nekelti pavojaus savo ir artimųjų sveikatai“, – kalbėjo ministras.

Kaip sakė R. Lingienė, šiuo metu Raseinių rajone sergamumas 100 tūkstančių gyventojų per paskutines 14 dienų yra 999,2. Tai daugiau nei 22 kartus viršytas Lietuvos vidurkis. Didžiausias epidemiologų dėmesys dabar nukreiptas į Blinsturbiškių socialinės globos namus.

Židinys vis dar aktyvus

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, per praėjusią parą Raseinių rajone patvirtinti 49 koronaviruso atvejai, 34 iš jų – Blinstrubiškių socialinės globos namuose, rašė BNS.

„Užsikrėtė 31 globotinis ir 3 darbuotojai. Asmenys NVSC nurodymu buvo tirti profilaktiškai. Jie ir toliau yra reguliariai testuojami. Pirminė hipotezė – infekcija išplito dėl besimptomių atvejų darbuotojų tarpe“, – BNS penktadienį komentavo NVSC atstovė Austina Vžesniauskaitė.

Anot jos iš viso šiuose globos namuose gyvena apie 200 žmonių. Koronavirusas kol kas nustatytas 11 darbuotojų ir 40 globotinių. Taip pat patvirtinti keturi antriniai atvejai.

Pasak E. Jonylos, sunkių ligonių globos namuose beveik nėra, dauguma sergančiųjų – besimptomiai.

Jis taip pat teigė, kad savivaldybė planuoja kreiptis į LSMU Kauno klinikas, kad skirtų ir atsiųstų personalo, galinčio dirbti šioje globos įstaigoje.

„Nusiųsim tokį prašymą, kad suteiktų papildomai medikų ar rezidentų, kad padėtų Blinstrubiškėse, (...) nes krūvis ne toks ir mažas“, – sakė E. Jonyla.

Anot jo, kreiptis į Vyriausybę dėl lokalaus karantino kol kas neplanuojama, nes situacija rajone kontroliuojama.

Remiantis Registrų centro duomenimis, Raseinių rajone sergančiųjų COVID-19 skaičius šiuo metu siekia 353.

Šiuo metu Raseinių rajone ugdymas vykdomas nuotoliniu būdu, įvestas privalomas veido kaukių dėvėjimas ir atvirose, ir uždarose erdvėse, atšaukti planuoti renginiai, apribotas kultūros įstaigų lankymas bei fizinis lankytojų aptarnavimas savivaldybės įstaigose.

Tuo tarpu privatiems verslams veiklą vykdyti nuotoliniu būdu rekomenduojama.