Ikimokyklinių įstaigų paslaugos nieko nekainavo tiems tėveliams, kurių vaikams nustatytas invalidumas, dideli vystymosi sutrikimai, epilepsija, poliomielitas, diabetas, autizmas ar protinis atsilikimas. Pusę nustatyto mokesčio temokėjo lengviau sergančių vaikų tėvai, taip pat kariūnų, moksleivių, studentų ar daugiavaikės šeimos.

Mokestis už vaiko išlaikymą ikimokyklinėse ir priešmokyklinėse grupėse tėvų prašymu buvo mažinamas 25 proc., kai vaikui nustatytas žymus kalbos neišsivystymas, mikčiojimas, jis serga vidutinio sunkumo bronchine astma, alerginiu atopiniu dermatitu, gyvena su šeimos nariais, sergančiais tuberkulioze ar apsikrėtusiais tuberkulioze.

Dabar šios lengvatos neliko visai, o tie tėvai, kurie už darželį iki šiol nemokėdavo, nuo lapkričio 1-osios turės atseikėti pusę nustatyto mokesčio. Jis laikinosios sostinės darželiuose vidutiniškai siekia 150-170 litų.

Naujuoju Kauno tarybos sprendimu gali džiaugtis tik tos šeimos, kurios augina be tikrų tėvų priežiūros likusius vaikus - už darželį jie mokės perpus mažiau.

Skaudus smūgis

"Apie pakeistą tarybos sprendimą kol kas žino tik nedaug ligotus vaikus auginančių šeimų. Miesto valdininkai aiškina, jog lengvatos socialiai remtinoms šeimoms išliks, tačiau jie pamiršta, kad nemažai šeimų remtinos taps dėl minėto Kauno politikų sprendimo", - LŽ sakė Kauno aklųjų ir silpnaregių vaikų globos bendrijos "Akių šviesa" pirmininkė Nijolė Majerienė. Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad dalis šeimų, auginančių itin ligotus vaikus, priskiriama vidutines pajamas gaunančiųjų kategorijai.

"Paramos atėmimas - skaudus smūgis neįgalių vaikų tėvams. Tokiose šeimose dažniausiai dirba tik tėtis, o mama augina ligonį vaiką. Vieno atlyginimo ir pašalpų vos užtenka išgyventi", - pabrėžė N.Majerienė. Jos tvirtinimu, pamirštama, kad sunkaus ligoniuko tėvai, nors ir gaudami kelias išmokas, visas jas išleidžia vaistams bei sergančio vaiko priežiūrai.

"Į mus kreipiasi daug šeimų, kurių pajamos yra vidutinės. Jos negali vadintis socialiai remtinomis. Tačiau suskaičiavus gaunamus pinigus ir patiriamas išlaidas aiškėja, kad juodai dienai tokios šeimos neturi nė cento", - tikino bendrijos "Akių šviesa" pirmininkė.

Pataria nesiskųsti

Kauno savivaldybės administracijos Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas tvirtino, esą miesto taryba nusprendė remti tik tas šeimas, kurioms vaikų darželis - išties prabanga. "Jei vaikas sunkiai serga, tai dar nereiškia, kad jo tėvai neturi pinigų darželiui", - įsitikinęs valdininkas.

Kaune yra 600 įvairiomis ligomis sergančių vaikų, kurie už darželį nemokėdavo nė lito. Dabar jų tėvai kas mėnesį papildomai išleis maždaug po 80 litų. A.Bagdono skaičiavimais, panaikinus lengvatas sunkiai sergantiems vaikams per metus bus sutaupyta apie 150 tūkst. litų.

Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo tvirtinimu, tėvai, kurių vaikai lanko darželius, neturėtų skųstis, nes kiekvienam mažyliui išlaikyti savivaldybė kasmet išleidžia po 9 tūkst. litų.

Dar ne pabaiga

Kauno meras Andrius Kupčinskas įsitikinęs, kad miesto tarybos sprendimą reikės peržiūrėti dar kartą. Jo nuomone, būtina panaikinti lengvatas toms šeimoms, kai vienas iš tėvų tarnauja kariuomenėje ar studijuoja doktorantūroje. "Juk ir už darbą kariuomenėje, ir už doktorantūrą atlygis yra gaunamas. Kodėl tuomet turime išskirti tokias šeimas kaip neturinčias pinigų susimokėti už darželį?" - svarstė A.Kupčinskas.

Kaune šiuo metu yra 245 darželį lankantys vaikai, kurių tėvai atlieka karinę tarnybą, ir 54 mažyliai, kurių vienas tėvų studijuoja doktorantūroje.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją